Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!
Könyves Magazin

Itt van 20 gyerekkönyv a hosszú, lusta nyári napokra!

gyerekirodalom gyerekkönyvek nyár nyári_olvasmány
Petra Bartíková
A hangyaboly
Ford.: Kovács Gergely Károly, Kolibri, 2020, 14 oldal

A nyár közeledtével irány a kert, ahol egy gyereknek minden egyes napra jut valami felfedeznivaló. Például a hangyaboly, ahol mindig óriási az élet, állandó a jövés-menés. Petra Bartíková részletgazdag könyvében egyetlen apróság sem marad titokban, így nemcsak a hangyakirálynőnek és szorgos udvartartásának mindennapjaiba nyerhetnek betekintést az olvasók, de megtudhatják azt is, miért hasznosak ezek a kis ízeltlábúak.

Tóth Krisztina
Csavarogjunk együtt!
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2020, 56 oldal

Új kötetben folytatódnak Malac és Liba kalandjai: a két barát ezúttal nyakába veszi a világot, csavarognak, csatangolnak, és mindeközben elvetődnek a Balaton partjára is. Az első kötetről korábban azt írtuk, hogy hősei egy lelassult, békebeli világba repítenek vissza, két főszereplője pedig látszólag nagyon is különböző, mégis verhetetlen párost alkot: „A Malac és Liba elsősorban az ovis korosztálynak íródott, felolvasás mellett jól lehet bogarászni a képeket, viszont kezdő olvasóknak is klassz sikerélményt nyújthat”.

Kiss Ottó
A kis piros tengeralattjáró
Ill.: Orosz Annabella, Betűtészta, 2020, 144 oldal

A József Attila-díjas Kiss Ottó legutolsó könyvének megjelenése óta négy év telt el, új meseregénye ugyanakkor talán a legjobbkor jelenik meg. A könyv a bezártságból szakítja ki az olvasót, és egy kontinenseken átívelő utazásra invitál. Ehhez persze szükség lesz egy hordóból eszkábált, piros tengeralattjáróra, utána viszont már semmi sem állhat útjába a kis kalandoroknak, akik átszelik az óceánt, bálnát mentenek és még eszkimó barátokat is szereznek.

Hanna és az elefántnyi távolság
Ford.: Bán Zoltán András, Scolar, 2020, 24 oldal

Egy ovisnak néha nagyon nehéz elmondani, mi az a vírus, hogyan terjed és miként védekezhetünk ellene. Ez a kötet a gyerekek nyelvén magyarázza el a koronavírus-járvány időszakának nehézségeit és a helyes viselkedést. Elmondja, miért kell "elefántnyi távolságot" tartani másokkal, miért és hogyan kell kezet mosni, miért nem lehet óvodába és játszótérre menni, miért nem lehet a nagymamával találkozni vagy zsúrokat rendezni - de mindezek helyett lehet más izgalmas dolgokat csinálni OTTHON! A kötet erre is ad tippeket.

Charlotte Milner
A vizek világa
Ford.: Kolontár Elvira, HVG Könyvek, 2020, 48 oldal

Talán még sosem volt ennyire aktuális, hogy a környezetünkre figyeljünk. Egy kisgyereknek nem lehet elég korán megtanítani, hogyan óvja és értékelje az őt körülvevő természeti környezetet. Charlotte Milner játékos ismeretterjesztő könyvei pontosan ezt a célt szolgálják (írt már könyvet például a méhekről), ezúttal pedig a tenger élővilágát mutatja be a legkisebbeknek; így kiderül, miért fontosak a tengerek és óceánok, milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén, ahogy arra is, miért szorulnak segítségünkre a tengeri állatok.

Tamás Zsuzsa
Mimi az iskolában
Ill.: Horváth Ildi, Naphegy, 2020, 64 oldal

A Kicsi Mimi-sorozat címszereplője megnőtt, és hamarosan iskolás lesz, így Tamás Zsuzsa új könyve sokat segíthet azoknak a gyerekeknek, akik szintén idén szeptemberben kezdik a sulit, a nyár pedig a felkészülés, a változások jegyében telik. Az új kötetből kiderül, miben különbözik az iskola az óvodától, ahogy az is, mi az a titkos lesszabály, milyen egy szemvizsgálat, és hogyan lesz ajándék egy "ledolgozós" nap, mindemellett pedig Mimi megtudja, mivel lehet szerepelni a Ki mit tud?-on.

Takács Viktória
Pünkösdi mese
Scolar, 2020, 24 oldal

Takács Viktória ezúttal a pünkösd szokásaiba vezeti be az olvasókat. A mesében madárfüttyös hajnalra ébred a falu, Peti nevű hőse pedig korán kel, hogy pünkösdi virágokra cserélje egy kislány koszorúját. A történetből megismerhetjük az egyik legszebb tavaszi ünnepünk hagyományait, így kiderül, hogy mi az a cucorkázás, ki is az a pünkösdi király és királyné, vagy mit jelent a törökbasázás.

