Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? Miként hatnak az életünkre a titkok? És mit tehetünk magunkért ma, ami miatt a jövőbeli élünk hálás lesz? Az első félévben megjelenő pszichológiai kötetek közül válogattunk. Korábbi ajánlóink között találtok világirodalmat, magyar prózát és lírát, gyerekkönyveket, tudományos és közgazdasági non-fictiont, történelmi tényirodalmat, valamint életrajzi újdonságokat is.

Michael Slepian: A titkok titkos élete – Hogyan befolyásolja a titkolózás az életünket?

Michael Slepian
A titkok titkos élete – Hogyan befolyásolja a titkolózás az életünket?
Ford. Molnár Csaba, Park, 2024, 256 oldal
-

Miért titkolózunk, milyen titkaink vannak, hogyan befolyásolják ezek a titkok a világról alkotott benyomásainkat, az egészségünket, a munkahelyi életünket, a kapcsolatainkat – és kire bízzuk rá őket? A szerző bizonyos titkok létjogosultságát elismeri, nem ítéli el a titkolózót, nem követeli a feltétel nélküli vallomásokat, hanem olyan tudományosan megalapozott stratégiákat kínál, amelyek segítenek együtt élni a titkainkkal. Michael Slepian a Columbia Egyetem Üzleti Karának docense, menedzsmentet és etikát tanít. Több mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. Könyve nem gyakorlati útmutató kezdő és haladó titkolózók számára, hanem egy ötvenezres mintán végzett, hosszan tartó kutatássorozat összefoglalása, a titok lélektanának és a 38 titokfajtának a leírása.

Juliette Allais: Gyógyuljunk ki a családunkból – Hogyan dolgozzuk fel a múlt gyötrelmeit? 

Juliette Allais
Gyógyuljunk ki a családunkból – Hogyan dolgozzuk fel a múlt gyötrelmeit?
Ford. Fáber Ágoston, Park, 2024, 304 oldal
-

Jól látszik, hogy a saját sorsunkat nem csak mi magunk alakítjuk. De akkor mégis ki mozgatja a szálakat? Kinek vagy minek engedelmeskedünk akkor, amikor ezt vagy azt a foglalkozást vagy párt választjuk, vagy amikor folyton arra kell rájönnünk, hogy a párkapcsolat nem nekünk való, hogy sikertelenek vagyunk a hivatásunkban, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hogy nem élvezzük az életet akkor sem, ha önmagunkat adjuk? Számos problémánk, amelyet megoldhatatlannak érzünk, a felmenőinkig vezethető vissza. Milyen örökséget hagytak ránk, és hogyan szabaduljunk meg tőle? Ebben a könyvben javaslatokat találunk arra vonatkozóan, hogyan induljunk el azon az úton, amely már jóval előttünk elkezdődött. Így törhetünk ki az örökségünk meghatározta ördögi körből, és választhatunk egy olyan utat, amely egy kiteljesedettebb jövő felé vezet.

Kőváry Zoltán, Papp-Zipernovszky Orsolya: 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát. Híres magyar pszichológusok

A kötet ismerteti a pszichológia magyarországi történetének fontos állomásait és azoknak az életművét, akik nélkül bajosan beszélhetnénk ma lélektanról hazánkban. Mindemellett szellemi izgalmat nyújtó, érdekfeszítő olvasmány. Manapság például minden, a pszichológia iránt érdeklődő találkozik a transzgenerációs elméletekkel, de csak kevesen tudják, hogy ez a tematika már egy évszázaddal ezelőtt élénken foglalkoztatta a magyar kutatókat. Napjainkban alapvetés, hogy milyen drámai hatásokkal jár, ha a kisgyermeket elválasztják az édesanyjától, de alig ismert annak története, miként fedezte ezt fel egy nagy magyar pszichológus. E kötet segít abban, hogy arcokhoz, nevekhez és élettörténetekhez tudjunk kötni sokat hallott fogalmakat és elméleteket – az ösztönsorstól az őstörésen át a Szondi-tesztig. Megelevenednek ikonikus helyszínek, műhelyek és módszerek, mint például a lipótmezei Sárga Ház, a Budapesti Iskola vagy a Mérei-féle csoportozás. (HVG)

