Több ezer embert evakuáltak vulkánkitörés veszélye miatt Izlandon
sa

Több ezer embert evakuáltak vulkánkitörés veszélye miatt Izlandon

zöld vulkán izland tüzek Sigrídur Hagalín Björnsdóttir

Izland déli részén mintegy kilencszáz földrengést észleltek hétfőn, ezzel pedig már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban és kárt tehet egy geotermikus erőműben is.
"Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni" - mondta Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

Izland veszélyhelyzetet hirdetett pénteken, miután

 több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten.

A szigetország délnyugati részén fekvő Grindavík lakói arról számoltak be, hogy szombatra virradóra gyakorlatilag kimenekítették őket a mintegy négyezer lakosú településről, miközben rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek. Péntek este azonban a meteorológusok azt tapasztalták, hogy a szeizmológiai tevékenység a felszínhez közeledik, ezért a hatóságok elővigyázatosságból kiürítették a várost.

Hans Vera, egy belga származású 56 éves lakos, aki 1999 él Izlandon, arról számolt be hogy a családi házuk alatt a talaj folyamatosan rengett. 

"Nem volt egy nyugodt percünk sem, a föld folyamatosan rengett, nem lehetett aludni a házban"

- mondta Vera, aki emiatt elköltözött a Rejkjavík külvárosában élő sógornőjéhez. "Nem csak a Grindavíkban élőket rázta meg ez a helyzet, hanem egész Izlandot." A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik.

A hatóságok szerint a város 3800 lakosa közül szinte mindenkinek sikerült családtagoknál vagy barátoknál szállást találnia, és csak 50-70 ember tartózkodott az evakuációs térségben. Közülük több embert rövid időre visszaengedtek a városba vasárnap, hogy összeszedjék a holmijukat.

A vulkánokat, azok kiszámíthatatlan, elsöprő erejét hasonlította össze a szerelemmel az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir Tüzek című regényében.

SIGRÍÐUR HAGALÍN BJÖRNSDÓTTIR
Tüzek
Ford. Patat Bence, Cser, 2023, 294 oldal
-

"Szövegelhetnek a költők a szerelemről, de én pontosan ismerem, láttam munka közben. Nem más, mint természeti katasztrófa." A regényben földrengés rázza meg a Reykjanes-félszigetet, 800 év szünet után vulkánok kelnek életre. Senki sem ismeri őket jobban, mint Anna Arnardóttir, a Földtudományi Intézet igazgatója, akinek pályafutása legnagyobb feladatával kell megküzdenie a katasztrófavédelem koordinálásában. Látszólag szép és boldog életét azonban már nem tudja irányítani. A Tüzek Sigrídur Hagalín Björnsdóttir harmadik regénye, a kötet magyar bemutatója az őszi Margón volt, ahol szó esett arról is, milyen a vulkánok közelségében élni. Beszámolónkat itt olvashatod:

Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Tele a pincém meggyilkolt szereplőkkel
Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Tele a pincém meggyilkolt szereplőkkel

A Margó utolsó napján, teltház előtt mutatták be az izlandi Sigríður Hagalín Björnsdóttir Tüzek című regényét. A szerzőt és fordítóját, Patat Bencét Ott Anna kérdezte vulkánokról, a szerelem ellenállhatatlanságáról, a természet szerepéről az izlandi irodalomban, valamint a fordítás erejéről. A közönség soraiban ott ült Björnsdóttir férje, Jón Kalman Stefánsson is, aki a hétvégén szintén fellépett a fesztiválon. Ám az est hőse Karl Jóhann Bjarnason volt, az izlandi sebészhallgató, aki tolmácsként vett részt a beszélgetésen, és derekasan-bájosan megküzdött a magyarral, így vált a bemutató igazán meghitté.

Fotók: Kállai-Tóth Anett (MÜPA) és Kováts Zsófi

Tovább olvasok