Cenzúrázták Orhan Pamuk interjúját Törökországban

.konyvesblog. | 2017. február 15. |

2006 Nobel-díjasa, Orhan Pamuk megerősítette, hogy a Hürriyet nevű török újság cenzúrázta az interjúját, amelyben kijelentette, nemmel szavazna az alkotmánymódosító népszavazáson, írja a Platform24. Pamuk az interjúban azt is kifejtette, milyen okok állnak a döntése mögött. Az interjút az újság washingtoni irodájának frissen kinevezett vezetője, Cansu Çamlıbel készítette az íróval, aki hamarosan a 24. Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként látogat Budapestre, és a Hürriyet február 13-i számában jelent volna meg, ám ez végül nem történt meg. 

Orhan Pamuk: A hősöm részben én vagyok

(Kép forrása)„Nem a Furcsaság a fejemben az első Pamuk-könyv, melyben a városlakók mellett Isztambul játssza a főszerepet, de talán az első olyan regénye, amelyben 2006 irodalmi Nobel-díjasa nem az értelmiségiek vagy a nagypolgárság képviselői, hanem kizárólag a névtelenek és a nincstelenek szemén...

Nem ez volt az első eset, hogy a média nem nézte jó szemmel az eltérő véleményt. Nemrég a az újsággal azonos tulajdonban lévő Kanal D tévécsatorna hírolvasóját rúgták ki, mert nyilvánosan kijelentette, hogy nemmel fog szavazni. Január végén a török parlament jóváhagyta az alkotmánymódosítást, amely az ország parlamentáris kormányát elnöki kormányzatra módosítaná. Áprilisban népszavazást tartanak a kérdésről, a módosítást bírálók attól tartanak, hogy ha az igenek győznek, túl nagy hatalom összpontosul majd Erdogan elnök kezében.