Az év legjobb gyerekkönyvét keresik
ko

Az év legjobb gyerekkönyvét keresik

Az elmúlt év legjobb gyermek- és ifjúsági könyveinek szakmai versenyét hirdette meg ismét a Hubby Magyar Gyerekkönyv Fórum. 

Az eredményhirdetés 2024. május 2-án, csütörtökön lesz, míg a diákzsűri által odaítélt díjakat június 15-én, szombaton, az Ünnepi Könyvhéten osztják ki.

Mi tudható az Év Gyerekkönyve Díjról?

Jól megszervezett, nagy tekintélynek örvendő, független szakmai díj, amit a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum oszt ki minden évben. A döntést a HUBBY által felkért szakmai zsűri hozza.

Az előző év legjobbnak ítélt alkotóit díjazzák 7 kategóriában.

A szakmai zsűri véleményezi a kiadók vagy a szerzők, alkotó közreműködők által benevezett könyveket, és kategóriánként 4-6 címből álló shortlistet állít össze. A kategóriák nyerteseit a második körben erről a rövidlistáról választják ki. A díjazottak közül kettő a HUBBY ajánlása alapján felkerülhet az IBBY Honour Listjére – a vagyis a kétévente összeállított „világ legjobbjai” listára. Az Év Gyerekkönyve verseny nevezéshez kötött. Idén nemcsak kiadók, hanem szerzők, illusztrátorok, fordítók is pályázhattak 2023-ban megjelent munkáikkal. 

A díjkategóriák:

 • Elsőkönyves díj – amelynek egyetlen díjazottját a szerzői, illusztrátori és fordítói kategóriák jelöltjei közül választja ki a zsűri
 • Szerzői díj – Gyerekirodalom kategória (0-6 éves korosztály)
 • Szerzői díj – Gyerekirodalom kategória (6-12 éves korosztály)
 • Szerzői díj – Ifjúsági irodalom kategória (12 év feletti korosztály)
 • Szerzői díj – Ismeretterjesztő kategória
 • Illusztrátori díj
 • Fordítói díj

A szakmai zsűri tagjai 2024-ben

 • Grecsó Krisztián író, tiszteletbeli elnök
 • Bencsik Orsolya irodalmár, író, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének adjunktusa, a gyerekirodalom és kisebbségi (vajdasági) irodalom szakértője
 • Dienes Éva, a FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője
 • dr. Fábián László, az ELTE Trefort Gimnázium tanára, HUBBY elnökségi tag
 • Kárpáti Tibor grafikus, illusztrátor
 • Nádori Lídia műfordító, író, a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke

A könyveket egy speciális diákzsűri is értékeli. Ezért a szerepért diákcsoportok versengenek, a HUBBY elnöksége választja ki őket a pályázók közül. Idén 47 pályázat érkezett, vagyis közel 400 gyerek jelentkezett diákzsűritagnak.

A diákzsűrik az alábbi kategóriákban választják ki az általuk legjobbnak ítélt könyvet

 • Szerzői díj – Gyerekirodalom kategória (7-12 éves korosztály)
 • Szerzői díj – Ifjúsági irodalom kategória (12 év feletti korosztály)
 • Szerzői díj – Ismeretterjesztő kategória
 • Illusztrátori díj

A verseny főtámogatója a Bookline, továbbá támogatja a Líra Könyv Zrt., a Városliget Zrt., szakmai partnerei a Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt., a Pagony és a Book 24.

Mi az IBBY és a HUBBY?

A Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves szervezet, amelynek mintegy 80 tagországban vannak nemzeti szekciói. Az IBBY legfőbb célja, hogy

világszerte minél több gyerekhez juttassa el a minőségi gyerekirodalmat.

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az IBBY magyar nemzeti tagozata, amely szakmai munkájával és az általa kiadott díjjal a magyar gyerekkönyveket és gyerekkönyvszakmát képviseli Magyarországon és a nemzetközi porondon. Tagjai könyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, pedagógusok, könyvtárosok, de nyitva áll támogató szülők előtt is. A 2023 októberében új elnökséggel újraindult egyesület nyitott és semleges: világnézetre való tekintet nélkül a gyerekek érdekeit képviseli.

Berg Judit a Hubby új elnöke
Berg Judit a Hubby új elnöke

Az új elnökség hamarosan részletes tervvel áll elő az ötletekről és célokról.

Tovább olvasok

A HUBBY hidat épít

Jella Lepman, az IBBY alapítója vallotta, hogy a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik. A gyerekeknek egyrészt olyan könyvekre van szükségük, amelyek tükröt tartanak elébük, másrészt olyanokra, amelyek ablakot nyitnak a külvilágra. Tükrök azok a könyvek, amelyekben a gyerekek magukat látják: a saját életüket, a tapasztalataikat, a városukat, az utcájukat. Ha belenéz a tükörbe és nem ismeri fel magát – felmerülhet, hogy ő szörny vagy vámpír talán! Ha a könyvet olvasó gyerek magára ismer a tükörben, akkor eloszlanak oly gyakori önmarcangoló kétségei: lám, érdemes róla is könyvet írni. Másfelől a gyerekeknek ablakot kitáró könyvekre is szükségük van. Olyanokra, amelyek a nagyvilágra nyílnak, amelyek megmutatják, hogyan élnek mások másutt, akikről kiderül, hogy éppen úgy éreznek, éppúgy viselkednek, mint ők maguk. Természetesen ami az egyik gyereknek tükör, az a másiknak ablak, s megfordítva. Vagyis érvényt nyer az IBBY alapgondolata:

a könyvek az emberek közti megértés hídjait építik.