Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?
hhz

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

Új felmérés született a sport és az egészség összefüggéseiről, és úgy tűnik, ez egyszer a nők helyzete az irigylésre méltó. Három könyvet ajánlunk a hír mellé a sportról.

Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű sportolás elengedhetetlen mind a fizikai, mind a szellemi egészségünk megőrzéséhez. Egy kardiológiai folyóiratban publikált kutatás azonban érdekes megfigyelést tett: a nők számára kevesebb testmozgás is elég lehet az egészséges szívműködéshez.

Jelentős eltérések

A kutatásban több mint 400 ezer felnőttnél vizsgálták meg a halál okát. Mint köztudott, a rendszeres testmozgás biztosítja a szív és érrendszeri egészséget, és így csökkenti a korai halálozás kockázatát – ám az adatokból kiderült, hogy a nők kevesebb mozgással is biztosíthatják az egészséges szívműködést.

Így például

heti 300 percnyi aerobik edzés a nők számára 24 százalékkal csökkentette a korai halál kockázatát,

míg a férfiaknál ez a szám mindössze 15 százalék volt. Ahhoz pedig, hogy maximalizálják a testmozgás jótékony hatását a szívre, a nőknek heti két és fél óra megterhelő testmozgásra van szüksége, míg a férfiaknak heti öt órára.

Mi áll a jelenség mögött?

Mivel a nők átlagosan kevesebb testmozgást végeznek, a kutatás eredménye sokak számára jelent jó hírt. De mi a magyarázat az eltérésre?

A jelenség okát a nemek közti fiziológiai különbségekben kell keresni.

A férfiak átlagosan nagyobbak és erősebbek, nagyobb szívvel és mintegy 38 százalékkal nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők. Ennek eredményeként pedig komolyabban meg kell dolgozniuk ugyanazért a jótékony hatásért.

Persze a rendszeres testmozgás nem csak a szívünkre van pozitív hatással, így fontos, hogy a kutatást senki se értelmezze felmentésként a sportolás alól. Ugyanakkor mindannyian erőt meríthetünk a tudatból, hogy a rendszeres séta vagy kocogás szó szerint meghosszabbíthatja az életünket.

 

Ha szeretnél mozogni ezen a nyáron, de nem tudod, hol kezdd, ezt a három könyvet ajánljuk:

Őry István: Legyél önmagad futóedzője

őry istván
Legyél önmagad futóedzője – Az egészséges és eredményes futás alapelvei
Futólépés, 2022, 388 oldal

A Legyél önmagad futóedzője újfajta megközelítést kínál a szabadidő-sportolók számára az egészséges és eredményes futáshoz, legyen a cél egy egyéni csúcs elérése vagy egészségmegőrzés. Lehetsz idős vagy fiatal, az első kilométereket teljesítő futó, vagy tapasztalt maratonista, ez a könyv alapjaiban változtatja meg a futáshoz való viszonyodat.

A kötetben található szakmai tanácsokat akár már a következő edzéseden is alkalmazhatod, és segítségükkel csökkenteni tudod a futósérülések kockázatát, növelni tudod a teljesítményed, és össze tudod állítani a céljaidnak megfelelő edzéstervet.

Tenczer Gábor: Budapest Outdoor

tenczer gábor
Budapest Outdoor
Corvina, 2024, 256 oldal

Mi az, hogy Budapest Outdoor? Nagyjából annyit tesz, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás!

A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintusában; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke.

Ez a könyv nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.

Monica Nanetti: Európa legszebb túraútvonalai

monica nanetti
Európa legszebb túraútvonalai – Kerékpáros kirándulások nem csak kezdőknek
Ford. Jakab Adrienn, I.P.C. Mirror, 2021, 223 oldal

Az európai kerékpáros turizmus az utóbbi években lendületesen fejlődik, amit szolgáltatások egyre bővülő hálózata támogat. Kerékpárral átszelni egy országot valóban egyedülálló élmény, és ma már az egyéni igényeknek tökéletesen megfelelő útvonalak állíthatók össze a környezetbarát túrákból. 

Akár az EuroVelo-hálózat nagyszerű útvonalait, akár a rövidebb, egy-egy országon belül vezető utakat választjuk, páratlan lehetőségünk nyílik elmerülni a természet szépségében, és megcsodálni az útba eső lélegzetelállító történelmi emlékeket. A kerékpáros túra garantája a feledhetetlen és izgalmas élményeket.

 

 

Nyitókép: Jonathan Borba / Pexels

(BBC)