2012 legsikeresebb képregényei

Rusznyák Csaba | 2013. január 10. |

twd100cover.jpg

2012 egyértelműen a The Walking Dead – Élőhalottak éve volt. Robert Kirkman már általunk is sokszor méltatott, csaknem 10 éve futó posztapokaliptikus zombihorror-drámája azelőtt is folyamatosan növelte az olvasótáborát, hogy 2010-ben kirobbanóan sikeres tévésorozatot csináltak belőle, azóta pedig egyenesen megállíthatatlan. Tavaly nyáron jelent meg a 100. száma, amire természetesen minden létező képregényolvasó lecsapott – a becslések szerint nagyjából 385 ezer példány fogyott belőle Észak-Amerikában, és ezzel az év legsikeresebb képregényévé vált (a sorozat egyes részeiből egyébként valamivel 30 ezer feletti példány fogyott – a maga műfajában már ez is sok – de ez már a 100. rész előtti hónapokban 50 ezer fölé ugrott, és azóta is tartja ezt a szintet).

Nem kis szó ez egy olyan piacon, amin rendre a szuperhősök dominálnak – utoljára 1999-ben fordult elő, hogy nem a Marvel vagy a DC valamelyik jelmezes hérosza/csapata vezette az éves listát (akkor a Top Cow kiadó Tomb Raider sorozatának első része verte el a port a mezőnyön). A 2000-es évek eddigi legjobban fogyó kérpegényfüzete egyébként az Amazing Spider-Man 583. száma volt, ami az aktuális történeten kívül tartalmazott egy rövid háttérsztorit az éppen megválasztott Barack Obamával pacsizó Pókemberről. 

asmobama583.jpg
A TOP10 lista maradék kilenc helyét csupa Marvel-képregény foglalja el. A The Walking Dead #100 után  második az Uncanny Avengers 300 ezres feletti példányszámmal, és negyedik helyen áll a Pókember halálát elmesélő Amazing Spider-Man #700 – ami csak karácsonykor jelent meg, vagyis valószínűleg még januárban is rengeteget adnak el belőle, és az utánrendeléseket még nem lehetett az adatokba bekalkulálni. A Marvel NOW! és az azt felvezető Avengers Vs. X-Men tehát visszahódította a piacot a DC-től, ami több évtizeden át volt az örök második, míg a 2011-es Új 52 után átvette az uralmat – ideiglenesen. Hiába indítottak új címeket, és vetették be a Before Watchment. Ellenben az Image (a The Walking Dead kiadója) pont a Marvel kárára növelte piaci részesedését.

bearthonebs.jpg
A kötetek (amik lehetnek eredeti történetet tartalmazó graphic novelek vagy korábban megjelent, több – átlag 6 – füzetet egybegyűjtő kiadványok) listáját szintén a The Walking Dead vezeti, sőt, az első két helyen kívül még további ötöt (!) foglal el a TOP10-ben. A három másik: a harmadik helyen álló, már méltatott Batman: Earth One, a nyolcadig pozíciót elfoglaló Batman: The Court of Owls (a sötét lovag sikerére nyilván hatással volt Christopher Nolan filmtrilógiájának záró darabja is), és a listazáró The League of Extraordinary Gentlemen: Century Alan Moore-tól, a Watchmen írójától. Szintén lényeges, hogy az első helyet (akárcsak a korábbi két évben) a The Walking Dead első, eredetileg még 2004-ben megjelent, és azóta számtalanszor újranyomott gyűjteményes kötete, az itthon is kiadott Holtidő (Days Gone Bye) foglalja el – ami azt jelenti, hogy a 100. részén túl járó sorozat még mindig rengeteg új olvasót szerez magának. A legfrissebb, 17. kötet, a hatodik helyen áll.


2012 legsikeresebb képregényfüzetei:

01 Walking Dead #100
02 Uncanny Avengers #1
03 Avengers Vs. X-Men #1
04 Amazing Spider-Man #700
05 Avengers Vs. X-Men #2
06 Avengers Vs. X-Men #6
07 Avengers Vs. X-Men #5
08 Avengers Vs. X-Men #3
09 Avengers Vs. X-Men #4
10 Avengers #1


2012 legsikeresebb képregénykötetei:

01 Walking Dead vol 1: Days Gone Bye (magyarul: Holtidő)
02 Walking Dead vol 2: Miles Behind Us (magyarul: Úton)
03 Batman: Earth One vol 1
04 Walking Dead vol 16: A Larger World
05 Walking Dead vol 3: Safety Behind Bars (magyarul: Menedék)
06 Walking Dead vol 17: Something to Fear
07 Walking Dead vol 4: Heart’s Desire (magyarul: Szívügyek)
08 Batman: The Court of Owls
09 Walking Dead vol 15: We Find Ourselves
10 League of Extraordinary Gentlemen: Century #3


A 2000-es évek egyes éveinek legsikeresebb képregényfüzetei (becsült!) eladott példányszámmal (Észak-Amerikában):

2000 Uncanny X-Men #383 120672
2001 Dark Knight Strikes Again #1  187376
2002 The Ultimates #1  160244
2003 Batman #619  235122
2004 Superman #204  231424
2005 All Star Batman & Robin the Boy Wonder #1  276017
2006 Civil War #2  341856
2007 Captain America #25  317713
2008 Secret Invasion #1  262975
2009 Amazing Spider-Man 583  530500
2010 Avengers #1  163867
2011 Justice League #1  361138
2012 The Walking Dead #100  335082

twdelohalottak.jpg

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!