Elhullott vadállatok adatainak feltöltésével segíthetjük a természetvédők munkáját
sa

Elhullott vadállatok adatainak feltöltésével segíthetjük a természetvédők munkáját

zöld totem applikáció magyar madártani egyesület állatok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb, TOTEM nevű okostelefonos alkalmazásának segítségével mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen bejelentheti az elhullott vadon élő állatokat, ez az egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Az MME TermészetLesen adatgyűjtő program legújabb okostelefonos alkalmazásának célja olyan adatbázis kiépítése, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, gázolás, ablaknak ütközés, lelövés stb.), 

ezzel segítve a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében a TOTEM adatbázis is az MME által kidolgozott, Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos applikáció keretében működik, és azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról készített fotókat.

Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért nevű pályázat által támogatott TOTEM modul csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a madarak és más állatok megfigyelésébe. Az elhullott állatokról történő adatszolgáltatás mellett decemberben folytatódik a 2022-ben elindított Téli madárles, márciustól a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales is. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is, az applikáció eddigi elemei, így a TOTEM használatát is videós segédletek segítik.

Ha az országra és a régiónkra jellemző állatvilágot tanulmányoznád, az alábbi köteteket ajánljuk:

Bernáth István
Magyarország állatvilága
Elektra, 2019, 96 oldal
-

A kalauz Magyarország különböző természeti környezetben előforduló, jellemző emlősállatait, madarait, halait és rovarait mutatja be. A színes képekkel illusztrált könyv segít eligazodni, beazonosítani az állatokat. A terjedelem okán a leírások és a válogatás is korlátozott. A sorozat szándéka az alapismeretek terjesztése fiatalok és felnőttek számára egyaránt.

Peter Wohlleben
Erdei kalauz - Növények, állatok, évszakok, kirándulás
Ez a leírás helye
-

Az Erdei kalauz bemutatja a legfontosabb lombos és tűlevelű fafajokat, és elárulja, melyik nyújthat oltalmat a viharban. Mesél rókaodúkról, ahova más „bérlők” is beköltözhetnek, és megismertet a föld alatti, rafinált csőhálózattal, melyet a földigiliszták építenek ki. Elmondja, milyen erdei gyümölcsöket, gombákat, leveleket és hajtásokat szabad és érdemes szedni, s megtudhatjuk, hogy a bükkfa leveleiből finom saláta készíthető. Kiderül, hogy miből lesz az erdei rágógumi, mi az az erdei telefon, és hogy miként tehetnek szert a fák vízhasra. És persze praktikus tanácsokat kapunk arra vonatkozóan is, hogy milyen ruházatban érdemes kirándulni.