sa

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

zöld könyvesblokk technológia susan_sontag dian_fossey

E heti Könyvesblokkunkban ajánlunk életrajzi regényt Dian Fosseyról, aki a gorillákat tanulmányozta, míg meg nem gyilkolták, valamint Susan Sontag egyik alapművének új kiadását, Booth Jeff könyvében pedig arról olvashatsz, milyen pozitív és negatív következményei lehetnek az intenzív technológiai fejlődésnek.

-

Susanna Leonard: Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője

Susanna Leonard
Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője
Ford. Győri Hanna, Kossuth Kiadó, 2023, 448 oldal
-

Kalifornia, 1940. A kis Dian biztos benne: ha nagy lesz, állatokkal akar foglalkozni. Sok-sok évvel később tényleg elutazik Afrikába, hogy a veszélyeztetett hegyi gorillákat kutassa. Állhatatos munkája során a köderdőkben figyelemre méltó eredményt ér el: közvetlen kapcsolatba lép a látszólag félelmetes, azonban félénk állatokkal. Különleges barátság alakul ki köztük, és Dian hamarosan világhírű lesz. Azonban nem csak az állatok lopják be magukat a szívébe: megismerkedik Bobbal, a fotóssal, és fülig szerelmes lesz a házas férfiba. Ám minél fáradhatatlanabbul küzd Dian a gorillák védelméért, annál több az ellensége, ezért idővel nem csupán a szeretett állatok, de a saját élete is veszélyben forog.

Susan Sontag: A fényképezésről - Helikon Zsebkönyvek 133.

Susan Sontag
A fényképezésről - Helikon Zsebkönyvek 133.
Ford. Nemes Anna, Helikon, 2023, 258 oldal
-

Milyen hatással lehet a valósághoz fűződő viszonyunkra az, hogy a fényképezőgépünkkel szabadon leképezhetjük (lemásolhatjuk, dokumentálhatjuk, módosíthatjuk vagy épp helyettesíthetjük) a minket övező világot? Susan Sontag ebben a hat esszét (és egy idézetgyűjteményt) tartalmazó kötetben a rá jellemző utánozhatatlan szépirodalmi stílussal és filozófiai megalapzottsággal vizsgálja a fotográfia történetét, és vet számot a fotózás szerteágazó, megannyi kérdést és problémát felvető kulturális jelenségével. A fényképezésről 1977-es megjelenése óta semmit sem vesztett gondolatébresztő erejéből - a közösségi médiák korában, melyet áthat a vizuális (ön)reprezentálás kollektív vágya, aktuálisabb, mint valaha.

A feminista ikon, aki Beckettet rendezett az ostromlott Szarajevóban - Susan Sontag 90
A feminista ikon, aki Beckettet rendezett az ostromlott Szarajevóban - Susan Sontag 90

„Erkölcsi és pszichológiai tekintetben nem felnőtt az, aki örökösen meglepődik a nincstelenség létezésén, aki továbbra is csalódottan (vagy hitetlenkedve) néz, ha bizonyítékaival kerül szembe, miféle kegyetlenségekre képesek az emberek más emberekkel. Egy bizonyos életkor fölött senkinek sincs joga effajta naivitásra, felszínességre, ilyen mértékű tudatlanságra vagy emlékezetkiesésre” - írta A szenvedés képeiben Susan Sontag amerikai szerző, esszéista, a 20. század egyik nagy hatású gondolkodója. Ma lenne kilencven éves.

Tovább olvasok

Jeff Booth: A holnap ára - A jövőnket alakító technológiai és gazdasági folyamatok

Jeff Booth
A holnap ára - A jövőnket alakító technológiai és gazdasági folyamatok
Ford. Nyuli Kinga, Scolar, 2023, 224 oldal
-

A technológiai fejlesztések gyorsabb ütemben haladnak, mint ahogy képesek lennénk felfogni azokat. Elképesztő sebességgel változó világunkban egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne próbáljunk meg lépést tartani. A helyi és a globális gazdaság számára mielőbb egy új keretrendszert kell megteremtenünk, különben a technológiai fejlődés, ahelyett hogy jólétet teremtene, könnyedén romboló erővé válhat. A technológia és az e-kereskedelem világában vezetőként és kiemelkedő gondolkodóként is otthonosan mozgó Jeff Booth nem fél kétségbe vonni az általánosan elfogadott elképzeléseket. Egyedülálló kötetében bemutatja a jelenünket – és egyben a jövőnket – alakító technológiai és gazdasági folyamatokat és az előttünk álló döntéseket. A virtuális valóság, az önvezető autók, a mesterséges intelligencia, vagy a 3D-nyomtatás bemutatásával és jövőbeli irányaival rámutat, hogy noha hihetetlen lehetőség előtt áll az emberiség, a közös jólét érdekében együtt kell működnünk.