Rómát elborította a szemét – így lehetnénk zöldebb turisták
ld

Rómát elborította a szemét – így lehetnénk zöldebb turisták

szemét turizmus zöld unesco ökoturizmus róma zero_waste könyvek hírek mellé

A Róma történelmi belvárosában élő művészek, tanárok, környezetvédők, a kulturális ágazat dolgozói arra kérték az ENSZ Nevelési, Tudományos és Oktatási Szervezetét (UNESCO), hogy hívja fel a városvezetés figyelmét – többek között – a világörökségi listán szereplő várost elborító szemétre – adta hírül az MTI. A jelenség nem egyedi, a turisták után járó környezeti pusztítás minden nagyobb várost érint. Ajánlunk néhány könyvet, ami abban segít, hogyan termeljünk kevesebb szemetet utazásaink során. Könyvek hírek mellé.

HARRIET DYER
Kis zöld könyv
Ford. Zombori Andrea, Gingko, 2021, 122 oldal
-

Az UNESCO világörökségi központja vezetőjének, Lazare Eloundou Assomónak írt levelet 150-en írták alá. A Guardian beszámolója szerint erre azért volt szükség, mert a fővárosi hatóságok eddig figyelmen kívül hagyták az érintettek panaszát.

A Trevi-kútnak, a Colosseumnak vagy a Spanyol lépcsőnek otthont adó történelmi városközpont 1980-ban került fel a világörökségi helyszínek listájára. Róma vezetése azonban nehezen tudja tisztán tartani a várost, ráadásul az utóbbi időben a macskaköves utcákat elárasztották az éttermek és bárok asztalai, és sokak szerint az elektromos rollerek is gondot jelentenek.

„A burjánzó gaz, az utcai szemét, a zaj nyomasztó hellyé teszi a belvárost” – írták a levélben. Az aláírók felidézték azokat az időket, amikor Róma központja kellemes lakóhely volt. Chiara Rapaccini művész, Mario Monicelli rendező özvegye a Corriere della Sera napilapnak elmondta, hogy 1988 óta élnek Montiban, dokumentumfilmet is forgattak a városrész szépségéről. „Nekem fáj, ahogy Monti pusztul, és Mariónak is fájna” – tette hozzá.

Myriam D'Andrea, az Ispra állami környezetvédelmi hivatal egyik igazgatója szerint az elektromos rollerek nagyszámú elterjedése is problémát okoz a városban. Vasárnap két amerikai turistát büntettek meg fejenként 400 euróra (155 ezer forint), mert a Spanyol lépcsőn lelökték rollerjüket. A féktelenség ugyanakkor korántsem csak a rollereseket jellemzi: egy turista nemrég a Maseratijával hajtott le a 17. századi lépcsőfokokon.

A gondok nem korlátozódnak a történelmi centrumra: a kukákon túlcsorduló szemét, a falfirkák, a gondozatlan parkok az egész városban megkeserítik a lakók életét. A város északi kerületeinek utcáin gyakran látni vaddisznókat, amint a szemétben élelem után turkálnak.

A Guardian tudósítása szerint Róma polgármestere, a tavaly októberben megválasztott Roberto Gualtieri azt ígérte, karácsonyra „rendkívüli nagytakarításon” esik át a város, ez azonban mindeddig nem valósult meg.

Hulladéktermelésünket utazásaink során is csökkenthetjük: apró lépésekkel és egy kis előrelátással is sokat tehetünk azért, hogy a történelmi városrészekben tapasztalható szemétmennyiséget otthonunktól távol, a város vendégszeretetét élvezve ne növeljük. Hogyan lehetnénk újra jó vendégek a Földön? Harryet Dryer Kis zöld könyve és Mondj nemet a műanyagra! című kötete ebben is segítenek nekünk, Tóth Andi Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyve pedig kezdő, haladó és szuperhaladó szinten lévőknek is segít abban, hogy otthon és utazás során is gyakorolhassuk a zero waste alapelveit.

Harryet Dryer: Kis zöld könyv és Mondj nemet a műanyagra!

HARRIET DYER

Mondj nemet a műanyagra! - 101 egyszerű ötlet műanyag helyett
Ford. Kernács Rebeka, Central Könyvek, 2019, 128 oldal
-

„Elfelejtettük, hogyan legyünk jó vendégek, hogyan haladjunk könnyű léptekkel a Földön, ahogy a többi élőlény teszi” – idézi Barbara Wardot a Kis zöld könyv fülszövege. Az emberi tevékenységek Földünkre gyakorolt negatív hatásaival tisztában vagyunk, mégis nehéz az egyén szintjén felelősséget vállalni. A fogyasztás központi kérdéssé vált, túl nagyok az elvárások, és túl sok dolgot természetesnek élünk meg. Külföldi utazásaink során különösen, de gondolhatunk elektronikai eszközeinkre is. Gyorsételeket fogyasztunk, elvárjuk a kényelmes, gyors munkába jutás és utazás lehetőségét. A Kis zöld könyv célja, hogy rávilágítson azokra a főbb folyamatokra, amelyekkel az emberiség a környezetet károsítja. Tényeket tár elénk és ötletekkel segít abban, hogyan változtathatunk lépésről lépésre, hogyan tehetjük életünket környezettudatosabbá.

A környezetünkben felhalmozódó műanyaghulladék ökológiai katasztrófával fenyeget. De változtathatunk-e a kialakult helyzeten anélkül, hogy gyökeresen átalakítanánk az életmódunkat? Harriet Dyer szerint minden további nélkül. Mondj nemet a műanyagra! című könyve 101 egyszerű, könnyen megvalósítható ötletet ad ahhoz, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítsük a műanyagot, és ezzel mi is hozzájáruljunk bolygónk védelméhez.

Tóth Andi: Dobd ​ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

Tóth Andi
Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre
Lelkesedés - Tanulás - Szabadság, 2019, 312 oldal
-

Tóth Andi kötete hangsúlyozottan a magyarországi helyzetet figyelembe véve ad gyakorlati tanácsokat, a szerző saját tapasztalatai alapján. Hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában. Kezdő, haladó, és szuperhaladó szintén lévőknek is hasznos tanácsokkal szolgál és a szemléletformáláson túl a mindennapi élet területeit (bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert) érintő gyakorlatokat hoz. A könyv segítségével forintosított megtakarítási potenciállal is kalkulálhatunk, valamint megismerhetjük a hazai és az EU-s jogszabályi kereteket; a közösségek, a család, a barátok, iskolánk vagy a munkahelyünk hatásait; a Magyarországon elérhető zero waste boltokat és házilag előállítható zero waste kozmetikai és háztartási termékek receptjeit is tartalmazza a kötet.