A gyerekirodalom nagykorúsítása - trendek, témák, toposzok

.konyvesblog. | 2018. november 21. |

A gyerekirodalom nagykorúsítása címmel november 23-24-e között konferenciát szervez a MISZJE - Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (a rendezvény szakértői együttműködő partnere a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum), melynek résztvevői a tabutémáktól a gyakori mesetoposzokon át a kortárs illusztrációkig számos szűrőn keresztül vizsgálják majd a gyerek- és ifjúsági irodalom trendjeit és alkotásait.

Ifjúsági antológiák, a tündérmesék utóélete, szörnyek és rémek a kortárs gyerekkönyvekben – csak néhány téma azok közül, melyek november 23-24-én terítéken kerülnek a MISZJE és a HUBBY közös konferenciáján. Szekeres Nikoletta kritikus, a HUBBY elnökségi tagja a Könyvesblognak elmondta, hogy A gyerekirodalom nagykorúsítása című konferencia fő célja az volt, hogy meghívják a gyerek- és ifjúsági irodalommal foglalkozó szakemberek színe-javát, „de persze a szervezés során mindig kiderül, hogy véges az idő, a pénz, az energia, szóval egyszerre mindent nem lehet”. Hozzátette, hogy mégis nagyon erős és jó előadói csapat állt össze, „olyan izgalmas témákkal, amik mellett nem lehet elmenni, és olyan beharangozókkal, amelyek a legmodernebb, legújabb szemléletet tükrözik”.

niki1.jpg

Mindez a szervezők szerint már eleve reményt ad egy olyan cél megvalósulására, hogy friss és izgalmas szakmai párbeszéd alakuljon ki. „A célok közül talán az is sikerült (mint mondtam, egy idő után a teljesség igénye nélkül), ami szintén fő szempont volt, hogy megmozgassuk a különféle egyetemek, főiskolák szakértőit, bemutassunk műhelyeket, és ne csak Budapestre koncentráljunk, így Szlovákiától Erdélyen át Debrecenig mindenfelől érkeznek az előadók. Ugyanígy az eredeti elképzelésnél maradva azt is sikerült végigvinni, hogy az illusztráció egy külön napot kapjon, így az első napon a DEÁK 17 Galériában az irodalmároké a terep, a második napon pedig a MOME fogadott be minket, és a képeké a főszerep” – tette hozzá Szekeres Nikoletta.

Az első nap így a kortárs magyar gyerek- és ifjúsági irodalom új útjai lesz a téma, aki pedig arra lenne kíváncsi, hogy tulajdonképpen mire is számíthat ezen a napon, annak érdemes a beharangozókért a HUBBY honlapjára kattintania. Az első nap például Lapis József arra keresi majd a választ, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a legújabb gyereklíra, míg L. Varga Péter előadásának középpontjában a Szívlapát antológia áll, melynek versei „jól demonstrálják a kortárs magyar líra közlőképességét”. Kérchy Anna fő témája a tündérmesei hagyomány 21. századi továbbélése lesz, Nagy Gabriella pedig a mesei toposzok közül a cipőről beszél majd részletesebben (Mi az, ami miatt a kortárs gyerekirodalom számára ma érdemes újraírni egy cipős történetet?)

A második nap az illusztrációké: Szép Eszter előadásában például a képregények jellegzetességeiről és tendenciáiról beszél majd, Paulovkin Boglárka arra keresi a választ, hogy a gyermeki látásmód hogyan jelenik meg a gyerekkönyv-illusztrációban, míg Margittai Zsuzsa konkrét példákon tekinti át egy-egy mese újabb képi adaptációit. A rendezvénynek pénteken a Deák 17 Galéria, szombaton pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ad otthont.

A részletes programért kattintsatok ide!