ro

Tíz évvel a halála után jelenik meg könyve az író-illusztrátornak

maurice_sendak posztumusz gyerekirodalom bookline_kids

Maurice Sendakot az egész világon az Ahol a vadak várnak című kötetével azonosítják. Az amerikai író-illusztrátor 2012-ben hunyt el, jövőre viszont új könyve jelenik meg.

Maurice Sendak a gyerekirodalom nagy klasszikusa, leghíresebb műve az Ahol a vadak várnak, ami bő ötven év késéssel jelent meg magyarul - akkor hosszabban írtunk róla, a kötet keletkezéséről - például arról, hogy a benne szereplő szörnyeket az idegesítő rokonairól mintázta -,valamint a könyv popkulturális hatásáról. A kötet jelentőségét jól mutatja, hogy szinte mindig bérelt helye van a fontos gyerekkönyveket felsoroló listákon – csak pár példa a közelmúltból:

  • megtalálható a BBC válogatásában, ami minden idők száz legjobb gyerekkönyvét gyűjtötte össze;
  • szerepel azon a listán, amit Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet állított össze, rajta ötven könyvvel, amelyet szerintük minden gyereknek el kellene olvasnia;
  • felkerült a 2010-es évek legizgalmasabb gyerekkönyveit felsoroló listánkra (igaz, hogy az eredeti megjelenés sokkal régebbi, de itt azokat a könyveket vettük sorra, amelyekkel az adott évtizedben ismerkedhettek meg a magyar olvasók).

Ez is mutatja, hogy Sendak a mai napig óriási név a gyerekirodalomban, ezért is nagy szó, hogy jövőre posztumusz kötete jelenik meg Amerikában: a HarperCollins jelentette be, hogy több mint tíz évvel az író-illusztrátor halála és több mint hatvan évvel az Ahol a vadak várnak megjelenése után egy eddig még publikálatlan Sendak-könyvet fognak kiadni, a címe Ten Little Rabbits (~Tíz kisnyúl), főhőse pedig egy Milo nevű fiú, aki egy bűvészkalapból varázsolja elő a nyuszikat.

-

A történet 1970-ben egyszer már megjelent egy brosúrában, amelyet egy múzeumi adománygyűjtés alkalmával adtak ki Amerikában, de könyv formájában még sosem, így aztán a jövő évi lesz az első alkalom.

Forrás: Kirkus