Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]
Könyves Magazin

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

A „nem” szó az egyik leggyakrabban használt válasz a szülő-gyermek beszélgetések során. Az elmúlt években több portál is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy szülőként hogyan és miért érdemes nemleges választ adni, és szóltak cikkek arról is, hogy miért fontos, hogy bizonyos helyzetekben a gyerekek is tudjanak nemet mondani. De melyek ezek a szituációk, hogyan ismerhetik fel ezeket a legkisebbek és hogyan kerülhetjük el szülőként, hogy a gyerekek „rászokjanak” a szóra? Ezen kérdések megválaszolásában adhat segítséget a Bookline Kids októberben kiemelt könyve, Paulik Móni Szabad a Nem című meséje.

Paulik Móni: Szabad a NEM
Ill.: Szegedi Katalin, Csimota, 2022, 35 oldal
-

Paulik Mónika szociológus, az elmúlt években a Nők a Nőkért Együtt Egyesülettel közösen több, a gyerekekhez és gyerekneveléshez kapcsolódó témát dolgozott fel színdarab, illetve mesekönyv formájában. Az első ilyen történet a Lili és a bátorság címmel jelent meg, amelynek prevenciós mesekönyvként az volt célja, hogy megkönnyítse megérteni a szexuális visszaélés jelenségét, segítsen felismerni határokat, segítségével könnyebben lehessen beszélgetni erről a témáról a gyerekekkel.

A pozitív visszajelzéseket követően készült el az első történet témájához szorosan kapcsolódó Szabad a NEM című könyv, ami egy kutya viselkedésén keresztül játékos és kedves formában igyekszik elmagyarázni,

mikor, mire és hogyan mondhatnak nemet a gyerekek.

A kötet elsősorban több olyan, a hétköznapok során előforduló helyzetet tár az olvasók elé, amikor nehéz eldönteni, hogy az igen vagy a nem a megfelelő válasz.  

„Mi történik, amikor egy gyerek olyan helyzetekbe kerül, hogy szívesen mondana nemet, ám ezt mégsem teszi. Vissza lehet utasítani egy puszit, vagy egy simogatást? Mi lesz, ha valaki megsértődik, vagy megbántódik egy visszautasításkor? És aki megbántódik, épp egy barát, a szomszéd bácsi, vagy a saját kutyám? Ha valaki nemet mond gyerekként, akkor ő már nem is fog szót fogadni más helyzetekben? Többek között ezekre a kérdésekre is találunk elgondolkodtató válaszokat a könyvben. Nagy segítség lehet ez a könyv mindenkinek, aki szeretné megérteni, miért fontos és hogyan segíti a gyerekeket az, ha szabad nekik is a NEM” – vélekedett a könyvről Stáhly Katalin, a Bookline Kids zsűritagja, gyermekpszichológus, a Hintalovon Alapítvány Nemecsek Programjának vezetője.

Paulik Mónika a Szabad a NEM című könyve mellett a Bookline Kids könyvajánló programjában több olyan könyvvel is találkozhatnak szülők, amelyek valamilyen, gyerekkönyvekben ritkán tárgyalt témát dolgoznak fel. Anna Fiske Ilyenek vagyunk hátulról című kötetében például a norvég illusztrátor-író humorosan, őszintén beszél az emberi test külsőségeiről. Arról, hogy mindannyiunknak van teste, de nincs két egyforma, mindannyian különbözünk és ez így van jól.

A klasszikus mesék is tudnak menők lenni

A Bookline gyerekkönyvajánló programja természetesen nemcsak kortárs kérdésekkel foglalkozik, hanem nagy számban találunk a Bookline Kids oldalán klasszikus történeteket is. Októberben két ilyen alkotást is kiemelt a zsűri. Andreas H. Schmachtl Mókus és Medve című kötete húsz kalandos és tanulságos történetet tartalmaz, főszereplőjük pedig a fürge mókus és a lomha, de annál kedvesebb medve. Michael Engler Mi ketten című kötetét is kiemelte a zsűri, a népszerű német meseíró négy meghatóan szép történetet oszt meg az olvasókkal, középpontban itt is az állatokkal, hiszen a mese egy sün és a nyuszi szép barátságáról szól.