A tavalyi èv legjobb magyar gyerekkönyvei debütálnak Bolognában
ro

A tavalyi èv legjobb magyar gyerekkönyvei debütálnak Bolognában

bolognai_könyvvásár gyerekirodalom pkü

A jelenleg is zajló bolognai gyerekkönyvvásáron debütált a frissen megjelent New Hungarian Childlit – 10,2 Tales (2022) című katalógus. A Petőfi Kulturális Ügynökség új, angol nyelvű válogatása a tavalyi év legjobb gyerek- és ifjúsági irodalmi könyveit mutatja be, elsősorban a külföldi gyerek- és ifjúsági könyvkiadóknak, szervezeteknek és irodalmi ügynököknek.

Az ügynökség immáron harmadik éve jelenteti meg a magyar irodalom különböző műfajait és területeit bemutató katalógusait, amelyet a pandémia miatt kétszer is elmaradt bolognai könyvvásáron idén először tud fizikailag is bemutatni a közönségnek. A gyerekirodalmi kiadvány célja, hogy a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves fesztiválon minél több külföldi kiadó számára bemutassa a magyar gyerekirodalom legjobb könyveit és szerzőit.

A PKÜ közleménye szerint a tíz magyar szerző és illusztrátor kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy olyan könyvek kerüljenek a katalógusba, amelyek témája és képi világa nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, és lefedi a magyar gyerekkönyves szakma minden szeletét. A bolognai könyvvásár magyar standján az új kiadványon kívül a Petőfi Kulturális Ügynökség „best of” sorozatában korábban megjelent gyerekkönyves válogatásai is szerepelnek majd. 

A New Hungarian Childlit 10,2 Tales válogatásában szereplő művek:

  • Kolozsi László: A hold emlékei (Pagony)
  • Tasi Katalin, Mészely Ilka (illusztrátor): A homoklakó (Csimota)
  • Samuel Allo, Szimonidesz Hajnalka (illusztrátor): A két csillag (Kisgombos, 2021)
  • Turi Lilla: Amire emlékszem (Csimota, 2020)
  • Haszán Mira: Spicc pipa (Móra Kiadó, 2021)
  • Tarr Ferenc, Baranyai (b) András (illusztrátor): Harmónia, a zene birodalma (Pagony, 2021)
  • Molnár Jacqueline: Bújócska (Móra Kiadó, 2021)
  • Gáspár András Gáspár, Gulyás Marcell (illusztrátor): Héjnélküli (Móra Kiadó, 2021)
  • Laboda Kornél, Jásdi Juli (illusztrátor): Gavarin és az álomantenna (Pagony, 2021)
  • Dániel András: Egy kupac Kufli (Pagony, 2013)

A bolognai gyerekkönyvvásár a világ legnagyobb gyerekkönyves szakmai seregszemléje, amely már 58 éves múltra tekint vissza. 2020-ban és 2021-ben a pandémiára való tekintettel online rendezték meg, idén viszont megint fogad látogatókat. Az észak-olasz városban a március 21. és 24. közötti négy napban 90 ország 1400 kiállítója mutatja be a legfrissebb és legnívósabb gyerekirodalmi könyveket; a rendezvényre több mint 30 ezer látogatót várnak.

 A New Hungarian Childlit 10,2 Tales online, ingyenesen lapozható változata itt található.