Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság
sa

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

zöld neumann_jános neumann_társaság kiállítás maniac

A Neumann János-emlékév eseményeként, a jelenkor kérdéseivel foglalkozó diákkiállítás december 5-16. között várja az érdeklődőket, írja az MTI. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

A kiállítás célja, hogy a pályaművek életszerűen és frissen mutassák be, emberközelibbé tegyék Neumann Jánost. A 6 és 19 év közötti diákok alkotásai tükrözik a több tudományágban sikeres és népszerű tudós életművét, magyar gyökereit, valamint a jelenre gyakorolt hatását.

A #neumann120 emlékév nem korlátozódik csupán a professzionális informatika művelőire, hanem a mindennapok és az alkalmazott művészetek terén is kutatja a Neumann-nyomokat. A számítógép atyjának is tartott matematikus tiszteletére a Neumann Társaság a Deák17 galériával szoros együttműködésben diákalkotói pályázatot írt ki.

A társaság felhívásában a gyerekek képzeletére bízta, mit tenne Neumann János, ha egy időgép segítségével ma visszatérhetne a Földre és hogyan viszonyulna az emberiséget foglalkoztató témákhoz, úgymint: 

mesterséges intelligencia, virtuális valóság, kiterjesztett valóság, deep fake, social media algoritmusok, személyre szabott feedek, humanoid robotok, nanorobotok.

A beküldött pályázatok közül a több mint negyven kiemelkedő alkotást zsűri válogatta ki: Dénes Gábor operatőr és filmrendező, Hajdó Ákos, a Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatója, Sztojánovits Andrea fényművész és Talyigás Judit oktatási szakértő.

A zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből - grafikák, videók és makettek - összeállított tárlatot szombaton 11 órakor nyitja meg Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója, a kiállítás december 5. és 16. között ingyenesen látogatható a Deák17 Galériában.

Neumann korszakos zseni volt, film készül az életéből
Neumann korszakos zseni volt, film készül az életéből

A legpompásabb emberi elme című film a világhírű matematikus felfedezéseit és kontinenseken átívelő pályafutását mutatja be lánya, tudóstársai és tanítványai visszaemlékezésein keresztül. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

A látogatók kreatív animált videók segítségével és életrajzi dokumentumfilmek révén ismerkedhetnek meg a tudóssal, emellett megnézhetők 3D makettek és számos olyan grafikai alkotás, amely kifejezetten a digitális gyerekkorra reflektál, betekintést nyújtva Neumann János sokszínű tudásába. A tárlat visszatérő elemei a bináris számsorok, a végtelenül változatos informatikai világ. A művekben visszaköszön Neumann János Túlélhetjük a technológiát? című esszéje, és nem csak a múltra tekinthetünk vissza, hanem a mesterséges intelligencia szemén keresztül betekintést nyerhetünk abba is, hogy milyen lenne Neumann János, ha 120 év múlva visszatérne a Földre.

Ha Neumann Jánosról olvasnál, az alábbi köteteket ajánljuk:

Benjamin Labatut: Maniac

Benjamin Labatut
Maniac
Ford. Mesterházi Mónika, Open Books, 2023, 396 oldal
-

A huszadik század egyik legnagyobb zsenije, aki mindent átformált, amit ma modern technológiának nevezünk. Öntelt szörnyeteg, aki ellopja tudóstársától az egyetlen felfedezést, amely nem az ő fejében fogant meg, és úgy vetődik rá az ötletre, mint fenevad a véres koncra. Gondos apa, aki előkészíti lánya útját egy nem mindennapi intellektuális pályafutáshoz. Kibírhatatlan férj, aki egyetlen nagy vágyától is megfosztja feleségét. „A neve Neumann János Lajos volt. Más néven Johnny von Neumann.” A korszak tudományos életének talán legzseniálisabb és legösszetettebb figuráját kelti életre Benjamín Labatut, Neumann kortársainak és családtagjainak kórusán keresztül. Wigner Jenőtől Richard Feynmanon át Dán Kláráig és Paul Ehrenfestig sokak hangját halljuk, ám történeteikből nem csupán egy portré rajzolódik ki, de az a korszellem is, ami hasonlóan vészjósló kérdéseket vet fel, mint a mai. Neumann felfedezései nyomán megszületett a mesterséges intelligencia, egy autonóm gép, egy olyan intelligencia, amely teljesen kívül esik az emberi irányításon. A holland származású chilei író eddigi munkásságát több rangos nemzetközi irodalmi díjjal ismerték el, legújabb műve a legkiválóbb dél-amerikai prózahagyományt ötvözi a mozaikportrék és a tudománytörténeti nyomozások izgalmával: tényekből alkotott fikció, valóságból szőtt dráma és krimi. Lebilincselő regénye beszámoló a múlt század sötét szféráiról, felforgató gondolatairól és legnagyszerűbb elméiről.

Ananyo Bhattacharya: Neumann János - Az ember a jövőből

Ananyo Bhattacharya
Neumann János - Az ember a jövőből
Ford. Open Books, 2023, 397 oldal
-

Úgy tartották, a maga idejében Einstein mellett a legokosabb ember volt a Földön. Az információs korszak talán el sem kezdődött volna, valószínűleg nem használnánk mobiltelefonokat és internetet, nem volnának atomerőműveink, önműködő automatáink és számítógép vezérelte rendszereink, ha nem születik meg 1903-ban Budapesten egy magyar zseni, akit Neumann Jánosnak hívtak.

Neumann tizenhét évesen kezdte matematikusi pályafutását, a világ legnagyobbjai jártak a csodájára. A nemzetközi porondra lépő magyar tudós azonban nem pusztán a matematikában, de annak gyakorlati alkalmazásában is számos területen lenyűgözőt alkotott. Miután részt vett az Egyesült Államok híres-hírhedt Manhattan-tervében, a játékelmélet alapjainak lefektetésével örökre átírta a közgazdaságtan, a politikatudomány, a pszichológia, az evolúcióbiológia és a hadtudomány törvényeit. Közreműködött a hidrogénbomba elkészítésében, majd megalkotta a világ feltehetőleg első programozható számítógépét. A nem sokkal ezután kidolgozott automataelmélete tudósok generációit inspirálta az önreprodukáló gépek előállításában. Felfedezte az emberi agy és a számítógép működése között húzódó párhuzamokat, amellyel pedig óriási lépést tett a mesterséges intelligencia megalkotása felé.

Neumann János eredményei mind a mai napig korszerűek, évről évre egyre hátborzongatóbban. Élete kész regény: nem sokan vehettek részt ilyen tevőlegesen a történelem és a tudomány alakításában. Az ember a jövőből a magyar zseni pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.