Susan Forward: Anyák, akik nem tudnak szeretni. Kézikönyv lánygyermekek gyógyulásához

Az anyamítosz nagyon erős a társadalmunkban, a lehetőség, hogy léteznek olyan anyák, akik képtelenek kimutatni a szeretetüket gyermekük, lányuk iránt, szinte tabu. A lánygyermek, aki ezt tapasztalja, ritkán talál megértésre, kap segítséget, és olyan sebeket szerez, amelyek hatására ösztönösen önmagát hibáztatja, értékeli alul. Susan Forward, a népszerű és elismert pszichoterapeuta, aki számos nagysikerű könyv szerzője, amelyek többségében mérgező kapcsolatokat és családokat veszik górcső alá, ezúttal a lánygyermekeknek nyújt segítő kezet. Könyve útmutató számunkra, hogy felismerjük, ha édesanyjánk nem úgy szeretett minket, ahogy megérdemeltük volna és támogató módszerekkel ismertet meg minket, amelyek segítségével megérthetjük és átkeretezhetjük a minket ért sérüléseket és megakadályozhatjuk, hogy saját gyermekünknek is átadjuk ezt a mérgező örökséget. (HVG)

Seth Godin: Mindenki számít – Tanuljunk meg (újra) hinni a csapatokban rejlő potenciálban!

A Mindenki számít lelkesítő elmélkedés a munkáról: miért olyan, amilyen, miért lett ilyen rossz, és mit tehetünk mi mind együtt – különösen a vezetők – azért, hogy jobbá tegyük. A legendás menedzsmentguru, Seth Godin 144 provokatív gondolatmeneten keresztül alaposan megvizsgálja a gondok gyökerét; rávilágít, mi áll valójában e tendenciák hátterében, és fejlődésre inspirál, amellyel nagy változásokat érhetünk el. A döntés egyszerű. Elviseljük az ipari kapitalizmus csömörét, továbbra is eldobható eszközként kezeljük az embereket, és csatlakozunk a mesterséges intelligencia miatti versenyfutáshoz. Vagy összefogunk, hogy egy olyan jelentős szervezetet építsünk, amely mindenkit bevon, felelősséggel ruház fel, és bízik benne, hogy a legjobb teljesítményt nyújtja, bárhol is legyen. Mert ahogy Godin írja: „Az ember nem erőforrás. Az ember a lényeg".  (HVG)

Arthur C. Brooks: Úgy élj, ahogy élni akarsz - Módszer és tudományos alap a boldogabb mindennapokhoz 

Arthur C. Brooks
Úgy élj, ahogy élni akarsz - Módszer és tudományos alap a boldogabb mindennapokhoz
Ford. Novák Gábor, 21. század, 2024, 239 oldal
-

A világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb médiaszemélyisége, Oprah Winfrey és a Harvard professzora, a Csúcsra és felfelé című bestseller írója, Arthur C. Brooks közös kötetükben a legfrissebb tudományos eredményeket ötvözik személyes tapasztalataikkal. Bemutatják, hogy saját érzelmi háztartásunk rendben tartása azonnali hatást gyakorol életünkre, kutatásokon alapuló gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a boldogság négy pillérével – család, barátságok, munka, hit – kapcsolatban. Miközben részletesen kifejtik, mit érdemes tennünk, és olyan átlagemberek életéből vett példákat hoznak, akik komoly hátrányok és nehézségek ellenére boldogan teszik a dolgukat. 

Hal Hershfield: A jövőbeli éned

Hal Hershfield
A jövőbeli éned
Ford. Novák Gábor, 21. Század, 2024, 287 oldal
-

Hal Hershfield kutatópszichológus, a UCLA többszörösen díjazott professzora, könyvében arra keresi a választ, hogy miért teszünk keresztbe a jelenben a jövőbeli énünknek. Mindenki azt szeretné, hogy a jövője a lehető legjobban alakuljon, de mégis olyan döntéseket hozunk, amelyek egyértelműen nem szolgálják a javunkat. Hal Hershfield kutatásai megváltoztatják a jövőről való gondolatainkat. Útmutatásait, tanácsait követve kiegyensúlyozottabb viszonyt alakíthatunk ki a jelen megélése és a jövő eltervezése között; úgy javíthatunk jelenlegi életminőségünkön, hogy közben könnyebben váltjuk valóra jövőbeli terveinket és reményeinket. A jövőbeli énünk meg fogja köszönni, hogy elolvastuk ezt a könyvet. (21. Század) 

