A Biblia helyett A nagy füzetet ajánlja a GQ

A Biblia helyett A nagy füzetet ajánlja a GQ

.konyvesblog. | 2018. április 26. |

latin_biblia.JPGForrás: Wikimedia

Agota Kristof A nagy füzet című regényét ajánlja a Biblia helyett a GQ magazin egyik friss cikke, amely másik húsz könyv mellett a Szentírást is az unalmas olvasmányok közé sorolta. A 21 Books You Don't Have to Read (21 könyv, amit nem kell elolvasnod) címmel megjelent lista szerzője úgy gondolja, tévhit, amit a korábbi nemzedékek sulykoltak belénk, miszerint csak akkor lehet valaki jól olvasott, ha minden nagyra tartott könyvön átrágta magát.  

A megosztó írás szerint a kánonba beépült Fontos Könyvek nagy része igen régi, s ezért sok esetben rasszista és szexista tartalmakat közvetít, vagy egyszerűen csak iszonyúan unalmas. Többek között olyan klasszikusokat soroltak a nem ajánlott könyvek közé mint a Zabhegyező, Az öreg halász és a tenger, a Huckleberry Finn vagy A gyűrűk ura. 

A huszonegyes listán a Biblia a 12. helyet érdemelte ki. Az indoklás szerint azért nem kellemes olvasmány, mert repetitív, önellentmondásos, néhány része pedig egészen „beteges”. A szerző fő érve a Szentírás ellen, hogy valójában csak azok értékelik sokra, akik nem is olvasták. Mint írja, van egy-két jó rész is benne, de ha valaki igazán jó könyvre vágyik, inkább A nagy füzetet kéne elolvasnia, amely két testvér „csodálatos történetét” meséli el.

Mi lett volna, ha nem hagyom el a hazámat?

Nagyon örült, hogy Szász János filmet forgat A nagy füzetből, a bemutatót azonban már nem érhette meg. A mozik a héten kezdték el vetíteni az Agota Kristof regénye alapján készített filmet, amelyre nem csak azért hárul különleges figyelem ezekben a napokban, mert egy egészen...

A magyar származású Agota Kristof nagy sikerű regénye egy ikerpárról szól, akiket a második világháború veszélyei miatt édesanyjuk vidékre menekít. Nagymamájuk azonban nem bánik jól velük, ezért egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez kell. Éhezve és fázva vészelik át a háborút és az azt követő nehéz időszakot, közben pedig mindent feljegyeznek naplójukba, a Nagy Füzetbe. 

A történetből Szász János Balázs Béla-díjas rendező forgatott filmet, amely 2014-ben a legjobb idegennyelvű film kategóriában rákerült az Oscar-jelöltek kilences listájára. Az adaptáció elkészültét és sikerét azonban Agota Kristof már nem érhette meg, 2011-ben, hetvenhat éves korában elhunyt.