A Harry Potter olvasgatása mentális betegségeket okoz?

.konyvesblog. | 2016. május 11. |

(Forrás)

A Harry Potter, a Trónok harca és az Éhezők viadala "károsítja a gyerekek agyát" - állítja egy angliai privát iskola igazgatója. Graeme Whiting hosszú blogbejegyzésben intette a szülőket arra, hogy tiltsák el a gyerekeiket a "mitikus és rémisztő" szövegek olvasgatásától, mivel azok tartalma szerinte "felettébb érzéketlen és addiktív". A "hagyományos irodalom régimódi értékei mellett" kiálló tanár az efféle könyvek olvasását ahhoz hasonlította, mintha valaki örökké nagykanállal tömné a gyerekébe a cukrot, aki - miután hozzászokott - többet és többet követel belőle. Szerinte a szülőknek meg kellene védeniük a gyerekeiket "a sötét, démonikus" könyvektől, melyek tele vannak ijesztő történetekkel, továbbá nem értette, miért nem kötik "speciális engedélyhez" ezeknek a könyveknek a megvételét.

Whiting a kedvenc szerzői között Wordsworth-t, Keatst, Shelley-t, Dickenst és Shakespeare-t említette, csak épp azt felejtette el, hogy ezek a szerzők gyakorta szintén természetfeletti vagy éppen erőszakos témákat emeltek be egy-egy szövegükbe. Samantha Shannon író (Csontszüret című kötete magyarul is elérhető) a Guardianben fejtette ki, mit is gondol az igazgató véleményéről; mások mellett ő is Shakespeare-t hozta fel példaként, akinek Titus Andronicus című drámájában például megerőszakolnak, majd megcsonkítanak egy lányt, mindezt pedig további brutális jelenetek sora követ. Shannon az igazgató bejegyzésére utalva gúnyosan megjegyezte, hogy ha ez nem károsítja a gyerekek agyát, akkor semmi sem. Shannon azt írja, hiába próbált hasonlóan groteszk jeleneteket felidézni a Harry Potterből, nem sikerült neki; szerinte a leginkább még az a jelenet sorolható ide, amikor Féregfark levágja a saját kezét. Ezt azonban még mindig nem lehet egy lapon emlegetni a a megcsonkított, megerőszakolt Laviniával. De pont Shakespeare életművéből rengeteg olyan példát lehetne emlegetni, amikor a mágiának fontos szerep jutott, elég csak A viharra vagy a Szentivánéji álomra gondolni.

Samantha Shannon zárásként leszögezi, hogy megőrzi és bekeretezi Whiting bejegyzését, hogy mindig emlékeztesse arra, milyen szuper dolog, hogy azt írhat és azt olvashat, amihez csak kedve van, és milyen szerencsés, hogy a szülei és a tanárai már akkor erre biztatták, amikor iskolás volt. Szerinte a diktátorok és könyvégetők logikája diktálja csupán azt, hogy a képzelet csak akkor szökkenhet szárba, ha ketrecben tartják fogva.

Forrás: Independent, Guardian