Peer Krisztina: Mi bántja a gyerek lelkét? – Második, bővített kiadás

Ez a könyv igyekszik segíteni abban, hogy egy esetleges problémát minél előbb felismerjünk, és ezáltal az érintett gyermek és család minél előbb megkaphassa a szükséges segítséget vagy épp ellenkezőleg – megnyugtassa az aggódó anyukát: ez a gyerek tökéletesen rendben van. (Tea)

Földes Petra: A bizalom tere – Társaskönyv tanároknak

Egyedi látásmódján keresztül a szerző az iskolát és a pedagógiai munkát bizalom- és kapcsolatközpontú megközelítésben mutatja be. A diákok, a tanárok és a szülők különféle szerepeinek közelítését tűzi ki célul egy jobb együttműködés reményében. A bizalmi légkörben és biztonságérzetet nyújtó pedagógiai tér bemutatása során különösen nagy figyelmet fordít a sérülékeny társadalmi csoporthoz tartozó gyerekekre – és a pedagógusokra, akik fokozottan ki vannak téve a kiégés kockázatának. (Tea)

Lannert Judit–Németh Szilvia: Kreatív tanulás

A könyv olyan pedagógiai megközelítést dolgoz ki, amely a tanárokat osztálytermi munkájuk átalakítására bátorítja. Ennek lényege, hogy a diákok számára állandó kihívásokat jelentsenek a tanórák, mert a tanulást valós élethelyzetekhez kötik, a tanulók fizikailag, szociálisan, érzelmileg és intellektuálisan egyaránt lefoglaltak, ugyanakkor saját élményeik, megfigyeléseik és kérdéseik központi helyet foglalnak el. A tanulás-tanítás átalakításához művészeti, kreatív alkotási folyamatokat vesznek alapul, ezeket csatornázzák be a tanórai és az iskolai életbe, illetve a szaktárgyi tanításhoz fűződő módszertani technikákat a művészeti gyakorlatból származtatják. (Tea)

Claudia Hochbrunn: Itt mindenki idióta? - Az irigyek, az örök optimisták és egyéb nehéz természetű embertársaink

Claudia Hochbrunn
Itt tényleg mindenki idióta? - Az irigyek, az örök optimisták és egyéb nehéz természetű embertársaink
Ford. Csősz Róbert, Athenaeum, 2024, 224 oldal
-

Bármerre nézünk, mindenhol csak irigyeket, örök optimistákat, egyszóval idiótákat látunk. Idegesítenek és fárasztanak a munkahelyünkön, a szabadidőnkben, az interneten és a politikában. Hogyan válnak ezek az emberek olyanokká, amilyenek, és mik a legfőbb jellemzőik? Milyen típusai vannak az idiótáknak? És hogyan viselkedjünk velük szemben? Claudia Hochbrunn sok humorral és csípős megjegyzésekkel elemzi az egyes személyiségtípusokat, és megmutatja, hogy tudunk némi odafigyeléssel, kis türelemmel és néhány kisebb-nagyobb kommunikációs trükkel boldogulni velük. 

Seth Stephens Davidowitz: Ne bízz az ösztöneidben!

Seth Stephens-Davidowitz közgazdász és a Google korábbi adattudósa azt állítja, hogy a megérzésünk valójában nem olyan megbízható, mint hisszük – és az adatok ezt bizonyítani is tudják. Az elmúlt évtizedben a tudósok hatalmas adatmennyiséget elemeztek ki, eredményeik pedig felhasználhatók olyan területeket, amelyeket gyakran érintenek az önsegítő könyvek, legyen szó karrier és vagyon viszonyáról vagy párkapcsolati tanácsokról. Bár gyakran azt hisszük, hogy tudjuk, hogyan fejlődhetünk, a számok nem ezt mutatják. Stephens-Davidowitz a legfrissebb nagy adatkutatásokon keresztül mesél el lenyűgöző történeteket, és lehetőséget kínál, hogy következetesebben dönthessünk. (Athenaeum)

