Kolozsi Orsolya

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

holden rose gyerekirodalom móra
Holden Rose
A lapátos fickó
Móra, 2022, 181 oldal
Holden Rose: A lapátos fickó könyv

„Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében.” A lapátos fickó című, urban fantasyként definiált ifjúsági regény első fejezetének hátborzongató sorai a sokak által jól ismert gyerekkori félelmeket idézik: muszáj eljutni a mosdóig, de a sötétben kiismerhetetlenné és idegenné változó lakás, ki tudja, miféle megfoghatatlan szörnyeket rejteget. A szöveg főhősét egy szellemalak kísérti, aki kezdetben csak némán, távolról figyeli őt, később szeretne kapcsolatba is kerülni az egyre rémültebbé váló fiúval.

A lapátos fickó szelleme mindig ott áll a bejárati ajtódnál
A lapátos fickó szelleme mindig ott ál a bejárati ajtódnál

Timo Smith egy kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásukban, akit csak úgy hív: a lapátos fickó. Olvass bele a történetébe!

Tovább olvasok

A fiatal főhős a hatodikos Timo Smith, aki egy békés, Farango nevű kis szigeten él, kitűnő tanuló, hatalmas kvízbajnok és vérbeli okostojás. Ám egy napon fordulatot vesz az élete, egy szellemalak kezdi követni mindenhová, és egyre beljebb nyomakszik az életébe. A kísértet felbukkanása sok szempontból megnehezíti az életét, hiszen innentől az iskolai bullyinggal is meg kell küzdenie: kinevetik, kiközösítik azért, mert furcsán kezd viselkedni és látszólag magában beszél. Kirekesztettsége és félelme napról napra nő, de váratlanul segítőre és barátra talál egy hetedikes lány személyében, akit a kísértet a fiúhoz hasonlóan üldöz és terrorizál. Az eleinte csak lapátos fickóként emlegetett alak rémes társaság, igazi, hátborzongató, horrorisztikus alak, aki vissza akar térni az élők közé, és ezért bármire hajlandó. Hogy ezt a visszatérést hogyan akadályozza meg az iskola két eminense, az a harmincnégy rövid fejezetből felépülő regény történetének alapja. A szöveg sok helyen „állati para”, de közel sem annyira, ahogyan a lapátos fickó árnyékával, a csontokkal, a sírkövekkel illusztrált borító sejteti. Bár természetesen tartalmaz olyan elemeket, melyek rendkívül félelmetesek, azért nem ez lesz az a könyv, amitől nem tudnak aludni éjjel a gyerekek. Nem a horror,

sokkal inkább a fantasy felé nyitott a regény,

a gonosz kísértetet ráadásul végül csőbe húzzák, így a történet boldog és megnyugtató befejezéssel zárul. A félelmetes, túlvilági hős, a lapátos fickó szerepeltetése csak egy vonulata a szövegnek, mert legalább ennyire lényeges összetevői például egy bontakozó szerelem rajza és az iskolai zaklatás; de a válás, a mozaikcsalád, az iskolapszichológus feladatköre, a támogató szülők lehetőségei is, melyek apró motívumokként mind felbukkannak a fordulatos regény lapjain. A könyv ráadásul (az izgalmas kalandokon túl) elgondolkodtat azon is, hogy kihez fordulhatunk akkor, ha idilli kis világunk váratlanul megbomlik, ha olyan dolgot látunk, melyet rajtunk kívül senki. Kit kereshet meg egy gyerek ebben az esetben? A családját, tanárait, barátait? A váratlan (és ebben az esetben abszolút paranormális) események mindig magányossá teszik, elszigetelik az embert, de ha alaposan körülnéz, akár nem várt helyről is érkezhet segítség és bajtárs. Mindig meg lehet találni azt az embert, aki megért és mellénk áll, még akkor is, ha néha hosszasabban kell keresni.

A Holden Rose álnév mögött rejtőző Kovács Attila kötete 10 év felettieknek szóló besorolást kapott és elsősorban felsős olvasóknak ajánlott. Lányoknak és fiúknak egyaránt nagy kaland lehet, hiszen a szellem legyőzésére vállalkozó két hős közül valamelyikkel könnyedén azonosulhatnak, és azt is észrevehetik, hogy a lányok semmivel sem gyávábbak, mint a fiúk, sőt, alkalmanként vakmerőbbek is tudnak lenni! A kötet egy sorozat kezdődarabja, a Lapozz és parázz! elnevezést viselő széria az egykori Libabőr-sorozat izgalmas hagyományát kívánja folytatni.

A borzongást kedvelő fiataloknak tökéletes olvasmány a nyári szünetre,

könnyen befogadható nyelvezete és a kalandok sokasága miatt megnyerheti magának azokat a kis olvasókat is, akik talán (még) nem rajonganak kellőképpen a könyvekért. Nagy esély van rá, hogy ez a könyv az ő esetükben is sikeres fogadtatásra talál.