Kiss Judit Ágnes
Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg
Ill.: Szimonidesz Hajnalka, Pozsonyi Pagony, 2020, 107 oldal

Kiss Judit Ágnes új gyerekregénye első ránézésre klasszikus tündérmese (sárkánnyal, unikornissal, hercegnővel), központi eleme mégis az idő. A címszereplő Zsálya egy teljesen hétköznapi gyerek, ami mégis egyedülállóvá teszi, hogy egyazon napon, órában és percben született, mint a mesebeli Aevus herceg. Utóbbi elég nagy pácban van, a király ugyanis nem szeretné átadni neki a hatalmat, és célja elérése érdekében nem retten vissza a szokatlan módszerektől sem. Így lehet, hogy az idő másképp telik, és például a király sem öregszik. Zsálya az egyetlen, aki segíteni tud, hogy a herceg megkapja jogos jussát.

Astrid Lindgren
Ismered Harisnyás Pippit?
Ill.: Ingrid Vang Nyman, ford.: Papolczy Péter, Móra, 2020, 80 oldal

Idén 75 éves a világ leghíresebb irodalmi kalandora, Harisnyás Pippi, aki egy cirkuszi előadás szereplőit is megszégyeníthetné ügyességével, de könnyedén elbánik a betörőkkel is. Talpraesett, vagány gyerek, aki a a Villekulla-villában éldegél, és ha csak teheti, barátaival, a szomszéd házban lakó Tomival és Annikával játszik. Astrid Lindgren klasszikusával most a legfiatalabb olvasók is megismerkedhetnek, hiszen a regény rövidített változatát akár már önállóan is olvashatják.

Kertész Erzsi
Göröngyös Úti Iskola - Gáz van!
Ill.: Metzing Eszter, Cerkabella, 2020, 112 oldal

Folytatódnak a kalandok a Göröngyös Úti Iskolában, ami ránézésre egy teljesen hétköznapi suli, mégis mindig történik valami. Ráadásul olyan dolgok, amik bármelyik kisiskolásnak ismerősek lehetnek. Például az, amikor nem vesznek be a nagyok a csapatba, és még az osztályban sem kapod meg azt a figyelmet, amit megérdemelnél. Hasonlóképpen érez Robi, aki nem csügged el, és úgy gondolja, majd a közelgő nyári táborban jön el az ő ideje: olyan nagyszabású csínyt tervez, amivel végre tényleg kitűnhet a társai közül.

Erdőszelfi - Vándortábori versek
Ill.: Ritter Ottó, Móra, 2020

Az antológia nem titkolt célja, hogy verseivel népszerűsítse, kedvet csináljon a kirándulásnak, erdőjárásnak, túrázásnak, függetlenül attól, hogy mindez gyalog, biciklivel vagy mondjuk egy kenuval történik. A könyv szerzői: Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István.

Takács Mari
Bingaminga és a babkák
Csimota, 2020

Egyik legizgalmasabb illusztrátorunk ezúttal szerzőként debütál: meseregényében Bingaminga, a nagyhírű varázsló annak próbál a végére járni, vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák. A mesében Valter, Jinga és Biloba segítenek neki megszabadulni a rájuk mért varázslattól, és megküzdeni a gonosz Morfióval.

Vibók Ildi
Szeretnék egy aranyhalat!
Ill.: Mayer Tamás, Pozsonyi Pagony, 2020, 80 oldal

Valószínűleg minden kisgyerekes család életében eljön egyszer az a pillanat, amikor a gyerek kutyát, cicát, teknőst, nyuszit és halat szeretne otthon tartani. A felelős állattartás ugyanakkor kemény dió, nem árt jól felkészülni - ebben segíthet Vibók Ildi biológus (és számtalan boldog állat boldog gazdája) új kötete, amelynek Berti bácsija amolyan zseb-Durrellként megtanítja a gyerekeknek, mi mindenre van szüksége egy boldog háziállatnak. A könyvben a gyerekek rengeteg vicces (de 100%-ban igaz!) információt olvashatnak a kis házi kedvencekről, ami segíthet dönteni abban, hogy akár évekre elkötelezzék magukat egy kisállat mellett.