Kate Summerscale: Fóbiák és mániák - A világ története 99 rögeszme tükrében

Kate Summerscale
Fóbiák és mániák - A világ története 99 rögeszme tükrében
Ford. Molnár Csaba, Athenaeum, 2024, 380 oldal
-

A fóbiák és mániák könyve 99 rögeszme izgalmas összefoglalója, amelyek végigkísérik az emberiség történetét, a ritkán előfordulóktól a megszokottakig, az ablutofóbiától (a mosakodás réme) a szillogománián (a felhalmozási kényszere) át a zoofóbiáig (az állatoktól való félelem). A fóbiák és mániák mélyen személyes tapasztalatok, korunk leggyakoribb szorongásos zavarai közé tartoznak, de egyben közös múltunkra is utalnak. A tényirodalmi munkáiért számos díjat elnyert szerző, Kate Summerscale gazdag és lebilincselő esettanulmányok segítségével mutatja be megszállottságaink eredetét, feltárva a furcsábbnál furcsább emberi viselkedések mozgatórugóit a középkortól napjainkig, valamint magyarázattal szolgál idegenkedéseinkre és ellenérzéseinkre. (Atheneaum)

Kerry Daynes: Az elme sötét oldala

A kriminálpszichológus szerző a legnagyobb kihívást jelentő bűnözőkkel, valamint a bűncselekmények áldozataival is dolgozott már. Napi munkájának jelentős része azzal telik, hogy megpróbálja megérteni, mi áll az elítélt férfiak és nők tetteinek hátterében, és hogyan lehet őket a törvénytisztelő állampolgárrá válás útjára terelni. Ezek az emberek kiszámíthatatlanok, néha ijesztőek és gyakran frusztrálóak. Az elme sötét oldala az ügyiratokra támaszkodva betekintést nyújt az emberi viselkedés legszélsőségesebb formáinak pszichológiai okaiba, és abba, hogy mit mond el a társadalomról az, ahogy a bűnösökkel bánik. (Helikon)

A Corvinánál érkezik a svéd Henrik Fexeus (A gondolatolvasás művészete) új kötete, amelyben megszokott könnyed stílusában tovább segíti olvasóit abban, hogyan vegyék fel másokkal a kapcsolatot. Munkacíme Mélyérzékenység

Keila Shaheen: Árnyékmunka terápiás napló

Keila Shaheen
Árnyékmunka terápiás napló
Ford. Gázsity Mila, Libri, 2024, 228 oldal
-

Fedezd fel az önismeret és a belső átalakulás erejét az Árnyékmunka terápiás napló segítségével. A kötet az önreflexiót támogató gyakorlatokon keresztül segít azonosítani és feldolgozni azokat a korlátozó gondolatokat, amelyek visszatartanak attól, hogy kibontakoztasd a benned rejlő lehetőségeket. A napló segítségével fejlesztheted az önismeretedet, gyakorolhatod az önszeretetet és az elfogadást, és mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a valódi, autentikus éneddel. Keila Shaheen a Zenfulnote applikáció megálmodója, képesítéssel rendelkező kognitív viselkedés terapeuta. 

Rolf Dobelli: Ne olvass híreket! - Avagy miért mondj le a hírekről a testi és lelki egészséged érdekében

Rolf Dobelli
Ne olvass híreket! - Avagy miért mondj le a hírekről a testi és lelki egészséged érdekében
Ford. Farkas Tünde-Kövesdi Miklós Gábor, Libri, 2024, 216 oldal
-

A Ne olvass híreket! rövid, olvasmányos fejezetekben tárja fel előttünk a hírek mérgező hatásait. Dobelli rámutat, hogy a rendszeres hírfogyasztás rontja a koncentrációs képességünket, megbetegíti a testünket, árt a lelki békénknek, és eltereli a figyelmünket az igazán fontos dolgokról. A könyv tanácsait követve azonban akár már ma belevághatunk a hírdiétába, és minden nappal közelebb kerülhetünk a teljes hírmentességhez. És hogy mit nyerünk mindezzel? Elsősorban rengeteg pluszidőt, nyugodtabb mindennapokat és koncentráltabb figyelmet. Hosszú távon pedig megszabadulhatunk a szorongástól, tudatosabbá, boldogabbá válhatunk, és mindehhez csak egyetlen dolgot kell megtennünk: hagyjunk fel a hírfogyasztással egyszer és mindenkorra! (Libri) A kötetbe itt beleolvashatsz:

Boldogabb leszel, ha nem olvasol híreket!
Boldogabb leszel, ha nem olvasol híreket!

