Szellemíró segítette a sztárbloggert

.konyvesblog. | 2014. december 09. |

(Kép forrása)

Van egy könyv, amely már a megjelenését követő első héten nagyobb eladásokat produkált, mint annak idején A Da Vinci-kód, A szürke ötven árnyalata, vagy akár a Harry Potter. A Zoella néven ismertté vált videóblogger Girl Online címen adta ki első regényét, amelyből rögtön az első héten rekordszámú, több mint 78 ezer példányt adtak el. A könyv egy kamasz blogger életét követi nyomon, aki szerelmi kapcsolatba kerül egy amerikai popsztárral, a regény emellett több olyan témát is érint (mint mondjuk az online és az offline időtöltés közötti egyensúly kialakítása), amelyek többször szóba kerülnek a fiatal lány videóiban is.

Zoella a könyv születésének körülményeit is alaposan dokumentálta, így például videóban jelentette be, hogy könyvet ír, elment a nyomdába, ahol végigkísérte az egész folyamatot, és természetesen egy trailert is készített a regényéhez.

Zoella polgári neve Zoe Sugg, aki főleg a Youtube-on osztogatott divat-, és életmódtanácsaival lett világhírű. Internetes követőinek száma mára már meghaladta az ötmilliót, első regénye pedig a neves Penguin gondozásában jelent meg. Ahelyett azonban, hogy felolvasó körútra indulna, és személyesen is találkozna rajongóival, Zoella a Twitteren jelentette be (ezen a csatornán a követőinek a száma meghaladja a 2,6 milliót), hogy egyelőre visszavonul az internettől. Ennek leginkább az az oka, hogy kiderült, a fiatal lány nem egyedül írta a regényt, mint ahogy azt korábban beállították, hanem külső szakmai segítséget vett igénybe.

A lányon az elmúlt napokban egyre nagyobb volt a nyomás, miután az interneten elég sok találgatás látott napvilágot arról, hogy szellemíró segítette őt. Vasárnap aztán Zoe Sugg nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írta, hogy természetesen igénybe vette a Penguin szerkesztői csapatának segítségét: "Mindenkinek szüksége van segítségre, ha valami újba fog. A Girl Online története és a karakterek azonban az enyémek" - tette hozzá. A Penguin szerint minden kiadónak feladata, hogy felkutassa a legjobb tehetségeket, segítsen nekik, hogy elmondhassák a történetüket, és abban is, hogy megtalálják a kapcsolatot az olvasókkal. A kiadó elismerte, hogy a lány munkáját Siobhan Curham segítette, akinek Zoe Sugg köszönetet is mondott a kötet lapjain.

A Guardian egyébként előásott egy - a saját oldaláról azóta már törölt - blogbejegyzést, melyben Curham azt meséli el, hogy a kiadó azzal kereste meg: meg tudna-e írni hat hét alatt egy könyvet, és ez sikerült is neki (a poszt itt elolvasható). A regény nincs nevesítve, de sokan úgy vélik, ez volt a Girl Online, noha a Penguin ezt több fórumon tagadta.