Ruff Orsolya

Csapody Kinga: Amíg olvasnak, a gyerekek jobban viselik a bezártságot

A karantén igazi kihívás elé állította a gyerekkönyvszerzőket is, cserébe rengeteg tippet tudnak adni arra, hogy mit olvassunk a négy fal közé zárva. Ezúttal Csapody Kinga (Utazik a család-sorozat, Tesó lettem!, Türelmesek lettünk) válaszol.

Fotó: Szalmás Krisztina

"A gyerekkönyvszerző, ha mellette kiadóvezető, akkor könnyen azon kapja magát, hogy miután gyermekével befejezte az írás-, olvasás- és matekfeladatokat, ugyanennek a korosztálynak készít olvasni tanító sorozatot (Olvasni jó!), és az írott betűket tanító munkafüzetet. Hirtelen hol a kollégáinkat, hol igazgatókat, hol külföldi partnereket találunk a nappalinkban, majd 25 másik elsőst és a tanító nénijüket, aki mesél, találóskérdésezik velük. Amikor csend lesz, éjjel és kora reggel szerkesztek, és nagyon vágyom rá, hogy minél távolabb kerülhessek a számítógépemtől, telefonomtól, pedig alapvetően én elég aktív és jó viszonyt ápoltam velük eddig is. Mivel (reméljük) most mindenki otthon marad, az Utazik a család-sorozat legújabb része még várja, hogy nyomdába mehessen, és a családok valóban megindulhassanak és a hónuk alá csapva magukkal vigyék Pécsre. Mi sem eredhettünk még a következő helyszíneket bebarangolni.

Csapody Kinga
Utazik a család - Irány Pécs!
Ill.: Szalma Edit, Manó Könyvek, 2020, 64 oldal

A kicsiknek Tóth Krisztina Malac és Liba-sorozatát ajánlom, akik arra biztatnak, hogy Csavarogjunk együtt! - most fejben elutazhatunk velük a Balatonhoz, sőt még a legtesthezállóbb sport kiválasztását is végigkövethetjük. Közben felnőttként is jókat nevethetünk Kriszta szövegén, Hajba László képein pedig nagyon élvezetes az összes humoros részletet felfedezni. Dalok is készültek a szöveg versbetéteivel, amiket Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar zenésített meg, ezeket közben meghallgathatjuk.

Tóth Krisztina
Csavarogjunk együtt!
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2020, 56 oldal

Humán tagozatos voltam, bölcsész- és tanárdiplomám van, szóval megértem, ha valakinek nem mindig megy igazán jól a matek. Most jelent meg egy könyv, aminek pont az a lényege, hogy olyan módszereket, trükköket, gondolkodásmódot mutasson meg, amivel otthon, egyedül is megérti a gyerek a szorzást, osztást, törteket, százalékokat, és minden eddig ijesztőnek tűnő matekos dolgot. Általános iskolás gyerekeknek és, azt hiszem, a szüleiknek is nagy segítség lehet, most talán különösen.

Vanessa Vakharia
Megy a matek!
Ford.: Katona László és Vida Nikolett, Manó Könyvek, 2020, 152 oldal

Ha elég a hírekből, meg megy a matek is, akkor a kisebbek olvassanak és nevessenek nagyokat, hisz az Egy ifjú kacsa ballépései vagy az Álnok ügynök olyan gazdagon illusztrált regények, amelyekkel nagyon szórakoztatóan lehet gyakorolni az önálló olvasást. A kicsit nagyobbaknak ajánlom Balázsy Panna új könyvét: hőse, Szandra a szemünk és kezünk alatt vált igazi kamasszá, a Csendháboritás című új részben pedig olyan buliban vesz részt, amiért én kifejezetten irigylem most. Közben egy igazi klasszikus is új borítót kapott, és A titkos kert után végre újra olvasható Burnett remekműve, A padlásszoba kis hercegnője.

F. H. Burnett
A padlásszoba kis hercegnője
Ford.: Görög Lívia, Manó Könyvek, 2020, 256 oldal

Most menne a mozikban az élőszereplős Mulan, aminek egy megcsavart továbbmesélése jelent meg, a Fénytörések. Nagyon izgalmas sorozat a Sorsfordító történetek, mert azzal játszik, hogy mi lett volna, ha... mondjuk Mulannak a szerelméért még az alvilágba is le kellene szállnia, vagy ha a Jégvarázs két hercegnőjének külön kellene felnőnie, úgy, hogy nem ismerik egymást. A világon csak nálunk jelent meg élfestéssel a könyv, így nemcsak a történet, de a kinézete is izgalmas - ahogy az Instagramon a belelkesült követők fogalmaztak "musthave" kategória. Ehhez egy pályázatot is kiírtunk, nagyon izgalmas ötletek, novellák érkeznek a postafiókunkban. Nem csak Disneyt, és nem csak mesét lehet átírni, jöhet bármilyen regény vagy film is.

Elizabeth Lim
Fénytörések
Ford.: Bús Teodóra, Manó Könyvek, 2020, 430 oldal

Anyaként is örülök, hogy a fiam egy igazi kis könyvfaló, ezért is gondolom, hogy amíg a gyerekek olvasnak (azt nem mondom, hogy csendben, mert az enyém folyton beszámol, hogy mit olvasott, mit gondol róla, milyen ötletei támadtak - hála az égnek!), addig ők is, mi is jobban viseljük a bezártságot. Ő magának most az Agatha nyomoz-sorozatot választotta, épp a Niagara vízesésnél jár, de szó sem lehet arról, hogy én ne olvassak esti mesét, épp ma kezdtünk bele A zöld macska és a titkos átjáró című meseregénybe, és nagyon várja a májusban megjelenő harmadik részt!"