A-Force, Ms. Marvel, Marvel Kapitány - A nők átveszik az uralmat a Marvel felett

.konyvesblog. | 2015. február 26. |

aforce_001_enl-8abd96ef5abcba5df99b0401c8eaac3b14081008-s1400.jpgTegnap már megírtuk, hogy a Marvel milyen csattanós választ adott azoknak, akik be mertek szólni a nőként reinkarnálódott Thornak, most pedig bemutatjuk G. Willow Wilson, a nőt, aki a képregényóriás új szuperhősnői mögött áll. Májusban az egész férfiközpontú Marvel-univezum összeomlik, és megérkeznek az újragondolt hősök. Hamarosan még a Bosszúállókra, a Marvel legnagyobb sztárjaira, a világ egyik legmenőbb szuperhőscsapatára sem lehet majd ráismerni, régóta létező női hősökből áll össze az új csapat. Teljesen új szereplő is érkezik közéjük, ő Singularity, és új nevet is kapnak, mostantól ők lesznek az A-Force.

Az amerikai muszlim Wilson nem ismeretlen a képregényes világban, Cairo cím képregényével és Air című képregény-sorozatával már bebizonyította, hogy tudja, mire vágynak az olvasók, és az első amerikai muszlim szuperhős, Mr. Marvel, vagyis Kamala Khan is neki köszönhető. Wilson szerint az elmúlt évek különösen kedveztek a szuperhősnőknek – Marvel Kapitány és Ms. Marvel is jól teljesített, és van egy teljes női X-Men csapat is. Szerinte arról kell beszélni, mit is jelent a gender, ezért egy olyan hőst teremtett, aki nem ember, és nincs a születésnél meghatározott neme, de aki különböző körülmények miatt úgy dönt, nőként akar létezni.

background.jpgA pakisztáni-amerikai Ms. Marvel megteremtéséhez sokat beszélgetett olyan kollégákkal és barátokkal, akiknek „kötőjeles identitása” van, vagyis bevándorlói háttérrel rendelkeznek, és arra volt kíváncsi, nekik milyen érzés ez. Érdekelte, hogy min kellett keresztülmenniük az iskolában, és minden olyasmi, ami egy olyan ember számára nem egyértelmű, aki nem ebből a közegből jött. Wilson gyereke épp most ért olyan korba, amikor foglalkoztatni kezdi az identitás kérdése, és szeretne neki egy olyan kánont teremteni, ahová fordulhat, hogy lássa, nincs egyedül.


Wilson úgy érzi, a képregényíró nők hangja sokkal jobban az előtérbe kerül, mint valaha. Ha útmutatásra van szüksége, Gail Simone-hoz fordul, aki nemcsak a női képregényesek, de a női szuperhősök hangja is évek óta. Említi még Kelly Sue DeConnickot, aki az ikonikus Marvel Kapitány-széria szerzője, Marguerite Bennettet, aki társszerzője az A-Force-nál, majd hozzáteszi, hogy a nők reneszánszukat élik a műfajban.

Forrás: NPRBooks