Akár Putyin is nyomon követhető a célzott hirdetések segítségével
ko

Akár Putyin is nyomon követhető a célzott hirdetések segítségével

Byron Tau Means of Control című könyvéből kiderül, hogy a célzott hirdetésekhez használt, nyilvánosan elérhető adatok alapján beazonosíthatnak és nyomon követhetnek bárkit, akár magát Putyint is.

Hogyan döbbent rá sok cég, sőt, maga a Pentagon, hogy mennyire könnyen megfigyelhetik? A Means of Control című könyv apropóján a Telex írt arról, hogy mekkora jelentősége van annak, amikor bármilyen alkalmazásban oda se figyelve engedélyezzük a helymeghatározást. A kötetből kiderül, hogyan döbbent rá sok cég és maga a Pentagon is arra, hogy milyen szintű megfigyelést tesz lehetővé a célzott hirdetésekhez összegyűjtött, hatalmas adathalmaz. A könyv legfontosabb megfigyelése, hogy nem kell ahhoz kémprogram, hogy akárhova követni lehessen valakit, akár az egyik legszigorúbban védett személyt, Putyint is, és hosszabb távon az illető identitásának kiderítése sem túl bonyolult feladat.

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal
Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

Tovább olvasok

Ezt voltaképpen bármelyik olyan alkalmazással meg lehet csinálni, ahol van helymeghatározás, mert az összegyűjtött adatokhoz viszonylag egyszerűen hozzá lehet férni, minden telefonnak van egy saját reklámazonosítója, ami alatt adatot gyűjtenek a használójáról.

A napi rutin követése

A hirdetők ugyan nem férnek hozzá a személyes adatokhoz, de azt tudják, hogy milyen eszközről, hol, mikor és mire keresett rá a telefon használója. Ez a fajta adatgyűjtés hírszerzői információként is fontos, hiszen bár elvileg a reklámazonosító alapján nem lehet beazonosítani a telefonok tulajdonosait, a napi rutinja mindenkinek annyira egyedi, hogy a gyakorlatban több millió azonosító közül is simán kitűnik.

Innen a következő lépés egy kereskedelmi forgalomban is elérhető nyomkövető (Locomotive) volt, melynek használatával egészen meglepő esetek is kiderültek. Egy oroszországi adathalmaz alapján például rájöttek arra, hogy

akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon tudják követni a stábjának tagjain keresztül, akiknek telefonja követhető volt a hirdetések miatt.

Ezekkel az adatokkal tényleg szinte bármilyen, akár kínos információhoz is hozzá lehet férni. A mobilszolgáltatóktól persze már most is ki lehet kérni sok adatot, de ehhez bírósági végzés szükséges. A reklámokon keresztüli követésnél azonban nincsen semmilyen megkötés.

A könyvről a megjelenés előtt a Wired közölt egy hosszabb részletet

A teljes cikket a Telexen ITT olvashatod.