UPDATE: A jó és a rossz közgazdaságtana a színházban

.konyvesblog. | 2013. április 26. |


Áprilisban Budapesten is bemutatják a neves cseh közgazdász, Tomáš Sedláček A jó és a rossz közgazdaságtana (Economics of Good and Evil) című könyvéből készült színházi performanaszt angol nyelven. 

Az előadás improvizáció, mozgás, groteszk skeccsek és zenés számok különleges, szórakoztató egyvelege. Tomáš Sedláček, akit a világ öt legtehetségesebb és „legforróbb fejű közgazdásza" között tartanak számon, színészként és provokatív moderátorként is közreműködik. A jó és a rossz közgazdaságtana a Gilgames-eposz, Mózes és kortárs filozófusok szavainak segítségével értelmezi újra a közgazdaságtan fogalmát.

Tomáš Sedláček számára a közgazdaságtan kulturális jelenség, civilizációnk terméke. Hogy bemutassa a közgazdaságtan alapjául szolgáló hitet és hiedelmeket, túlmegy a szűken értelmezett szakterület határain, és felkutatja a gazdasági gondolatokat a mítoszokban, a vallásokban, a teológiában, a filozófiában, a pszichológiában, az irodalomban és a filmek világában. Munkájával nem kevesebbet ígér: „Ezentúl másként gondolkodunk majd a közgazdaságtanról, gazdaságról, és értékekről." A színdarabot teltházas előadásokon játszották a Prágai Nemzeti Színházban, valamint Londonban, Berlinben és Varsóban. A darab alapjául szolgáló könyvet, mely magyarul a HVG Könyvek gondozásában jelent meg, a The Washington Post „kötelező olvasmánynak" nevezte.

Tomáš Sedláček Václav Havel egykori gazdasági tanácsadója volt. Jelenleg az egyik legnagyobb cseh kereskedelmi bank fő stratégája és a cseh kormány gazdasági tanácsának tagja. A prágai Károly Egyetemen (és számos más egyetemen) tanít közgazdaságtant és filozófiát. Szenvedélyesen szereti munkáját, és igyekszik mások számára is megmutatni, hogy a közgazdaságtan jóval több a számok unalmas bűvölgetésénél, absztrakt matematikai modelleknél.

A színházi előadás részletei:
2013. április 26. 19:00 Átrium Film-Színház (1024 Budapest, Margit körút 55.)
Jegyár: 1 700 Ft
Közreműködik: Tomáš Sedláček, Alan Novotný és Lukáš Hejlík
Rendező: Lukáš Hejlík