Irodalom és diafilm kapcsolatáról nyílik kiállítás Budapesten
vn

Irodalom és diafilm kapcsolatáról nyílik kiállítás Budapesten

diafilm kiállítás Klebelsberg_kultúrkúria Irodalom_diafilmen

A Klebelsberg Kultúrkúrián rendezett tárlat mellett egy kiadvánnyal, vetítésekkel és diafilm-emlékcsomaggal ünnepli alapításának 70. évfordulóját a Diafilmgyártó Kft.
Nyitókép: Fortepan / Korenchy László

A Népművelési Minisztérium 1954-ben alapította a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot (MDV), amely saját szerkesztőséggel, nyomdával és laboratóriummal rendelkezett, így a felnőtteknek szóló ismeretterjesztő kiadványok mellett elindult a szalagos mesediafilmek gyártása is.

A rendszerváltás után alábbhagyott a diafilm iránti érdeklődés, aztán az MDV 1994-es privatizálása után megindult a műfaj újjászületése. Az igazi áttörést Bartos Erika Bogyó és Babóca című sorozatának első diafilmes adaptációja hozta meg 2004-ben, amit számos más kortárs mese követett. 

Napjainkban évente 220 ezer diafilmet vásárolnak, évente 5-6 új címmel bővül a kínálat. Például a Kufli mesék, Berg Judit, Lackfi János, Tamás Zsuzsa, Varró Daniel művei is megelevenednek a diafilmeken.

Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel
Varró Dániel régi adósságát törlesztette a Maszat-hegy 2-vel

Elfelejtett Emil bácsi, kötött és képregényes forma, tesókooperáció és a valóságban is felbukkanó Muhi Andris – címszavakban ez volt a Túl a Maszat-hegyen folytatásának margós bemutatója, ahol az első és a második részből felolvasott Varró Dániel és Mácsai Pál, közben kiderült, miért jó nekünk, ha a költő derűs, ahogy az is, mit szól az érettségi tétellé váláshoz.

Fotó: Csibi Szilvia (MÜPA)

Tovább olvasok

A vállalat alapításának 70. évfordulója alkalmából nyílik pénteken a Klebelsberg Kultúrkúrián az Irodalom diafilmeken ‒ 70 mű 70 képben című kiállítás, amelyen 30 alkotó diafilm-illusztrációi lesznek láthatók. A rajzok eredeti változatait (mintegy 5400 darabot) az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Interjútára őrzi.

A jubileum alkalmából vetítéssorozat indul január 14-én az Art+ Cinema moziban, ahol december 8-ig havonta öt régi és különleges filmet láthat a közönség. Ráadásul, az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonon a 70 éves diafilm is fókuszba kerül. Ismert színészek közreműködésével tartanak szakmai előadást a diafilm történetéről

és vetítések is várhatók.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra is készülnek diafilmes programokkal, november elején pedig megjelenik a DIAkönyv ‒ A magyar diafilmgyártás története című kötet. A könyv betekintést nyújt a diavetítés történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe, és képekkel illusztrálva, sok érdekeséggel kiegészítve veszi számba a korabeli kiadványok tematikáját, valamint a jellegzetes darabokat.

Hamarosan elérhető lesz egy Diafilm-emlékcsomag is, amely négy, a diavetítés kezdeteihez kötődő mesét tartalmaz, a Kacor királyt (1954), a Szűcs Dani álmát (1955), A kis dobost (1957) és a Jancsi és Juliska mézeskalácsházikóját (1961).

Forrás: MTI