A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik
ld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

Sziget Fesztivál hulladékgyűjtés fenntartható fesztiválozás

A fesztiválok, nagyobb rendezvények korábban óriási szeméttermelők voltak, az utóbbi években különböző megoldásokkal kísérleteznek, hogy minél kevésbé terheljék a bolygót. Az egyik módszer a szemét mennyiségének csökkentésére a repoharak bevezetése volt, de a Sziget például ajándékokat ad azoknak a fesztiválozóknak, akik telegyűjtenek egy műanyag zsákot PET-palackokkal és alumíniumdobozokkal. A környezettudatos fesztiválozás azonban nagyban múlik az otthoni előkészületeken is. Könyvek hírek mellé.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ajándéktárgyakat ad a Sziget Fesztivál azoknak a résztvevőknek, akik telegyűjtenek egy műanyag zsákot PET-palackokkal és alumíniumdobozokkal. Az akció idén ráadásul annyira sokakat érdekelt, hogy szinte minden ajándéktárgy elfogyott, az utolsó napra már csak pólókat adtak a szorgos Sziget-lakóknak – írja a Telex.hu.
Az egységes méretű zsákok három gyűjtőponton vehetők át, a fesztiválozók általában innen járnak körbe főleg a koncertek után üres palackok és sörösdobozok után kutatva. Az ajándéktárgyazós módszerrel a Sziget a szelektív hulladékgyűjtés problémáját szeretné megoldani, a résztvevők így az esemény végére több tucat tonna hulladékot válogatnak ki és gyűjtenek össze.

A fesztiválok, nagyobb rendezvények korábban óriási szeméttermelők voltak, az utóbbi években azonban az egyre fontosabbá váló környezetvédelem miatt igyekeznek odafigyelni arra, hogy minél kevésbé terheljék a bolygót. Az egyik módszer a szemét mennyiségének csökkentésére a repoharak bevezetése volt, ami azonban megosztja a fogyasztókat – többen úgy vélik, hogy a repohár rendszer élhetetlen és fenntarthatóbbá kellene tenni.

A környezettudatos fesztiválozás nagyban azon múlik, milyen elveket vallanak és szabályokat érvényesítenek a szervezők, de azon is, milyeneket a résztvevők. Víziváshoz például nem szükséges sorra venni a PET-palackos ásványvizeket, ha viszünk magunkkal kulacsot és sokat tehetünk az indokolatlan mennyiségű szemét felhalmozódása ellen, ha saját evőeszközünk is mindig a hátizsákunkban lapul. A csomagolásmentes életforma – így a fenntarthatóbb utazás és fesztiválozás is – otthon, a konyhánkban kezdődik, ebben rengeteg könyv lehet segítségünkre.

 

Bea Johnson: Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet

Bea Johnson
Zero Waste otthon - Kevesebb hulladék, egyszerűbb élet
Ford. Molnár Kata, Tericum, 2018, 373 oldal
-


Lehetséges-e szemét nélkül működtetni egy háztartást? Lehet-e úgy vásárolni, hogy a szatyrainkba ne kerüljenek műanyag csomagoló eszközök? Meg lehet-e szabadulni mindattól, amire igazából nincs szükségünk? A válasz: határozott igen!
Bea Johnson, a hulladékmentes életmód koronázatlan királynője 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz „nulla hulladék” életvitelt. Tapasztalatait, amiket sokszor rögös utakat járva szerzett, ebben a könyvben osztja meg a környezettudatosságra törekvő olvasóval. Könyvében arra bátorít, hogy csökkentsük az otthoni zűrzavart, a dolgok birtoklása helyett válasszuk az élményeket, és mindezt ne csak egy jobb környezetért, de egy jobb önmagunkért tegyük.

  

Harriet Dyer: Nemet mondok a hulladékra – 101 egyszerű módszer, hogy kevesebb hulladékot termeljünk

Harriet Dyer
Nemet mondok a hulladékra - 101 egyszerű módszer, hogy kevesebb hulladékot termeljünk
Ford. Ziaja Balázs, Lingea, 2021, 128 oldal
-

A világot elborítja a hulladék. Ideje valamit tenni ellene! Változtatni anélkül is tudunk, hogy gyökeresen meg kellene változtatni az életmódunkat – állítja a kis kézikönyv szerzője. Ez a praktikus könyv abban lehet segítségünkre, hogyan csökkentsük a hulladék mennyiségét: hogyan kerüljük el a felesleges csomagolást, hogyan hasznosítsuk újra régi háztartási cikkeinket, és hogyan csökkentsük nagy mértékben az élelmiszer-pazarlást? 101 egyszerű módszerről olvashatunk, amelyeket megfogadva kevesebb hulladékot termelhetünk, és ezáltal megtettük az első lépést a változás irányába.

 

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Tom Szaky
Hulladék-tudatosan
Ford. Hargittai Krisztina, Unio Mystica, 2015, e-könyv
-


„Dobj ki mindent, amit tudni véltél a szemétről! Miután elolvastad ezt a szemléletváltó hatású könyvet, soha többé nem fogsz már ugyanúgy gondolni a szemétre, mint azelőtt” – ígéri a kötet fülszövege. A magyar származású Tom Szaky a TerraCycle cég alapítója és vezérigazgatója. Sikeres vállalkozása már több mint 100 díjat nyert. Tomot jelenleg a világ legégetőbb problémáival küzdő vállalkozók közé sorolják. A New York Times, a Treehugger, a Huffington Post, valamint hazánkban a HVG állandó bloggere.