Ünnepi, nyomozós, mesés könyvek kerülhetnek a fa alá [Bookline Kids]
Könyves Magazin

Ünnepi, nyomozós, mesés könyvek kerülhetnek a fa alá [Bookline Kids]

Év végén megnövekszik az érdeklődés a gyerekkönyvek iránt, a Bookline ötven legkeresettebb címe között kilenc mesével találkozhatunk. De vajon melyek azok kötetek, amelyek valamiért kiemelkednek a többi közül? A Bookline Kids szakmai és gyerekzsűrijének három karácsonyi és három egész évben aktuális kötetre esett a választása.

Takács Viktória: Karácsonyi mese
Scolar, 2022, 23 oldal
-

A Bookline Kids zsűrije elé idén több kiemelkedő karácsonyi alkotás is került, mindegyik egyedi hangvétellel, különleges módon szólt a gyerekek által legjobban várt időszakról. Az egyik ilyen kötet Takács Viktória Karácsonyi mese című története, ami a zsűri egyik kedvence lett, tehát olyan alkotásként értékelték, amely még a Bookline Kids programjába bekerült könyvek között is kiemelkedik. A kötetben megelevenednek az adventi és karácsonyi ünnepkör régi magyar hagyományai épp úgy, mint napjaink szokásai, mindezt a főszereplő Soma szemszögéből ismerhetik meg a legkisebbek. "Nagyon sok különleges magyar hagyományunk van. Mitől is szép ez az ünnep? Milyen jelentése van az egyes történéseknek? Soma történetében sokféle szokással találkozhatunk, melyek a kisebbek minden kérdésére választ adnak” - értékelte a könyvet Mutiér Uszáma tanodapedagógus, a program egyik zsűri tagja.

J. Kovács Judit: Kerekítő Manó adventi mondókatára
Móra, 2022, 56 oldal
-

Hasonlóan izgalmas könyv J. Kovács Judit Kerekítő Manó adventi mondókatára is. A Kerekítő könyvcsalád új kötetének alapját az adventi időszak napjai alkotják, ehhez kapcsolódóan tartalmaz mondókákat és ölbeli játékokat, valamint napi érdekességeket. Olvass bele ITT! A nagyobbaknak szól a Karácsonynak ünnepe című mesegyűjtemény is, amely huszonnégy új és klasszikus történetet foglal össze, olyan szerzőktől mint például Csukás István, Alan Alexander Milne, Szabó T. Anna vagy épp Somfai Anna.

Mészöly Ágnes: Hanga és Várkony
Cerkabella, 2022, 564 oldal
-

A Bookline Kids decemberi könyvajánlójában másik három – nem karácsonyi tematikájú – kötet is bekerült. Kiemelkedő alkotás Hanga és Várkony című ifjúsági regény, szerzője az a Mészöly Ágnes, akit a mai magyar gyerekirodalom egyik legérzékenyebb írójaként tartanak számon. Történetei a mai gyerekek nyelvén és humorával szólalnak meg olyan magyarországi helyszíneken, amelyek minden olvasó számára ismerősek lehetnek. Az Év Gyerekkönyve Díjjal is elismert történetfolyam a szerző eddig megjelent történeteit fogja össze egy kötetben, kiegészítve egy újabb kalanddal, amely a Hanga és a lényegrablók címet kapta.

Gimesi Dóra: Emma csöndje
Pagony, 2022, 48 oldal
-

Kedvencként jelölte meg a zsűri Gimesi Dóra Emma csöndje című meséjét is, ami igazi kortárs történet, középpontjában az iskolakezdő Emmával, aki más, mint az osztálytársai. Különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. De az állatok között jól érzi magát. Emma gyakran jár a helyi akváriumba, ahová egy nap egy delfin érkezik, aki hasonló gondokkal küzd, mint ő, végül rá marad az a feladat, hogy meggyőzze magát és újdonsült barátját arról, hogy társaságban jó lenni. ITT beleolvashattok a kötetbe, ITT pedig az azonos című színdarabról írtunk.

Timothy Knapman: Mesélő folyók
Ford.: Széll Kornélia, HVG Könyvek, 2021, 42 oldal
-

A zsűri kiemelte Timothy Knapman Mesélő folyók című ismeretterjesztő írását, amelyben a szerző a Nílust, az Amazonast, a Rajnát, a Mississippit, valamint a Jangcét mutatja be, olvasás közben azonban nemcsak az öt legendás vizet ismerhetik meg az olvasók, de az általuk érintettet tájakat, sőt a róluk szóló mítoszokat, történeteket is. A kötetről ITT írtunk korábban.