Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben
ko

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

Szabó T. Anna több mint 10 év után újra gyerekverskötettel jelentkezik a szülők és a gyerekek közös örömére. 
„Úgy örülünk Gyurival, mint a gyerekek!”  – adta hírül Szabó T. Anna férjével, Dragomán Györggyel közös örömét egy kedves fotó kíséretében. A bejegyzés hírül adja, hogy megjelent a költő Dudorászó című gyerekverskötete. Szabó T. Anna azt is elárulja, hogy: „a gyerekversek írása számomra tiszta öröm”. 

A Dudorászó

A kötet a Magvető kiadó gondozásában jelent meg Kárpáti Tibor illusztrációival. A Tatoktatok című, nagysikerű versgyűjtemény után 12 évvel lát napvilágot az új könyv és hozzá egy lemez is, a Dudorászó szünidő, amin a JaMese zenekar énekli a verseket, ezt már nem csak a magyarul értő gyerekek élvezhetik.
Szabó T. Anna: Dudorászó
Ill. Kárpáti Tibor, Magvető, 2024, 123 oldal
Szabó T. Anna: Dudorászó könyv

A Dudorászó fejezeteiben reggeltől estig, a hétköznapoktól, hétvégéktől az ünnepekig és a vakációig minden időre és alkalomra találunk verseket. Jöhet eső, fújhat a szél, irány az erdő vagy épp a meleg kuckó. Ritmikus mondókák, lágyabb altatók, rengeteg vicces állat és ember jelenik meg a Dudorászó lapjain, és ezúttal a kötet végén egy csokor verset kaptak a nagyobbak és a szülők is, hogy megpihenjenek a nagy pörgésben.

Verset a gyerekeknek!

Arról, hogy miért fontosak a gyerekeknek a versek, nemrégiben Nyáry Krisztián osztott meg egy bejegyzést, melyben 20 pontba szedte a lehetséges előnyöket. A versek növelik a szókincset, ami segíti a gyerekek nyelvi fejlődését, a ritmus és a rímképletek ismerete pedig „elengedhetetlen az olvasástanuláshoz”, és az olvasási, írási nehézségek leküzdéséhez, sorolta akkor Nyáry. Úgyhogy versolvasásra fel!

A költészet napján Nyáry Krisztián 20 pontba szedte, miért hasznosak a versek gyerekeknek
A költészet napján Nyáry Krisztián 20 pontba szedte, miért hasznosak a versek gyerekeknek

Az író tudományos érveket sorolt fel a költészet napján, melyek bizonyítják, hogy a verseknek a matektanulástól a koncentrációig mi mindenre van jó hatása.

Tovább olvasok