Rolf Dobelli kötete rövid, olvasmányos fejezetekben tárja fel a hírek mérgező hatásait. Hagyj fel a hírfogyasztással egyszer és mindenkorra, de ebbe még mindenképpen olvass bele!

Tovább olvasok

Dr. Michael Mosley: Csak egy apróság - Kis szokások, amelyek alapjaiban változtatják meg az életed

Dr. Michael Mosley
Csak egy apróság - Kis szokások, amelyek alapjaiban változtatják meg az életed
Ford. Gyárfás Vera, Libri, 2024, 220 oldal
-

Pontosan mit kell tennünk azért, hogy jól legyünk? A válasz közel sem egyszerű, mivel sokszor egymásnak is ellentmondó tanácsokkal találkozunk. Ezért döntött úgy dr. Michael Mosley, hogy interjút készít a legfrissebb orvostudományi kutatások vezetőivel, olyan tudósokkal, akik a szakterületük elismert képviselőinek számítanak, és megkérdezi tőlük, hogyan és mivel támogathatjuk az egészségünket. Ráadásul a tőlük kapott összes gyakorlati jótanácsot kipróbálta, sőt az ismerősein is tesztelte az egyes elméleteket. Így született meg a szórakoztató ismeretterjesztés kiváló példájaként ez a kötet, amely harminc egyszerű szokást ajánl a figyelmünkbe: ha elsajátítjuk és rendszeresen gyakoroljuk őket, nagymértékben javíthatunk az életminőségünkön, valamint fenntarthatjuk mentális, szellemi és testi egészségünket.

Dr. Ryan Martin: Kézikönyv dühös emberekhez

A Tiktok dühprofesszoraként elhíresült Martin tíz rendkívül hatékony, kutatásokon alapuló stratégiát kínál, hogy megbirkózz a haraggal otthon, a munkahelyeden, az utcán vagy online. A dühös emberekkel bánni hatalmas érzelmi teher, főleg, hogy gyakran nem tudunk elzárkózni tőlük (bár annak a lehetőségét is érdemes megvizsgálni, hogy megszüntetjük velük a kapcsolatot). A kötet a szerző több éves kutatási eredményeire és klinikai gyakorlatára támaszkodva abban kíván segíteni az olvasóknak, hogy kezelni tudják a potenciálisan robbanásveszélyes helyzeteket. (Open Books)

Rose Hackman: Emotional Labor

Egy idegen ragaszkodik ahhoz, hogy mosolyogj többet, miközben éppen felemészt a napi stressz? Anyaként elvárják, hogy felügyeld az otthoni élet minden apró részletét? Nem léptetnek elő, mert túl rámenősnek tartanak? Ápolóként úgy kell helytállnod a frontvonalban, hogy miközben a saját egészségedért aggódsz, a betegek ebből nem érzékelhetnek semmit? Az érzelmi munka nélkülözhetetlen a társadalmunkban és a gazdaságunk számára is, de nagyon gyakran láthatatlan. A kötetben Rose Hackman több száz nő történetét osztja meg, nyomon követi az ilyen jellegű munka történetét, és feltárja a jelenség általános megnyilvánulásai formáit. Hackman azonban nem egyszerűen diagnosztizál egy problémát, hanem segítséget is nyújt ahhoz, hogy kezeljük ezeket a helyzeteket, és idővel utat törjünk a fejlődés, az igazságosabb berendezkedés és a változás felé. (Akkord/Gabo)

Az Akkord, illetve a Gabo Kiadónál érkezik még Jade Wu alváskutató kötete (Hello Sleep), Ali Fenwick viselkedéskutató könyve (Red Flags, Green Flags: Modern psychology for everyday drama) is.