Amerikai szerző nyerte idén a legjelentősebb gyerekirodalmi díjat
ro

Amerikai szerző nyerte idén a legjelentősebb gyerekirodalmi díjat

astrid_lindgren-emlékdíj gyerekirodalom laurie_halse_anderson bookline_kids díj

Az amerikai Laurie Halse Anderson kapta 2023-ban az Astrid Lindgren-emlékdíjat - a hírt kedd délután jelentették be Stockholmban. A gyerekirodalmi elismerést 2002-ben alapította a svéd kormány, és a díjnak azóta is jelmondata, hogy

minden gyerenek joga van a nagyszerű történetekhez.

Az indoklás szerint Anderson rendkívül kifejező regényeiben néha kíméletlen őszinteséggel ad hangot a kamaszkori tapasztalatoknak. A szerelem és az összetartozás utáni vágyakozás visszatérő téma regényeiben, melyek közül az áttörést az 1999-ben megjelent Shout ​– Hadd kiáltsak! hozta el számára. Magyarul még a Jégviráglányok és a Hadd mondjam el... című könyvei olvashatók. A díj bejelentésén bejátszották azt a beszélgetést, amelyet a díjat odaítélő zsűri elnöke, Boel Westin folytatott telefonon Laurie Halse Andersonnal. Utóbbi, miután közölték vele a jó hírt, visszakérdezett, hogy "biztos?", majd azt mondta, hogy ez a legnagyobb elismerés, amelyben valaha részesült.

Az Astrid Lindgren-emlékdíjra idén hatvannégy országból összesen 251 alkotót vagy szervezetet jelöltek. Magyarország – akárcsak tavaly – Berg Judit írót és Kárpáti Tibor illusztrátort nevezte, de rajtuk kívül is akadt még magyar alkotó a listán, hiszen Románia jelöltjei között megtalálható volt idén is Kürti Andrea illusztrátor.

A díjra világszerte jelölnek olyan írókat, illusztrátorokat vagy szervezeteket, akik a névadó Lindgren szellemében alkotnak, és műveikkel a gyerek- és ifjúsági irodalmat gazdagítják. Az elismerést gyerekirodalmi Nobelként is szokás emlegetni, és olyan szerzők munkásságát ismerték el vele korábban, mint Maurice Sendak vagy Philip Pullman. A díjjal ötmillió svéd korona is jár, így ez az egyik legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés is egyben.