Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek
vn

Ebben a múzeumban a kedvenc mesekönyveik lapjain találják magukat a gyerekek

A látogatók egy hatalmas nyúlüregen át léphetnek be a Kansasban berendezett interaktív csodaországba, ahol a szó szoros értelmében közelebb kerülhetnek a legkedvesebb meséikhez.

A The Rabbit hOle neve nem véletlenül utal Lewis Carroll Alice Csodaországban című művére. Az egykori mesekönyv-kereskedő házaspár által megálmodott interaktív múzeum bejárata ugyanis egy hatalmas nyúlüreg.

Megelevenedő mesék

Pete Cowdin és Deb Pettid szobrászok, grafikusok és térinstallációval foglalkozó szakemberek bevonásával alakított át egy hatalmas kansasi raktárépületet, hogy egy különleges kiállítás keretében életre keltsék az utóbbi évtizedek legkeresettebb gyerekkönyveit.

A tárlatot járva többek között a Magyarországon is ismert Shel Silverstein (Másfél zsiráf, A jóságos fa) és Ludwig Bemelmans (Szertelen élet), vagy az Egyesült Államokban népszerű Margaret Wise Brown (Goodnight Moon) könyveinek világában találhatják magukat a látogatók.

-

Az alapítók összesen hetven gyerekkönyv jogait vásárolták meg a tárlathoz, és az installációk elkészítésébe is bevonták a szerzőket vagy az örökösöket. „Olyan hely szeretnénk lenni, ahol a gyerekek valóban felfedezhetik a számukra kedves történeteket, vagy az olyanokat, amelyekkel korábban még bem találkoztak” – mondta az NPR-nek Emily Hane a Rabbit hOle fejlesztési menedzsere.

A látogatók főzőcskézhetnek, játszhatnak vagy akár szundikálhatnak is az installációk díszletei között, és tetszés szerinti sorrendben járhatják be a kiállítás tereit. Az egész projekt célja Cowdin szerint, hogy

szó szerint közelebb hozza a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat a jobbnál jobb történetekhez.

A kiállításon kívül a The Rabbit hOle-ban egy könyvesbolt is működik. A tervek szerint író-olvasó találkozóknak is otthont ad majd a múzeum, valamint megnyitnak egy szobát, ahol kézműves foglalkozások keretében a kiállítási tárgyakhoz hasonló figurákat lehet készíteni.

Forrás: NPR

Fotók: Facebook / The Rabbit hOle