Kitört egy vulkán Izlandon, egészen közelről is nézheted a lávafolyamot
sa

Kitört egy vulkán Izlandon, egészen közelről is nézheted a lávafolyamot

könyvek hírek mellé zöld vulkán izland vulkénkitörés láva

Kitört hétfőn egy izlandi vulkán Reykjavík közelében, írta az MTI. Könyvek hírek mellé.

A kitörés északnyugatra történt a Litli-Hrútur-hegytől a viszonylag gyéren lakott Reykjanes félszigeten, amely mintegy 40 kilométerre délnyugatra található a fővárostól, Reykjavíktól.

A térségben készült felvételeken először sűrű füstöt lehetett látni a félszigeten. Ezen az élő videón már a vulkán aktív működését is nézni lehet a távolból:

Ezen a közvetítésen pedig közvetlen közelről:

Az izlandi meteorológiai szolgálat, a Vedurstofa július 5-én jelentette, hogy több mint 1800 kisebb földrengést regisztráltak Izlandon a Fagradalsfjall vulkán térségében, ezek közül a legerősebb elérte a 4,8-as szintet. A Litli-Hrútur-hegy pár kilométerre van a Fagradalsfjalltól. A vulkán hónapokig tartó aktivitást mutatott 2022 nyarán, azt megelőzően pedig 2021 márciusától. A kitöréseket számos földrengés előzte meg. Két és fél éven belül ez már a harmadik vulkánkitörés a szigetországban.

Ha izlandi vulkánokról olvasnál, akkor a tavaly hatalmas sikert aratott Válasz Helga levelére szerzőjétől az alábbi regényt ajánljuk, ami több kitörés leírásával indul:

Bergsveinn Birgisson
Elevenélet-patak
Ford. Egyed Veronika, Corvina, 2021, 247 oldal
-

1784-et írunk, Izlandon már egy éve szörnyű természeti katasztrófák dúlnak. Koppenhágában a dán király tanácsosai összegyűlnek, hogy megvitassák, mit kezdjenek távoli gyarmatukkal, ami eddig sem hajtott nekik sok hasznot. A reménytelen helyzetben az a tervük, hogy az összes, munkára fogható izlandi alattvalót Dániába telepítik, hogy ott manufaktúrákban dolgoztassák őket. Mielőtt azonban meghoznák a végső döntést, elhatározzák, hogy követeket küldenek a szigetre, hogy felmérjék a helyzetet. A kamara strandiri megbízottja egy fiatal, félig izlandi származású tudós, Magnus Aurelius Egede. Magnus Aurelius a felvilágosodás szellemétől lelkesülten kezd neki a feladatnak, hogy feltérképezze ezeket a félreeső területeket. Útja azonban váratlan fordulatot vesz, mikor ismeretséget köt a helyiekkel, és lassanként rájön, hogy a valóság bonyolultabb annál, mint amit mérőműszerei elárulnak, különösen Izlandnak ebben az eldugott zugában. Ahol az Elevenélet-patak folyik. Bergsveinn Birgisson napjaink egyik legismertebb és legnépszerűbb izlandi írója, Izland legviszontagságosabb időszakáról írott regénye közvetlenül a jelenhez szól.