Hírek újság 2009

A legjobb strandolvasmány

Valuska László | 2009. július 09. |

Reggel a metrómegállóban újságot kerestem, mert a könyvemet elfelejtettem eltenni, ilyen pucéron meg nem szeretek utazni, ráadásul Újpest messze van, plusz hazafele. Igazából az orrom alá nyomták a Nők Lapja Novella különszámát, amit először nem akartam megvenni, lévén nem én vagyok a célcsoport. Majd mégis elraktam.

A 375 forintos újság megérte, bár még alig-alig olvastam el belőle valamit, mégis megörültem neki, hogy készül ilyen, ráadásul ez már a hetedik szám. A nyár az tényleg az olvasásról szól még azoknak is, akik soha nem olvasnak, hiszen ott a Balaton vagy a tenger és akkor a napfürdőzés közben azért valamit kell csinálni.

Könyvet azért nem veszünk, de egy újságot, amit könnyen bedobhatunk a sör, a rántott hús és a gumimatrac közé, azt igen. A Nők Lapjának meg ez a titka, hogy még mindig őrzi a minőségi női lap titulust, ami nem tudjuk mit jelent, de az tény, hogy régen az amerikai Playboy foglalkozott így az irodalommal.

A merítésük ráadásul óriási, Kosztolányitól Spiróig húzódik a fesztáv, közte Háy, Kontra, Örkény, Vámos, Szerb Antal és mondjuk Grecsó helyezkedik el. A szövegek egy részét, a régebbieket könnyű lehetett megszerezni, nagy eséllyel már jogdíj sincsen rajktuk, a maiak közül pedig Háy és Spiró szövege megjelent az aktuális könyvükben.

A kellemes meglepetést csak fokozta a Rózsaszín szemüveg című rész, ami egy jelenleg is futó beszélgetéssorozat Kiss Noémi, Menyhért Anna és Radics Viktória részvételével, akik ebbe a mellékletbe is írtak egy kis bevezetőt. A hármas kifejezetten írónők/nőírók életművét veszi elő, ebből itt Tóth Krisztina, Erdős Renée, Galgóczi Erzsébet és V.Kulcsár Ildikó írása olvasható.

A következő tematikai egységek vannak, ha valaki el akar igazodni: Nyári rajz, A táj hangja, Balatoni kalandok, Mesélő mítoszok, Itália földjén, A mi versünk, Játékos irodalom, Gyerekkori nyár. Az Ízes oldalakban pedig a népszerű anthony Bourdain írt a francia bisztrókönyháról két remek recept mellé, de itt Svejk szakácskönyvéről is olvashatunk.