A tengertől a Balatonig - 10 vizes gyerekkönyv a legforróbb nyári napokra
ro

A tengertől a Balatonig - 10 vizes gyerekkönyv a legforróbb nyári napokra

nyár forróság víz vízpart nyaralás olvasás gyerek gyerekkönyvek bookline_kids

A nyár egyik legmelegebb napján vizes tematikájú gyerekkönyveket ajánlunk, amiket fürdőzés előtt, után (vagy éppen helyett) forgathatunk. Ezúttal az óvodás-kisiskolás korosztálynak szóló könyvek közül válogattunk.

Julia Donaldson: A csiga és a bálna
Ill.: Alex Scheffler, ford.: Papp Gábor Zsigmond, Pagony, 2023, 31 oldal
-

Julia Donaldson az angol gyerekirodalom élő klasszikusa, magyarul is több műve olvasható. A csiga és a bálnát állandó alkotótársa, Alex Scheffler illusztrálta, és a kötet egy barátság és egy világjárás történetét meséli el: a parányi csiga mindig is arra vágyott, hogy messzi tájakon barangolhasson, álma pedig teljesül, amikor felveszi őt egy óriás bálna. A kötet eredetileg 2003-ban jelent meg angolul, és ez a szerző egyik kedvence a saját művei közül.

Egressy Zoltán: Piszke papa tengeres meséi
Ill.: Láng Anna, Manó Könyvek, 2022, 55 oldal
-

Egressy Zoltán ezúttal a tengerhez, egészen konkrétan a víz alatti világba invitálja az olvasót, ahol különleges, varázslatos állatokkal ismertet meg minket. A gyerekek így olyan mesékkel lehetnek gazdagabbak, melyeknek egy holdhal, tintahal, kőhal vagy épp egy rája a főszereplője.

Bartos Erika: Nyugati karéj - Brúnó a Balatonon 3.
Móra, 2023, 304 oldal
-

Bartos Erika Brúnó a Balatonon sorozatának harmadik kötetében a Balaton nyugati vidékén kalandozhat az olvasó: így ellátogathatunk a keszthelyi Festetics-kastélyba, a sümegi lovasjátékokra vagy épp Szigliget várába. De a gyerekek egyúttal megismerhetik a badacsonyi Rózsakő, a Szent György-hegyi sárkány vagy a hévízi ördög legendáját is.

Berg Judit: Lengemesék - Vilkó és Lile - Nem félek a víztől!
Ill.: Bárdos Attila, Lampion Könyvek, 2023, 48 oldal
-

Berg Judit óvodásoknak szóló sorozatában Vilkó és Lile kiskoráról mesél: kiderül például, hogy Lile kiskorában félt a víztől, és épp Vilkó volt az, aki megtanított neki egy mókás trükköt. Máskor a lengefiú kíváncsisága okoz kalamajkát, Vilkó ugyanis egyszer elárasztja vízzel egy ürge otthonát. A hibáját ugyanakkor igyekszik jóvátenni, és a végén még össze is barátkozik a föld alatt élő, kezdetben morcos állattal.

Czernák Eszter: Ne szaladj el, csigaház!
Ill.: Monszport Vivien, Pagony, 2023, 77 oldal
-

Panka a tengerhez utazik a családjával, mi pedig olvasóként végigizgulhatjuk vele a hosszú autóutat, rácsodálkozhatunk a tenger végtelenségére, megismerkedhetünk új állatfajokkal, és még egy hajókiránduláson is részt vehetünk.

Sam Hume: Varázslatos vízi világ
Ill.: Angela Rizza, Daniel Long, HVG Könyvek, 2023, 224 oldal
-

Augusztusban fog megjelenni Sam Hume látványos kötete, amely az óceánok sötét mélyétől a bővizű folyókon és fürge patakokon át a legapróbb, gyorsan kiszáradó pocsolyákig vezeti végig az olvasót, hogy felvillantsa, miféle csodálatos élőlények sokaságának ad otthont a víz. A fotóban és illusztrációban gazdag kiadvány több mint száz állatot, növényt és mikroszkopikus teremtményt - moszatokat, algákat, rovarokat, halakat, madarakat és bálnákat - mutat be a gyerekeknek.

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 1. - Avagy a Lukrécia megmentése
Ill.: Varsányi Orsolya, Kolibri, 2023, 178 oldal
-

Gergő számára ez a balatoni nyár is úgy indult, akár a többi, a vakáció viszont nem várt fordulatot vett akkor, amikor kiderült, hogy Lukréciára, a szemesi kikötő legszebb hajójára rejtélyes rosszfiúk akarják rátenni a kezüket. A fiú és barátai ezt mindenáron meg akarják akadályozni, így aztán a nyaraló üzemmódból hamarosan átváltanak nyomozósba.

Alex T. Smith: Claude a palotában / Claude nyaral
Ford.: Totth Benedek, Manó Könyvek, 2023, 192 oldal
-

Az új Claude-könyvben két mesét is találnak a gyerekek: míg az elsőben a királyi palotába vezet a kiskutya útja, a második egy hamisítatlan nyaralássztori. Claude ugyanis egy forró nyári napon becélozza a strandot, és legjobb barátja, Bolyhos Zokni uraság társaságában elindul a tengerpartra. Hősünk a városban sem unatkozott, de a fövenyen (és a vízben) még fergetegesebb kalandok várnak rá.

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész - Szörnyek és sellők
Ill.: Baranyai (b) András, Lampion Könyvek, 2022, 58 oldal
-

Jeney Zoltánt elsősorban a Rév Fülöp-könyvek miatt ismerhetik az olvasók, új kötetében pedig ismét visszatért a jól ismert helyszínhez, hiszen meséjének nem más a tétje, mint a Balaton megmentése. A tó, a nád, a sás népe ugyanis segítségre szorul, a tettek mezejére pedig nem más lép, mint Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke.

Diana Soto: Kitka Bence Balatonalján - Bence a világ körül
Scolar, 2023, 216 oldal
-

A tizenkét éves Bence nincs igazán elragadtatva az ötlettől, amikor az anyukája felveti, töltsék a tavaszi szünetet a Balatonon. De aztán az unalmasnak induló családi kirándulás váratlan fordulatot vesz, Bence és a testvére, Réka pedig egy csapásra a balatoni mondák varázslatos világába csöppennek újdonsült barátjukkal, Mátéval együtt. Balatonalja pedig különleges lényeket, titkokat és veszélyeket rejt - és korántsem biztos, hogy könnyű lesz visszatérni a birodalmak egyszerre mesés és ijesztő föld alatti szövevényéből a való világba.