„Veszélyes csend” fenyegeti az amerikai közbeszédet?

.konyvesblog. | 2015. május 12. |

(Forrás)

Kemény szavakkal ostorozta az amerikai társadalom hallgatását, „veszélyes csendjét” Chimamanda Ngozi Adichie nigériai írónő a PEN World Voices New York-i fesztivál záróestéjén. „Azzal, hogy az írást választjuk, elutasítjuk a csendet” – hangoztatta, aki szerint Amerikában általános az a vélekedés, hogy a cenzúrával kapcsolatos problémák alapvetően más, külföldi országokhoz köthetők.

Adichie ugyanakkor kényelmesnek írta le az amerikaiakat, ez pedig „veszélyes csendet” idéz elő az amerikai közbeszédben. Az emberek rettegnek attól, nehogy valamilyen sértést kövessenek el, illetve hogy „felborzolják a kényelem gondosan elrendezett rétegeit”, ez a félelem pedig Adichie szerint mára egyfajta fétissé vált. Adichie éppen ezért úgy vélte, hogy az amerikai közbeszéd célja ma már nem az igazság, hanem maga a kényelem.

A nigériai írónő a közösségi médiát is a némaság, az elnémítás eszközének nevezte. A Hozzátok vissza lányainkat! kampány azzal, hogy a nigériai diáklányok elrablására összpontosított, az erről folyó közbeszédet abba az irányba tolta, mintha a Boko Haram akciói kimondottan a lányokra irányulnának, lehetővé téve az azonnali párhuzamot a tálibok rendszerével. A Boko Haram ezzel szemben – mutatott rá – a lányok ÉS a fiúk nyugati stílusú oktatását ellenzi. Adichie azt is cenzúrának nevezte, ha „egy történetet olyasvalamihez próbálunk igazítani, amely korábban már létezett”.

Nem mindig könnyű megtörni a csendet – ismerte el az írónő, aki hozzátette: gyakran megkapta korábban, hogy azért nem beszélhet bizonyos témákról, mert fiatal, vagy mert nő, vagy mert szépíró. „De legalább annyira polgár is vagyok, mint amennyire író” – hangsúlyozta, így polgárként és íróként emelte fel szavát például a homoszexualitás kriminalizálása ellen Nigériában. Később kérdésre válaszolva elmondta, hogy amikor a számítógépe előtt ül, akkor nem arra gondol, hogy ő most fekete és afrikai, egyetlen célja van ilyenkor csupán, hogy egy átkozottul jó mondatot tudjon írni.

Forrás: Guardian