8 könyv élménygazdag utazást tervezőknek
vn

8 könyv élménygazdag utazást tervezőknek

Hosszú hétvégére indulnál vagy álmaid nyaralását készíted elő? Tengerparti strandolást, esetleg aktív kikapcsolódást keresel? Ezek a kötetek abban segítenek, hogy az utazásod a lehető legtartalmasabb legyen!

Napok óta mindhiába keresed a megfelelő úticélokat? Kedvező ár/érték arányú utazást tervezel? Leugranál a Balatonra, a szomszédos országokban néznél szét, kerékpárra pattannál vagy hátizsákkal keresnéd fel a Budapest környéki dombokat? Netán spirituális kalandozáshoz keresel kalauzt? Bármelyik érdekeljen is, ez a lista biztosan segíteni fog neked!

Tenczer Gábor: Budapest Outdoor

tenczer gábor
Budapest Outdoor
Corvina, 2024, 256 oldal
-

Mi az, hogy Budapest Outdoor? Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás.

A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintus-szövevényében; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, át akarják élni,

milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke.

A Budapest Outdoor nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és emellett válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.

Illés Andrea: Bakancslista ‒ Irány a Balaton!

illés Andrea
Bakancslista ‒ Irány a Balaton!
Scolar, 2024, 144 oldal
-

Szeretnél tulipánt szedni tavasszal, nyáron nemcsak strandolnál, hanem a dübörgő lóerők is vonzanak? Ősszel az univerzumban gyönyörködnél, télen pedig szívesen barlangásznál vagy lubickolnál valahol? Akkor irány a Balaton! A Bakancslista ‒ Irány a Balaton! évszakokon átívelő, több mint 150 kaland- és élménylehetőséget mutat be a tónál és környékén.

Farkas Zoltán: Hosszú hétvégék a szomszédban

farkas zoltán
Hosszú hétvégék a szomszédban ‒ Bécstől Kolozsvárig, Lembergtől Szarajevóig
Jel-Kép Bt., 2018, 384 oldal
-

A JEL-KÉP Kiadó útikönyve húsz hosszú hétvége lehetséges programjaként mutatja be a környező országok legérdekesebb látnivalóit, Bécstől Kolozsvárig, Lembergtől Szarajevóig.

Az érdekességek gondos kiválogatásának és a könnyen követhető szerkezetnek köszönhetően a könyv egyszerű és biztos választási lehetőséget kínál azoknak, akiknek nincs idejük arra, hogy napokig kutassanak az interneten,

vagy több száz oldalas leírásokból válasszák ki az úticélt.

A program összeállítását mindegyik fejezetben egy-egy háromnapos, részletes útiterv segíti, a helyszínek leírását számos helyen zenei programok, vásárlási tippek, gyerekekkel utazóknak pedig külön programötletek egészítik ki. A könyv tartalmát 376 színes fénykép és 43 részletes térkép teszi teljessé.

Monica Nanetti: Európa legszebb túraútvonalai ‒ Kerékpáros kirándulások nem csak kezdőknek

monica nanetti
Európa legszebb túraútvonalai ‒ Kerékpáros kirándulások nem csak kezdőknek
Ford. Jakab Adrienn, I.P.C. Mirror, 2021, 223 oldal
-

Az európai kerékpáros turizmus lendületesen fejlődik, amit szolgáltatások egyre bővülő hálózata támogat. Kerékpárral átszelni egy országot valóban egyedülálló élmény, és ma már az egyéni igényeknek tökéletesen megfelelő utak állíthatók össze a környezetbarát túrákból.

Ezeket a fő európai biciklis útvonalakat bejárva a legváltozatosabb élményekben lehet részünk. Akár az EuroVelo-hálózatot, akár a rövidebb, egy-egy országon belül vezető utakat választjuk, lehetőségünk nyílik elmerülni a természet szépségében, valamint történelmi emlékeket is megcsodálhatunk ‒

feledhetetlen és izgalmas élményeket élhetünk át tehát, ha úgy döntünk, kerékpáros túrára indulunk.

Ez a kötet 8 ország kerékpáros útvonalait mutatja be, és hasznos tanácsokat ad az útmenti szolgáltatásokkal, a közlekedéskultúrával, valamint a szállítással kapcsolatban is, továbbá összegyűjti azokat a weblapokat, amik segíthetnek a túra részletesebb megtervezésében.

Európa legszebb borútjai ‒ Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Európa legszebb borútjai ‒ Bortúrák ínyenceknek Bordeaux-tól Tokajig

Kossuth, 2023, 448 oldal
-

A könyv a világ legfontosabb borvidékein vezet Elzásztól, Burgundián át Navarráig, elkalauzol a Chianti és a pezsgő termőhelyeire. Közben nem csupán felfedezzük a kontinens kevésbé ismert falvait, kisvárosait és turistaközpontjait, de olvasásával borszakértővé is válhatunk.

Az Európa legszebb borútjai 10 ország (köztük hazánk) szőlőtermő vidékeit mutatja be.

Derry Brabbs: Zarándokutak ‒ Európa legnagyobb zarándokútvonalai

Derry Brabbs
Zarándokutak ‒ Európa legnagyobb zarándokútvonalai
Ford. Kisantal Tamás, Kossuth, 2018, 256 oldal
-

Ez a színes, gyönyörű képekkel illusztrált kötet Európa legnépszerűbb zarándokútvonalait és az úton található templomokat, műemlékeket és városokat mutatja be.

Egyszerre olvasható útikönyvként, kedvcsinálóként leendő utazáshoz és a zarándokok spirituális kalauzaként is. Megismerhetjük az útmenti városok és régiók történelmét, a fontosabb templomokat pedig építészeti, művészettörténeti szempontból is elemzi a kötet.

Izland ‒ TOP10

Izland ‒ TOP10
Lingea, 2024, 144 oldal
-

Akár egy hétvégét, akár egy hetet szeretnél Izlandon tölteni, ez az útikönyv bemutatja neked a sziget legérdekesebb látnivalóit a négykerék-meghajtású autóval tett belföldi kirándulásoktól a Reykjavík parkjaiban tett könnyű sétákig.

Emellett rengeteg hasznos tippet is tartalmaz a kötet, például azzal kapcsolatban is, hogyan lehet egyes helyekre ingyenesen bejutni, vagy hogyan lehet elkerülni a tömeget. Kilenc útvonalterv segít abban, hogy rövid idő alatt eljussunk a lehető legtöbb érdekes helyre és a kötet részletes térképeket is közöl.

Joó András: Nem csak az Albán tengerpart

joó andrás
Nem csak az Albán tengerpart
Dekameron, 2023, 300 oldal
-

A Nem csak az Albán tengerpart lehetséges útvonalakat kínál Magyarországról, bemutatja a menet közben érinthető látványosságokat, csillagtúrákat ajánl a tengertől, illetve a történelmi helyszíneket és a természeti szépségeket is ismerteti.

Ez a kifejezetten magyar utazók számára összeállított könyv az itthonról repülőgéppel vagy közúton is könnyen elérhető, nem utolsósorban kedvező ár/érték aránya miatt is csalogató helyeket ajánl a történelmi látnivalók és a természeti szépségek szerelmeseinek.

Nyitókép: Pexels / Şule Makaroğlu