Ruff Orsolya

"Olvasva és felolvasva is eszetlen élmény" - Ezeket a könyveket ajánlja Varga Bálint

varga_bálint gyeerk gyerekirodalom karantén

Fotó: Valuska Gábor

A koronavírus teljesen új helyzet elé állította a könyvszakmát és az írókat is. A karantén miatt sok olyan kezdeményezés indult, amely segíthet az otthoni tanulásban, vagy tippeket ad arra, hogy miket olvassunk, mi pedig arra kértük a gyerekkönyvszerzőket, hogy árulják el, mi az a három könyv, amelyet mindenképp a gyerekek (és a felnőttek) figyelmébe ajánlanának. Elsőként Varga Bálint (Váltságdíj nélkül, Amit végleg kitörölnél, Zsé meg a haverok) válaszát olvashatjátok.

Goscinny - sempé
A kis Nicolas
Ford.: Bognár Róbert, Sík Kiadó, 2015

"Számomra a világ legjobb gyerekkönyve A kis Nicolas. Ezt nem lehet elégszer elmondanom, mert nekem speciel ott van a top öt könyvemben. Azért is jó, mert olyan, mint a svájci bicska: olvasva és felolvasva is eszetlen élmény, de ha felolvassuk a kisebbeknek, akkor garantált a közös röhögés. Mi a fiammal a mai napig könnyes szemmel idézzük egymásnak a megfelelő helyzetekben: 'Mi csak röhögni jöttünk.' Ráadásul minden benne van ezekben a könyvekben, amit az életről meg a csajokról tudni kell és érdemes.

Jonathan Stroud
A szamarkandi amulett
Ford.: Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 470 oldal

Jonathan Stroud Bartimaeus-trilógiája - vagy inkább trilógia + 1 regénye - számomra kifogyhatatlan élvezet és izgalom tárháza. Stroud akkorát dobott ezzel a sorozattal, hogy sem ő maga, sem más nem volt képes ennél jobbat írni varázslós-dzsinnes témakörben, sőt szerintem varázslósban sem. Olyan, mint egy tűzijáték, minden oldala tele van elképesztő ötletekkel, szellemes utalásokkal, felejthetetlen beszólásokkal, és... Mondtam már, hogy körömrágóan izgalmas?

Neil Gaiman
Amerikai istenek
Ford.: Juhász Viktor, Agave, 2019, 647 oldal

A harmadik egy régi-új kedvenc, és ezt már nagyobbaknak ajánlom. Öt éve körberöhögtem volna azt, aki azt mondja nekem, hogy nemcsak szenvedélyesen fogok Neil Gaimant olvasni - hanem újraolvasni is. John le Carré Karla-trilógiája mellett a legtöbbször rendszeresen újraolvasott könyvem az Amerikai istenek. Szerintem sem gyerekkönyv, de mindenképpen ifjúsági - vagy éppen kortalan. Nagyon nehezen tudok betelni a sztorival, a számtalan utalással, rettentő szellemes párhuzammal, az istenek bemutatásával, meg Árnyék egyszerre csodálatos és dermesztő utazásával. Akárhányszor olvasom - nézem a sorozatot, forgatom a képregényt -, mindig csak ámulok, hogy honnét a fenéből jött ez az... egész. Mert sok könyvvel ellentétben ez a könyv az egész. A minden. Plusz Szerda meg a stiklijei, az új és a régi istenek harca - káprázat, színtiszta káprázat."