A férfiak hamarabb eldöntik, hogy tetszik-e nekik egy könyv, mint a nők

.konyvesblog. | 2016. március 09. |

(Kép forrása)

A férfiak és a nők ugyanakkora eséllyel fejeznek be egy könyvet, de a férfiak sokkal hamarabb eldöntik, hogy tetszik-e nekik az adott sztori, vagy sem - erre a megállapításra jutott a Jellybooks nevű start-up cég. Az olvasói analitikával foglalkozó társaság arra volt kíváncsi, hogy a felmérésben résztvevő önkéntesek végigolvassák vagy félbehagyják-e a könyveket (a felmérésben e-könyveket használtak). A tesztcsoportokat jellemzően nők alkották, az önkéntesek 20 százaléka volt férfi. Ám azt, hogy valaki elolvas-e egy könyvet vagy sem, egyáltalán nem lehetett nemek szerint kategorizálni. "A legtöbb esetben annak a valószínűsége, hogy az olvasó befejezi a könyvet, nem állt összefüggésben azzal, hogy férfi vagy nő volt az illető. Mindkét nem esetében ugyanakkora volt a valószínűsége annak, hogy elolvassák a könyvet" - hangsúlyozta Andrew Rhomberg alapító.

Az egyetlen jelentős kivételt azok a könyvek jelentették, melyekben hangsúlyosak voltak az érzelmek, legyen szó akár szerelemről vagy gyászról, vagy éppenséggel férfi-női kapcsolatokról. Ezek esetében a férfiak hamarabb sutba vágták a könyvet. "Nem csak kevesebb férfi állt neki az ilyen típusú könyveknek, de azok, akik el is kezdték olvasni őket, nagyobb valószínűséggel hagyták félbe az olvasásukat, mint a nők - függetlenül a tartalom vagy a szöveg minőségétől." A férfiak egyébként sokkal hamarabb eldöntik magukban azt is, hogy tetszik-e nekik egy adott könyv vagy sem. Rhomberg szerint ez vagy azt jelenti, hogy a férfiak előrelátóbbak (már ami az olvasást illeti), vagy a nők azok, akik még akkor is folytatják az olvasást, ha tudják, hogy a könyv nem igazán felel meg az ízlésüknek. A Jellybooks az utóbbit tartja valószínűnek, de ahogy Rhomberg fogalmazott, ezt jelen pillanatban nem tudják bizonyítani.

Ha egy író mindenképp szeretné megragadni a férfi olvasók figyelmét, akkor erre csupán 20-50 oldala van. Ez azt jelenti, hogy az írónak nagyon hamar a lényegre kell térnie, vagy várakozást kell keltenie a férfi olvasóban, vagy más módon kell felkeltenie a figyelmét, máskülönben végérvényesen elveszíti őt.

A kutatás szerint amúgy a kor sokkal nagyobb szerepet játszik abban, hogy valaki befejez-e egy könyvet, mint az, hogy férfi vagy női olvasóról van-e szó. A 35 év alatti és a 45 év fölötti olvasók ugyanis nagyobb eséllyel olvasnak végig egy könyvet. Rhomberg szerint ennek egészen egyszerűen az lehet a magyarázata, hogy a 35-45 év közötti korosztálynak van a legkevesebb ideje az olvasásra. Ugyanakkor vannak olyan könyvek, amelyek feltűnően jól teljesítenek ebben a korosztályban - jellemzően azok a kötetek tartoznak ide, amelyek a felnőtt lét komplexitásával foglalkoznak, azaz a munkahelyi kihívásokkal, vagy a férfi-nő kapcsolatokkal és a családi élettel.

Forrás: Guardian