A német Wolf Erlbruch kapja az idei Astrid Lindgren-díjat

.konyvesblog. | 2017. április 04. |

Erlbruch egyik leghíresebb kötete a halál témáját feldolgozó Ente, Tod und Tulpe (Kacsa, halál és tulipán)

Wolf Erlbruch német gyerekkönyvíró és illusztrátor kapja idén az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb pénzjutalommal járó gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerését. "Wolf Erlbruch egzisztenciális kérdéseket tesz elérhetővé és kezelhetővé bármilyen korú olvasója számára. Műveit humor és a mélyen a humanista ideálokban gyökerező melegség jellemzi" - áll a zsűri indoklásában.

Erlbruch elsősorban a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című mesekönyv illusztrátoraként vált ismertté. A mesekönyv Werner Holzwarth írása. "Az illusztráció művészetének mestere, aki tiszteli a hagyományokat, ugyanakkor új ajtókat nyit a kreativitásban. Erlbruch óvatos és előrelátó látnok" - fogalmazott a zsűri. A wuppertali szerző május 29-én Stockholmban veheti át a díjat.

Illusztráció a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című kötetből

Erlbruch karrierje 1985-ben indult a Der Adler, der nicht fliegen wollte (A sas, aki nem akart repülni) című gyerekkönyv illusztrálásával. Saját képeskönyvei között szerepel például az Ente, Tod und Tulpe (Kacsa, halál és tulipán), amely a halál problematikáját segít megismertetni a gyerekkel. Az író-illusztrátor gyakran használ történeteiben állatokat, főként medvéket. Különböző technikákat, például kollázst, ceruzát, krétát és vízfestéket is kombinál alkotásaiban. Saját írásai mellett más szerzők mintegy ötven kötetét illusztrálta. Munkájáért megkapta már a Német Ifjúsági Irodalmi Díj különdíját, és az illusztrátoroknak járó Hans Christian Andersen-díjat is. 2009-ig a wuppertali egyetemen tanított illusztrációt.

A 2002-ben a svéd kormány által alapított és évente odaítélt Astrid Lindgren-emlékdíj a világ legbőkezűbb gyermekirodalmi díja, egyúttal az irodalmi Nobel-díj után - az euró és a svéd korona árfolyamától függően - a világ második vagy harmadik legnagyobb pénzjutalommal, ötmillió svéd koronával (161 millió forint) járó irodalmi díja. Az elismerést tavaly Meg Rosoff brit-amerikai író kapta.

Az idei díjra Csukás Istvánt, Tóth Krisztinát és Lackfi Jánost, valamint a budapesti Mesemúzeumot is jelölte Magyarország. Összesen 60 ország 266 jelöltje versengett az elismerésért.

(MTI)

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.