Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak
hhz

Egy új kutatás alapján úgy tűnik, a nők alkalmasabbak űrhajósnak

Egy amerikai kutatás szerint a női űrhajósokat kevésbé viseli meg az utazás, és testük gyorsabban alkalmazkodik a Földhöz visszatérés után. A cikk végén három könyvet is ajánlunk.

Legyen az űrhajósokat gyilkoló szörnyeteg (A nyolcadik utas: a Halál), földönkívüliekkel kapcsolatba lépő gépezet (Kapcsolat), vagy a Nemzetközi Űrállomás felé tartó törmeléklavina (Gravitáció), tudjuk, hogy a briliáns űrhajósnő lesz a megoldás kulcsa.

És ez talán nem csak Hollywoodban igaz. Egy frissen publikált kutatás szerint a nők ellenállóbbak az űrutazás megpróbáltatásaival szemben, és a regenerálódásuk is gyorsabban megy végbe.

Bár további felmérésekre lesz szükség – nem utolsósorban azért, mert a női űrhajósok egészen eddig meglehetősen kevés figyelmet kaptak –, ha megerősítést nyer az eredmény, az hatással lehet az űrutazás jövőjére.

Talán a terhességben van a kulcs

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány az űrutazás emberi immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatócsoport a SpaceX 2021-es Inspiration4 missziójával utazó két férfi és két női civil immunrendszerét tanulmányozta, majd az eredményeket összevetette 64 űrhajóstól származó adatokkal.

Arra a megállapításra jutottak, hogy az űrutazás nagyobb sokkot jelentett a férfiak szervezetének, és hosszabb időbe telt, amíg az a földet érés után visszaállt a normális működésre.

„Az adatok azt mutatják, hogy a férfiak szervezete érzékenyebb az űrutazásra – írja a csoport. – További kutatásra lesz szükség, de az kijelenthető, hogy amennyiben a jövőben hasonló eredmények születnek, az befolyásolhatja a regenerálódásra szánt időt, valamint az űrhajók személyzetének összeállítását. Így például

elképzelhető, hogy a Hold körüli missziókra több nőt küldünk, mint férfit.”

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi az oka a női űrhajósok magasabb ellenállóképességének. A kutatást vezető Christopher Mason szerint lehetséges, hogy a válasz a terhességre való képességben rejlik.

„A női test képes hatalmas fiziológiai változások elviselésére. Ez elengedhetetlen feltétele a terhességnek, és előfordulhat, hogy az űrutazással járó megterheléssel szemben is ellenállóbbá tesz” – magyarázza.

Ha szívesen olvasnál többet az űrutazásról, a következő könyveket ajánljuk. (Sajnos női űrhajósokról szóló könyvek egyelőre még nem jelentek meg magyarul):

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak

chris hadfield
Egy űrhajós tanácsai Földlakóknak
Ford. Both Előd, Akkord, 2022, 328 oldal

Chris Hadfield évtizedekig készült az űrrepüléseire, majd csaknem négyezer órát töltött a világűrben. Eközben svájci bicskája segítségével behatolt egy űrállomásra, repülőgépe vezetése közben ártalmatlanná tett egy élő kígyót és átmenetileg a látását is elveszítette. Hadfield ezredes sikereinek – és túlélésének – a titka az a szokatlan életfilozófia, amelyet a NASA-nál tanult meg: „Készülj fel a legrosszabbra – azután élvezd minden pillanatát!”

Mi talán soha nem leszünk képesek Hadfield ezredeshez hasonlóan robotot építeni, űrhajót vezetni, zenés videoklipet készíteni vagy alapvető sebészeti beavatkozást végrehajtani a súlytalanságban. Ám ez az életszerű és felfrissítő bepillantás nekünk is megmutatja, hogyan kell űrhajósként gondolkozni. Emellett alapvetően megváltoztatja a földi életre – különösen a sajátunkra – vonatkozó szemléletmódunkat. 

Ashlee Vance: Elon Musk

ashlee vance
Elon Musk – Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása
Ford. Dufka Hajnalka, Weisz Böbe, HVG, 2015, 368 oldal

A veterán technológiai újságíró, Ashlee Vance sodró lendületű, tényfeltáró betekintést nyújt a Szilícium-völgy egyik legmerészebb üzletemberének és legnagyobb visszatérőjének kiemelkedő életébe, akinek dinamizmusa és víziója elég ahhoz, hogy az innovációt magasabb szintre emelje. A szerző több mint ötvenórányi interjút készített Muskkal, továbbá közel 300 emberrel – a családjával, a barátaival, a munkatársaival – beszélgetett, hogy végigkövesse Musk útját nehéz dél-afrikai gyermekkorától kezdve a globális üzleti világ csúcsára való felemelkedéséig.

A könyv mélyrehatóan vizsgálja, hogy Musk karrierje mit jelent a drámai változáson keresztülmenő technológiai ipar számára, és ízelítőt nyújt az előttünk álló, hihetetlennek ígérkező évszázadról. 

Tőrös István: A csillagok útján

tőrös istván
A csillagok útján – Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós
Zrínyi, 2020, 169 oldal

„1980. május 26. 20 óra 20 perc: magyar idő szerint ekkor indult el nyolcnapos útjára a világűrbe az első és ez idáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. Megannyi közös emlékünk között egy akkor készült dal is szól erről a páratlan eseményről, amely mottója is egyben a 40. évfordulóra megjelenő kötetnek: Magyar a világűrben.”

„Szojuz-36 űrhajó fedélzetén űrrepülésre kész vagyok. Minden tudásomat, erőmet megtisztelő feladatom maradéktalan végrehajtásának szentelem. Farkas Bertalan százados, a Szujuz-36 kutató űrhajósa.”

Nyitókép: flickr

(Guardian)