Ruff Orsolya
A zöld macska és a hét domb kincse
Ill.: Megyeri Annamária, Manó Könyvek, 2020, 136 oldal

Még egy mesében is szokatlan, ha egy macskának zöld színű a bundája, ám a miértekre és a hogyanokra a trilógia harmadik része végre választ ad. Visszautazunk az időben, amikor a Lármás Rumli helyén még csak vékony facsemeték nőttek az ég felé, és senki sem sejtette, hogy a hét domb mélye igazi kincset rejt. Az erdőlakókat közben egy kellemetlen alak terrorizálja, aljas terveit ugyanakkor egy délceg vándormacska érkezése húzza keresztbe. A kalandok során szövetségek és barátságok szövődnek, miközben felbukkan egy régen látott ismerős is. (Disclaimer: a szerző a Könyves Magazin munkatársa)

Bajzáth Mária
Gingalló
Ill.: Láng Anna, Kolibri, 2020, 204 oldal

Elsősorban nagyobb ovisoknak és alsósoknak ajánlja új kötetét Bajzáth Mária: a Gingallóban tíz téma köré csoportosította a meséket, melyeket közmondások és szólások kísérnek, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtették két nagy képben is. „A játék által okozott felismerés örömén túl azt remélem, hogy Láng Anna szólás-mondásokat megjelenítő böngészője segít abban, hogy a népköltészeti alkotásoknak ez a különleges szelete se merüljön feledésbe, hanem beépüljön a gyerekek aktív szókincsébe” – hangsúlyozta a szerző.

Štěpánka Sekaninová
Hétköznapi holmik krónikája
Ill.: Eva Chupíková, ford.: Bartók Imre, Tessloff és Babilon, 2020, 90 oldal

Vannak tárgyak, amelyeket nap mint nap használunk, örökké szem előtt vannak, éppen ezért teljesen természetesnek vesszük a jelenlétüket. Az életünk részét képezik, pedig, ha jól belegondolunk, mindegyiknek nagyon izgalmas története van - legyen szó akár a cipőről vagy épp a fogkeféről. Melyiket ki találta fel, és mikor? Vajon mennyit változtak az idők folyamán? Ha mindig is izgattak ezek a kérdések, akkor ne keresgélj tovább, csak üsd fel a cseh Štěpánka Sekaninová könyvét, aki fellebbenti a fátylat a hétköznapi rejtélyekről.

Boldizsár Ildikó
A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Ill.: Bertóthy Ágnes, Naphegy, 2020, 48 oldal

A Naphegy Kiadó gyerekeknek szóló életrajzi sorozatának új könyve - melyet ezúttal Boldizsár Ildikó jegyez - Kós Károly életét és munkásságát meséli el. Munkáival már a legkisebbek is találkozhatnak, hiszen elég csak ellátogatni a budapesti Állatkertbe, ahol megcsodálhatjuk India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját. Kós Károly az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője - most pedig a gyerekek is jobban megismerhetik az életét.

Rojik Tamás
Szárazság
Tilos az Á, 2020, 265 oldal

A klímakatasztrófa elkerülhetetlenül befolyásolja a jövőbeni Budapest életét: a szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet, a peremkerületekbe szorultak viszont nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorúan őrködik a rend felett. Daninak és Anikónak szerencséje van, jó suliba járnak, igaz, kicsit mindketten kilógnak a sorból. Kapcsolatukat ugyanakkor egy újabb katasztrófa szakítja félbe: a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul. A disztópiát június 7-én 12 órakor mutatják be a Margón.

Yvonne Struck
A fiúk hülyék. A lányok is...
Ford.: Esterházy Dóra, Menő Könyvek, 2020, 216 oldal

Lara szerint Finn tök helyes. És Finnek nagyon bejön Lara. Szerelem első látásra. És a happy end? Azt még meglátjuk! Hiszen ott vannak Lara vihogó barátnői a szerelmi tanácsaikkal, Finn haverjai a béna beszólásaikkal, két kíváncsi anya, és egy féltékeny apa. És ki gondolta volna, hogy egy uborka, némi aftershave és egy bikini ennyire kínos is tud lenni? Fiúk + lányok = szerelmi káosz!

Philip Pullman
A Titkos Birodalom
Ford.: Kleinheincz Csilla, Ciceró, 2020, 648 oldal

Folytatódik A Por könyve-trilógia, itt a második kötet, amelyben a fiatal nővé cseperedett Lyra kapcsolata Pantalaimonnal ismeretlen utat jár be, miközben mindketten titkos és veszedelmes társaságok hatalmi játszmáiba keverednek. Malcolm, az egykori csónakos fiú, egy különleges gyermek megmentője, immár erős férfi, akit kötelességtudata szintén utazásra kényszerít. Mindhármuknak el kell hagyniuk Oxfordot, hogy Európán át Ázsia szívében keressék az elveszett titkokat: egy daimónok lakta várost, a sivatag szívének rejtélyét és a megfoghatatlan Por misztériumát.