5 könyves érdekesség a 20 éves Szex és New York-sorozatról!

5 könyves érdekesség a 20 éves Szex és New York-sorozatról!

.konyvesblog. | 2018. június 06. |

Húsz éve indult az HBO-n a Szex és New York, ami sokáig nagyban hatott arra, amit a világ sorozatrajongó női fele addig a nagyvárosi harmincasakról, karrierről, anyaságról, szexről és úgy általában saját magáról gondolt. Az évforduló jó alkalmat kínál arra, hogy egy csomó érdekességet összeszedjünk a sorozatról – nem meglepő módon, mi most a könyvesekre mentünk rá.

A sorozat tulajdonképpen egy adaptáció, és Candace Bushnell azonos című kötetén alapul, amely eredetileg 1997-ben jelent meg Sex and the City címmel. Bushnell feleltethető meg igazából a sorozatban a saját rovatát író, pasikról, női barátságról, szexről, önmegvalósításról elmélkedő Carrie Bradshaw-nak; az általa jegyzett kötet azokat az írásait gyűjtötte egybe, melyek 1994-től a The New York Observer hasábjain jelentek meg. Valószínűleg maga Bushnell sem sejtette, hogy ekkorát robban majd a sorozat, a jogokat ugyanis annak idején mindössze 60 ezer dollárért adta el.

SJP és Candace Bushnell (kép forrása)

Az 5. évad Kritikus állapotok című epizódjában nem más írt kritikát Carrie Bradshaw könyvéről, mint a New York Times rettegett kritikusa, az amúgy tavaly visszavonult Michiko Kakutani, aki a sorozatban nem volt annyira elragadtatva a könyvtől. Miranda erre csak annyit mondott: „Fuck Michiko Kakutani!”

Az első Szex és New York-filmben Carrie a híres emberek szerelmesleveleit összegyűjtő Love Letters Of Great Men című kötetet olvassa. A könyv egyáltalán nem létezett, de a film bemutatása után akkora volt iránta az érdeklődés, hogy végül valóban kiadtak egy ilyen válogatást.

Nem véletlenül a világ egyik leghíresebb könyvtára a New York-i Közkönyvtár, hiszen az épület olyan filmek helyszínéül is szolgált már, mint az Álom luxuskivitelben, a Szellemirtók vagy a Holnapután. A Szex és New York-filmben itt akarta megrendezni az esküvőjét Carrie Bradshaw, aki pont akkor vetett rá szemet, amikor visszavitte a szerelmesleveles könyvet.

sjp.PNG

(Kép forrása)

Sarah Jessica Parker magát nagy könyvmolynak tartja, ezért sem volt annyira meglepő, hogy a Hogarth Press felkérésére egy olyan sorozatot indított, melybe ő válogatja a könyveket; az első rögtön egy elsőkönyves szerző regénye lett (Fatima Farheen Mirza: A Place for Us). SJP azt mondja, hogy a könyvek szeretetét gyerekkorából hozza, és pont azért szeret olvasni, amiért színészkedni is – mert a más emberek történeteit mindig érdekesebbnek találja, mint a sajátját.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.