Áprilisban jelenik meg Stieg Larsson könyve az Olof Palme-gyilkosságról

.konyvesblog. | 2019. január 16. |

A svéd kiadás

A huszadik század egyik legrejtélyesebb politikai gyilkossága volt Olof Palme megölése. 1986-ban az akkori svéd miniszterelnök moziból tartott hazafelé feleségével, amikor a nyílt utcán lelőtték. A gyilkosság iszonyúan megrázta az ország és az egész világ közvéleményét – főleg úgy, hogy az elkövetőt nem sikerült elfogni. Pontosabban egy feltételezett tettest elkaptak, és Palme felesége fel is ismerte, de jogi megfontolások miatt – Palme felesége a szembesítés előtt már látta a feltételezett elkövető fényképét a sajtóban – az illetőt végül felmentették.

Az ügy mindenesetre sokáig foglalkoztatta az embereket, és mint kiderült nemcsak őket: A tetovált lánnyal világhírűvé lett Stieg Larsson ugyanis a halála előtt a Palme-gyilkosság felderítésén dolgozott (erről korábban mi is írtunk ITT). Az író jegyzetei alapján aztán született egy könyv (Stieg Larsson titkos iratai - A Palme-gyilkosság kulcsa), amely tavaly novemberben jelent meg Svédországban, magyarul pedig áprilisban, a Könyvfesztiválra időzítve jelenik meg az Animus Kiadó gondozásában. Blogján a kiadó a következőt írja ezzel kapcsolatban:

„Jan Stocklassa a szerző, minden Larsson által készített anyagot feldolgozott, dokumentumokat, jegyzeteket, cikkeket, képeket. Az újságíró szerint Larsson haláláig dolgozott a Palme-ügyön, ami a mai napig megoldatlan és a hivatalos lezárásáról sem lehet szó.”

Idén ősszel egyébként befejeződik a Millennium-sorozat is, melyet sok évvel Stieg Larsson halála – és az örökösökkel folytatott hosszú vita – után David Lagercrantz egykori újságíró és Zlatan Ibrahimovic focisztár életrajzának szerzője folytatott. Stieg Larsson 2005 és 2007 között kiadott három Millennium-thrillerét – A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől – világszerte 80 millió példányban adták el, és mind Svédországban, mind Hollywoodban filmet forgattak belőlük. A Lagercrantz által jegyzett negyedik részről ITT írtunk, az ötödik részbe pedig ITT olvashattok bele.