A World War Z írója nincs elragadtatva a filmtől

.konyvesblog. | 2013. május 10. |

Az Egyesült Államokban júniusban kerül a mozikba a részben Magyarországon forgatott World War Z című film, amely Max Brooks azonos című könyvén alapul. Az író szerint azonban a filmnek nem sok köze van a regényhez.

A World War Z című könyv és a belőle készült film legfeljebb csak a címében egyezik – ezt maga a regény szerzője nyilatkozta a minap. Max Brooks saját bevallása szerint tisztában volt azzal, hogy az egészet újra fogják írni: „Hollywoodban nőttem fel. Tudtam, hogy millió változtatáson fog keresztülmenni (a szöveg)”.

A 2006-os megjelenésű regény a túlélők szemszögéből idézi fel az emberiséget kis híján a pusztulás szélére sodró zombiháborút. A könyv hamar felkerült az amerikai bestseller-listákra, és csak idő kérdése volt, hogy film is készüljön belőle. Így is lett, igaz, ehhez Brooksnak már sok köze nem volt, hiszen – ahogy most felidézte – akkor ajánlották fel neki, hogy kukkantson bele a forgatókönyvbe, amikor „a kamerák már forogtak”.

Brooks már akkor se igazán értette, miért is kellene neki elolvasnia a forgatókönyvet, amikor úgyis még rengetegszer átírják és újraforgatják a jeleneteket. Szerinte ezeknél a gigantikus költségvetésű filmeknél mindig ez történik.

A Brad Pitt főszereplésével készült film (rendező: Marc Foster) 2011-ben részben Magyarországon forgott, ám a produkciót több nem várt nehézség is hátráltatta (például a terrorelhárítás lefoglalta a kellékként behozott fegyvereket, majd kiderült, hogy pótforgatásra van szükség).

Az interjú elkészültéig Brooks csak egy kétperces előzetest látott, és mint mondja, nem tudja garantálni a rajongóinak, hogy a film olyan lesz, mint a regény. Szerinte ő nincs abban a helyzetben, hogy megmondja az embereknek, hogy megnézzék-e a filmet vagy sem, tanácsként mindenesetre annyit tett hozzá: tekintsenek rá úgy és ítéljék meg úgy, mint egy filmet.

Forrás: HuffPost

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.