Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést
hhz

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést

Sokan már gyerekkorukban elveszítik egy szerettüket, és az iskola segíthetne az ezzel való megküzdésben. A cikkben 3 könyvet is ajánlunk, amik a gyerekek nyelvén beszélnek a halálról.

A halál az élet elválaszthatatlan része, és a gyász élménye mindannyiunkat összeköt. De akkor hogy lehet, hogy az iskolában – ahol elvileg az életre készítjük fel a jövő nemzedékét – pont ezekről a témákról nem esik szó? A cikkben körbejárjuk, hogy mit tehetnénk annak érdekében, hogy támogatni tudjuk a halál gondolatával küzdő gyerekeket, és 3 könyvet is ajánlunk.

Mindenki találkozik a halállal

Természetesen érthető, hogy senki sem akar a halálról beszélni egy csapat gyerek előtt. Felnőttként ösztönösen védeni akarjuk a legkisebbeket a halál gondolatától, mivel meggyőződésünk, hogy képtelenek megbirkózni egy ilyen nehéz témával.

Azonban az igazság az, hogy a hallgatás nem véd meg senkit.

Legyen az egy közeli hozzátartozó betegsége, az elkerülhetetlen halálhírek vagy egy hirtelen lesújtó pandémia, egy ponton mindenki találkozik a halállal.

A gyerekek pedig sokkal ellenállóbbak, mint hinnénk. Lenyűgöző nyitottság és kíváncsiság él bennük, tele vannak kérdésekkel, és igenis képesek megbirkózni egy nehéz témával is – feltéve, ha a megfelelő körülmények között hallanak róla, és adott számukra egy keret, ahol nyugodtan és biztonságban beszélhetnek az érzéseikről.

Nem a gyerekek félnek

A témában a Portsmouthi Egyetem publikált nemrég egy fontos tanulmányt: gyerekeket kérdeztek a gyászélményükről, illetve arról, milyen támogatásra lenne szükségük az iskolában.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy

az iskolák felkészültsége komoly fejlesztésre szorul.

Bár egyetlen tanárnak sem feladata, hogy gyászfeldolgozó szakemberként is funkcionáljon, fontos, hogy létrejöjjön egy olyan közeg, ahol a gyásszal küzdő gyerekeknek biztonságban érzik magukat.

A tanulmány emellett rámutatott azokra a mondatokra is, amelyek, bár jószándékból fakadnak, könnyen összezavarják a gyerekeket. Ha valakit túl sokat dicsérnek, amiért „olyan erős”, könnyen megtörténhet, hogy hatalmas nyomás alá kerül, és nem meri kifejezésre juttatni az érzéseit.

Egyes gyerekek pedig arról számoltak be, hogy nem tudtak mit kezdeni az elvárással, hogy szomorúnak kellene lenniük, hiszen a gyász rengeteg különböző érzelmet zúdított rájuk.

De talán a legfontosabb tanulság az, hogy

valójában nem a gyerekek félnek a halál témájától – hanem a felnőttek.

Volt idő, mikor a család, a barátok és a közösség feladata volt a haldokló ember ellátása, mára azonban a legtöbbünk számára a folyamat tabuvá vált. És ez ellen tenni kell. Mert ha nem kapnak válaszokat, a gyerekek saját történettel állnak elő, és ez sokszor csak még nehezebb helyzetet eredményez.

 

Ha gyerekkönyveket keresel, amik segítenek megtörni a halál tabuját, ezt a hármat ajánljuk:

Vadadi Adrienn: Az Örökkön Örökké Fa

Vadadi Adrienn: Az Örökkön Örökké Fa
Ill. Fodor Katalin, Pagony, 2024, 126 oldal

Szille kilencéves, és nem érzi jól magát a bőrében. Sejti, hogy a családjában valami súlyos titok lappang… Még szeretett nagypapája is, aki olyan szépeket mesél Valaholról, elhallgat előle valamit.

Dió Valaholban él, a lelkek hazájában, de sehogy sem találja a helyét. Nem olyan, mint a többiek, vad és dühös. Nem érti, miért lóg ki mindenhonnan.

A két gyerek világát az Örökkön Örökké Fa köti össze. Vajon megtalálják a választ a kérdéseikre? Találkoznak valaha?

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai
Ill. Horváth Ildi, Pagony, 2022, 80 oldal

Barni szomorúan sétál anyával hazafelé az oviból a lomtalanítástól koszos utcán, amikor két kirakott plüss szólítja meg: Elek és Benő. Senki más nem hallja és érti őket, csak ő!

Hiába tiltakozik anya, a vízilóforma és az elefántféle hamarosan beköltözik hozzájuk, és a kisfiú elválaszthatatlan barátai lesznek. Segítenek eldönteni Barninak, hogy milyen jelmezt vegyen fel az ovis farsangra, kitalálni, hogyan barátkozzon össze Lolkával és mit adjon anyának a szülinapjára. A kisfiú megosztja velük legnagyobb bánatát is: apa nem jön haza többet, mert autóbaleset érte. A plüssök segítségével végre meg tudják beszélni anyával a történteket, Barni pedig megerősödve, bátran vághat neki az iskolának.

Kiss Ottó: Ati és a holdvilág

Kiss Ottó: Ati és a holdvilág
Ill. Hanga Réka, Cerkabella, 2013, 40 oldal

Ati egy nyaraláson ismerkedik meg Ármin bácsival, aki érdekes dolgokat mesél neki a Holdról. De vajon honnan tud ilyen sok mindent róla? És vajon honnan ismeri azt a lányt, aki fent él a Holdon?

Ármin bácsi azt is elárulja, hogy egyszer járt már Hanna kisasszonynál, és nemsokára megint menni fog. A garázsban épp egy különleges autót épít, olyat, amilyennel annak idején a Holdra utazott. Már majdnem teljesen összeszerelte, és most megmutatja Atinak is…

Kiss Ottó könyve a klasszikus mesekönyvek hagyományát eleveníti fel: a főszereplő kisfiú 
és egy öregember megismerkedésének története hétköznapinak tűnik, de valójában tele van varázslattal. Hanga Réka derűs színvilágú, részletgazdag, varázslatos illusztációjával a kiadvány megjelenésében is a régi, hagyományos, böngészésre, gyönyörködtetésre alkalmas mesekönyvek világát idézi.

Nyitókép: Norma Mortenson / Pexels

(Guardian)