Antiszemitizmussal vádolják Lena Dunhamet

Rostás Eni | 2015. március 31. |

clipboard01_1.jpg

Lena Dunham és barátja, Jack Antonoff (fotó: Lena Dunham/Twitter)

Lena Dunhamet mindennel megvádolták már a magamutogatástól a kishúga szexuális zaklatásáig. Most éppen az antiszemitizmus van terítéken, aminek vádjával Dunham a New Yorkerben megjelent írása miatt szembesült. A Dog or Jewish Boyfriend? A Quiz című cikkben Dunham 35 állítást sorolt fel, az olvasónak pedig ki kellett találnia, hogy az állítások a kutyájára, vagy a zsidó barátjára, a zenész Jack Antonoff-ra vonatkoznak-e.

Jordana Horn a Kvelleren háborodott fel a cikk miatt, és amiatt is, hogy ilyesmi a New Yorkeren megjelenhetett. Szerinte manapság bárki intellektuálisnak tüntetheti fel magát, ha az egyértelműen zsidónak látszó zsidókon viccelődik, ám ezzel egyáltalán nincs minden rendben. Azokat, akik nem értik, mi a problémája Dunham cikkével, arra kéri, hogy képzeljék el a cikket Dog or Black Boyfriend? A Quiz címmel. Egy ilyen cikket szerinte sokkal egyszerűbb egy Ku Klux Klan hírlevélben elképzelni, mint a New Yorkerben. A Twitter-felhasználók is kiakadtak, és például arra voltak kíváncsiak, hogy minden beküldött antiszemita fröcsögést megjelentetnek-e, vagy csak azokat, amiket Lena Dunham jegyez. A Rágalmazásellenes Liga (The Anti-Defamation League, ADL) is felemelte a szavát a cikk miatt, szerintük az összehasonlítás az egykori Zsidóknak és kutyáknak tilos a belépés táblákra emlékeztet.

Kapcsolódó cikkeink:

8 ember, aki megváltoztatta Lena Dunham életét

Könyves podcast #8 - Lena Dunham

Zsidóásnak számít, ha zsidó viccet mondnunk? 

Anna Silman író a Salonra írt cikkében védte meg Dunhamet. Szerinte ő lett a bal- és a jobboldal villámhárítója is, és látszólag semmit nem csinálhat anélkül, hogy botrányt okozna, még ha a botrány nem is indokolt. Brian Koppelman filmrendező szintén Dunham mellé állt, szerinte esély sincs arra, hogy antiszemita legyen. Úgy véli, ha elveszítjük annak képességét, hogy tudjunk nevetni magunkon, az egyik legnagyobb örömöt veszítjük el, amink van.

A magát kulturális zsidóként definiáló Dunham még nem válaszolt a vádakra. A New Yorker szerkesztője a Twitteren reagált az ADL közleményére, és arra volt kíváncsi, hogy vajon a szervezet képviselője hallott-e már Lenny Bruce-ról, Larry Davidről vagy Sarah Silvermanről, és olvasta-e A Portnoy-kórt. Dunham ugyanis nem antiszemita, csak meglovagolta a sztereotípiákra rájátszó zsidó humort.

Forrás: People