Amerikában képeskönyv készül a járványügyi fődokiról
ro

Amerikában képeskönyv készül a járványügyi fődokiról

anthony_fauci járvány koronavírus amerika gyerekirodalom

Alapesetben Anthony Fauci nevét csak egy viszonylag szűk szakmai kör ismerné, de a koronavírus-járvány miatt az amerikai közvélemény hamar megtanulta az infektológus nevét, aki Ronald Reagan óta valamennyi amerikai elnököt segítette a tanácsaival. A legnehezebb dolga vitán felül Donald Trump idején volt, aki a covid-járvány kitörésekor és azt követően először elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, majd időről időre egészen hajmeresztő gyógymódokat javasolt nagy nyilvánosság előtt. Kettejük viszonya olyannyira megromlott, hogy az elnöki kampányában Trump még azt is belengette, hogy újraválasztása esetén kirúgná a járványügyi főtanácsadót, és emlékezetes az a kép is, amikor Fauci egy 2020-as sajótájékoztatón a tenyerébe temette az arcát, miközben az akkori amerikai elnök beszélt.

-

A januárban beiktatott új elnök, Joe Biden ugyanakkor ragaszkodott Faucihoz, és nagyban számít a tanácsaira a koronavírus elleni küzdelemben. Fauci amúgy komoly hatást gyakorol a popkultúrára is - a Saturday Night Live paródiájában például nem más játszotta a tudóst, mint Brad Pitt, ami egy Emmy-jelölést is hozott a színésznek.

Anthony Fauci életútjával most a gyerekek is megismerkedhetnek: a SimonKids tegnap jelentette be, hogy Dr. Fauci: How a Boy from Brooklyn Became America's Doctor (~ Dr. Fauci: Hogyan vált egy brooklyni fiúból Amerika orvosa) címmel képeskönyvet jelentet meg, amely a híres infektológus életútját követi végig. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha Magyarországon Müller Cecíliáról készülne egy gyerekkönyv.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

SimonKIDS (@simonkids) által megosztott bejegyzés

A Fauci-könyvhöz hasonló sorozat amúgy Magyarországon is létezik: a Naphegy pár éve kezdett el olyan köteteket kiadni, amelyek híres, inspiratív emberek - például Szabó Magda vagy Kós Károly - életét mutatják be, sok-sok képpel, kimondottan a gyerekolvasókra hangolva.

A Fauci életéről szóló képeskönyv, amelyet Kate Messner írt és Alexandra Bye illusztrált, várhatóan június végén jelenik meg Amerikában.