A 80 éves Konrádot méltatják a németek

.konyvesblog. | 2013. április 02. |

Konrád György munkásságát méltatta a Kossuth- és Herder-díjas magyar író, esszéista, szociológus 80. születésnapja alkalmából kedden több német újság.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban Joseph Croitoru a Konrád György - Az önkényuralom ellen című írásában felidézte: Az értelmiség útja az osztályhatalomig című, Szelényi Ivánnal közösen - és a legnagyobb titokban - írt Konrád-esszé 1978-ban jelent meg Nyugaton, és "bombaként robbant", hiszen a szerzők leszámoltak a kommunista munkásállam mítoszával, és leleplezték a rendszer valódi természetét.

Konrád György a Közép-Európa-gondolat képviselőjeként "jelentősen hozzájárult a szovjet imperializmus ideológiájának diszkreditálásához", és már 1984-ben a vasfüggöny lebontására szólított fel, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni Oroszország stratégiai érdekeit - írta a német konzervatív lap munkatársa.

A látogató című, bemutatkozó regényével kapcsolatban a szerző kifejtette: Magyarországon csak cenzúrázott változatban adták ki a kötetet, amelyben Konrád György a propagált kommunista utópia mindennapos jelenségeként mutatta be a gyermekbántalmazást, a nemi erőszakot és a gyilkosságot. A városalapító című regény is csak Nyugat-Németországban jelenhetett meg teljes terjedelemben. Az alkotásban megfogalmazott rendszerkritika miatt azonban a szerzőt végérvényesen az állam ellenségének bélyegezték hazájában - emelte ki a FAZ szerzője.

Konrád György nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Der Tagesspiegel Egy magyar hős címmel közölt írást, amelyben a szerző, Stephen Tree egyebek között kiemelte: a vidéki magyar zsidóságból nagyon keves élték túl a holokausztot. Konrád György és szűkebb családja a túlélők közé tartozik, és az író pályaválasztásában meghatározó szerepe volt annak az intelemnek, hogy azokért is élnie kell, akik meghaltak a holokausztban.
A liberális lap szerzője hozzátette: a Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című, 2005-ben megjelent önéletrajzi regényében a szerző számára úgy tűnik, elérte a célját, hiszen ötgyermekes apa, nagyapa és ünnepelt író lett, és valóra vált az álma a magyar demokráciáról.

A Süddeutsche Zeitung A szenvedélyes városi ember címmel közölt cikket, amelyben a szerző, Lothar Müller Konrád György Európa és a nemzetállamok című esszékötetének idén megjelent német kiadását és a Zsidókról című, németül tavaly megjelent Konrád-kötetet mutatta be.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.