Kapribogyó és zene: 2000 éve összeégett papiruszt fejtett meg az AI
ko

Kapribogyó és zene: 2000 éve összeégett papiruszt fejtett meg az AI

mesterséges_intelligencia pompeji ókor filozófia tekercs ai

A mesterséges intelligencia segítségével az ókor kutatói elolvashatták annak az elszenesedett tekercsnek a rejtett szövegét, amelyet a Vezúv közel 2000 évvel ezelőtti kitörésekor temetett maga alá a hamu.

Egy herculaneumi luxusvilla könyvtárának papirusztekercsei égtek ropogósra, amikor a várost elpusztította az intenzív hőrobbanás, ellepte a hamu, amely i.sz. 79-ben elpusztította a közeli Pompejit is. A 18. századi ásatások során több mint 1000 tekercset találtak az említett villában, de a fekete tinta olvashatatlan volt az elszenesedett papiruszokon, és a tekercsek azonnal szétestek, ahogy valaki megpróbálta kinyitni őket. 

Az áttörést az ókori anyag olvasásában az a Vezúv-kihívás hozta meg, melyet 2023 márciusában indítottak, és célja az volt, hogy történelmet írjon azáltal, hogy résztvevői új módszereket találnak ki az olaszországi Herculaneumból előkerült tekercsek elolvasására. 

Hétfőn Nat Friedman, a kihívás alapító szponzora bejelentette, hogy egy három diákból álló csapat (Youssef Nader Németországból, Luke Farritor az Egyesült Államokból és Julian Schilliger Svájcból) nyerte el a 700 000 dolláros (252 millió forint) fődíjat, miután képes volt elolvasni a tekercs mintegy 2000 betűjelét. A régi papiruszokat tanulmányozó tudósok szerint ez egy

forradalmi változás nemcsak a papirológiában, de a görög filozófia tanulmányozásában is.  

A most feltárt szöveg valószínűleg az ókori görög epikureus filozófustól, Philodémosztól származik, nemcsak a kiváló stílus, de a téma is rá vall. A tekercs az élvezet forrásait tárgyalja, érintve a zenét és az ételeket – különösen a kapribogyót –, és azt, hogy az elemek kombinációjából származó élvezet a fő- vagy mellékkomponenseknek köszönhető-e inkább. „Az ételek esetében nem hisszük el azonnal, hogy a ritka dolgok kellemesebbek, mint a bőségesek” – írja a szerző.

„Azt hiszem, felteszi a kérdést: mi az öröm forrása a dolgok keverékében? A domináns elem, a ritka elem, vagy a kettő keveréke?” - értelmezi az írást Robert Fowler, a Bristoli Egyetem görög nyelv emeritus professzora és a Herculaneum Társaság elnöke. Philodémosz azzal fejezi be írását, hogy ellenfeleit bírálja, mert

„semmit sem mondanak az élvezetről”.

A Vezúv-kihívás idén is folytatódik majd, mondta Friedman, aki kezdetben nem bízott a kihívás sikerében, mostanra azonban úgy látja, varázslatos történet, amit megírni sem lehetett volna jobban. 

(Guardian)