Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint
sa

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

A Bram Stoker Drakuláját is inspiráló, legendás havasalföldi fejedelem, Vlad Dracul leveleinek kémiai elemzése szerint valószínű, hogy vérkönnyeket sírhatott, ami egy ritka, de létező betegség tünete, írja a Science Alert. Könyvek hírek mellé.

A kémikus Maria Gaetana Giovanna Pittalà és csapata az olasz Cataniai Egyetemen végezte a vizsgálatokat, tanulmányukban azt írják, most először kutatták ilyen módon a fejedelem egészségi állapotát.

III. Vlad vagy Karóbahúzó Vlad több szakaszban uralkodott: 1448-ban, 1456 és 1462 között, valamint 1476-ban, és mindezt nagyban meghatározta a terjeszkedő Oszmán Birodalom elleni küzdelem. Hírnevét a kiemelkedő kegyetlenkedéseivel szerezte - becslések szerint több mint 80 ezer ember haláláért felelős, közülük körülbelül 20 ezret karóba húzatott. Emellett sokakat változatos módon megkínoztatott - bár ez utóbbi vitatott.

Drakulának megvan az a jó szokása, hogy időről időre visszatér
Drakulának megvan az a jó szokása, hogy időről időre visszatér

A Drakula 1898-ban jelent meg magyarul, számos szövegváltozata elérhető, idén pedig Bartók Imre új fordításában jelent meg ismét. De mitől imádunk borzongani rajta még ma is?

Tovább olvasok

Bár életét és tetteit jól dokumentálták, a történetírók sok esetben bizonyosan túloztak. Pittalà és kollégái viszont úgy gondolták, feltárhatóak részletek a fejedelem olyan tárgyainak tanulmányozásával, amiket köztudottan megérintett. Ilyenek például azok a levelei, amiket ő maga írt.

A levelek a történészek megbecsült kincsei. Ebben az esetben viszont a kutatókat nem a levelek tartalma érdekelte, hanem az, hogy mi mindent őrzött meg a papír: 

a molekulák, amiket az emberi érintés hagyott rajtuk. 

Vlad levelei immár fél évezredesek, és a minták kinyerésével könnyen sérülhetnek, ami közel sem ideális történelmi dokumentumok esetében. Egy új fejlesztés viszont kisegítette a kutatókat: nemrég készült egy speciális etilén–vinil-acetát fólia, amit ioncserével és vízálló gyantákkal kezeltek. Ez a fólia képes arra, hogy bármilyen felületről kinyerjen proteineket és más molekulákat anélkül, hogy károsodást okozna, így ígéretes eszközévé válhat a történelmi kutatásoknak.

A kutatócsoport Vlad három levelén alkalmazta a fóliát, és több ezer peptidet és proteint nyertek ki belőlük. Azokra koncentráltak, amik az emberi biológiához köthetőek, illetve, mivel a levelek az évszázadok során sok kézben megfordultak, a bomlás legelőrehaladottabb állapotában lévőkre, tehát a legrégebbiekre.

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből
Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

A németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói által vezetett kutatócsoport egy új módszerrel nyerte ki az oroszországi Gyenyiszova-barlangban a medálban talált DNS-t, majd a genetikai anyagot elemezték is, hogy többet tudjanak meg a feltételezett személyről, akié a medál lehetett. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Az eredmények kifejezetten érdekesek voltak. Két protein is olyan genetikai légzési rendellenességre utal, ami krónikus tüdő- és arcüreg-gyulladásokat okoz. Emellett gyulladásos folyamatokhoz kapcsolódó peptideket is találtak, ami összességében bőr- vagy légúti rendellenességre utal - vagy esetleg mindkettőre.

Szintén találtak a retina és a könnyek fehérjéihez kapcsolható peptideket, valamint vérfehérjéket. Ez azért is érdekes, mert voltak olyan feljegyzések, amik szerint Vlad véres könnyeket sírt, és ez a kép aztán a Drakula-, illetve vámpírábrázolásokban is népszerűvé vált. Bár a jelenlegi eredmények nem tekinthetők kimerítő bizonyítékoknak, a kutatás nyomán úgy tűnik, volt alapja a pletykáknak, és a fejedelem az élete utolsó éveiben valószínűleg hemolakriától szenvedett.

A vér kultúrtörténeti útja persze messze túlmutat a vámpírhiedelmeken. Ha jobban meg szeretnéd ismerni, az alábbi kötetet ajánljuk:

Gudrun Schury
Éltető nedv: A vér kultúrtörténete
Ford. Hámori Ágnes, Kalligram, 2004, 232 oldal
-

Gudrun Schury A vér kultúrtörténete című könyvében kilenc fejezeten át az emberi testet éltető anyagot, a vért vizsgálja kultúrtörténeti szempontból, az antik mitológiákban betöltött szimbolikus szerepétől egészen napjainkig tartó, a művészetben szerteágazó jelentésrendszeréig. Az olvasmányosan megírt könyvecske igazi sokrétű utazás az irodalmi és vallási fikciók világától a biológiai realitásokig.