A világ legveszélyesebb könyvét csak kesztyűben szabad megérinteni

A világ legveszélyesebb könyvét csak kesztyűben szabad megérinteni

.konyvesblog. | 2018. január 25. |

kep.jpg

Shadows from the Walls of Death (Árnyak a halál falairól) című 1874-es könyvnek nemcsak a címe fenyegető, hanem a lapjai is. Olyannyira, hogy aki kesztyű nélkül érinti meg őket, halál fia. A könyv ugyanis több száz tapétamintát gyűjt egybe, amelyek mindegyike veszélyes mennyiségű arzént tartalmaz. A különleges kiadvány Dr. Robert M. Kedzie munkája,aki sebészként dolgozott az amerikai polgárháború alatt, majd kémiaprofesszor volt a Michigan-állambeli Mezőgazdasági Főiskolán.

Az arzén rézzel keverve csodaszép színeket eredményezett, például a párizsi zöldet, ami közkedveltnek szín volt a hálószobákban és a szalonokban. A mérgező tapéta nem számított különlegességnek, az Amerikai Orvosszövetség szerint a 19 század végéig az Egyesült Államokban fellelhető tapéták 65 százaléka tartalmazott arzént.

Kedzie tudta, hogy az arzén nemcsak akkor veszélyes, ha valaki lenyeli, hanem akkor is, ha a falra kerül, ugyanis a tapéták mikroszkopikus porszemcséket bocsájtanak ki, amit bárki könnyen belélegezhet. Könyve előszavában arra figyelmeztet, hogy az arzén nemcsak gyorsan képes ölni, hanem lassú, krónikus mérgezéssel is. Azok a nők például, akik a szépen feltapétázott hálószobájukba vonulnak vissza lábadozni, ha betegek, egyenesen a halál lélegzetét lélegzik be.

A professzor preventív céllal 100 példányban készítette el a könyvet, amit aztán szétküldött Michigan közkönyvtárainak. Minden példány alig néhány sort tartalmaz, egy rövid előszót, valamint annak magyarázatát, hogy mi szükség volt a könyvre, és egy figyelmeztetést, hogy ne kerüljön gyerekek közelébe. Mára mindössze négy példány maradt fent a Shadows-ból, mert a legtöbb könyvtár megsemmisítette a sajátját, attól félve, hogy megmérgezik a látogatóikat.

Az egyiket a Michigan Egyetemen őrzik egy lezárt dobozban  a könyvtár különleges gyűjteményében, és minden oldalát műanyaggal vonták be, hogy a kutatók veszélytelenül lapozgathassák. A könyvet azonban csak 1998-ban zárták el, korábban minden kutatónak egy speciális kesztyűt kellett viselnie, előírták, hogy milyen hosszan dolgozhat vele, és figyelmeztették, hogy ne nyalja meg az ujját lapozás előtt.

Az Amerikai Orvostudományi Könyvtár bedigitalizálta a saját példányát, úgyhogy a halálos tapétamintákat veszélytelenül lehet nézegetni. ITT.

Forrás: AtlasObscura

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.