Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?
hhz

Miért olvassák a klímakutatók a bálnavadászok 200 éves naplóit?

Egy amerikai kutatócsoport több mint négyezer hajónaplón rágja át magát, hogy jobban megértsék az óceáni klímában beállt változást.

New England klímakutatói egészen szokatlan projektbe vágtak: 19. századi bálnavadászok hajónaplóit olvassák, remélve, hogy az emberi drámákban és lenyűgöző rajzokban dúskáló lapok elárulnak valamit a kétszáz évvel ezelőtti éghajlatról.

De vajon lehetséges-e megbízható következtetéseket levonni a tengerészek által feljegyzett „gyenge fuvallatokból” és „erős széllökésekből”?

A bálnavadászat aranykora

A 19. század közepén a bálnavadászok rendkívül fontos feladatot láttak el: az általuk elejtett állatok testéből kinyert olaj volt az ipari forradalom egyik fontos energiaforrása.

Ez még a gőzhajók megjelenése előtt történt, így

a tengerre szálló bálnavadászok csak a szélre és az áramlatokra hagyatkozhattak.

Hajónaplóikban ezért nyomon követték az útjuk során tapasztalt szélviszonyokat, a legkisebb fuvallattól a legnagyobb szélviharig.

Bár a feljegyzések első (és a sokadik) pillantásra meglehetősen unalmasnak tűnhetnek – főleg a naplókban megörökített verekedésekhez és viszályokhoz képest –, egy kutatócsoport most csak nekik szenteli figyelmét. A kétszáz évvel ezelőtt készült megfigyelések ugyanis segítenek megérteni, hogyan változtak a szélviszonyok a világ legtávolibb pontjain a 18-19. század óta.

Kismillió adat

Mivel a gépek képtelenek feldolgozni a hajónaplók megsárgult lapjait és a tengerészek kézírását, Timothy Walker, a Dartmouth történelemprofesszora diákjai segítségével nekilátott, hogy átrágják magukat a több millió rendelkezésre álló bejegyzésen.

Az így kinyert adatokat ezután a kutatócsoport tagjai összevetik olyan digitális rendszerekkel, amik a múltbéli időjárás lemodellezésére specializálódtak. Bár még nem jutottak messze – és munkájukat némiképp lassítják

a legénység verekedéseiről, szökési kísérleteiről és szexuális életéről szóló beszámolók,

amik időről-időre bizony elterelik a kutatók figyelmét –, az eddig leellenőrzött adatok egybevágtak a modellek értékeivel.

„Voltak kétségeim, hogy tényleg működhet-e – vallja be Caroline Ummenhofer, a projekten dolgozó oceanográfus. – De most már egyértelműen látszik, hogy az anyag minden várakozásunkat felülmúlja.”

Fuvallatok és széllökések

Persze kérdés, hogy mennyire megbízhatóak a tengerészek megfigyelései: más szóval értelmezhető a „gyenge fuvallat” vagy az „erős széllökésről” beszámoló jegyzet valódi meteorológiai adatként?

A kutatócsoport szerint igen. Rámutatnak, hogy annak ellenére, hogy a jelenségek megnevezése sokszor szubjektíven hat, valójában ezek a feljegyzések egy viszonylag következetes jelölőrendszer alapján történtek.

„Ezeket a hajónaplókat szakemberek írták,

akik egész életüket az óceán és az időjárás tanulmányozásával töltötték” – mutat rá Alexander Gershunov, a Kaliforniai Egyetem meteorológusa. 

Aranyat érő jegyzetek

A bálnavadászok hajónaplóinak különlegessége, hogy olyan területekről számolnak be, ahol se katonai, se kereskedőhajók nem jártak. Az óceán ezen részeinek éghajlatáról így egészen eddig semmilyen múltbéli adat nem állt rendelkezésre.

„Ezek a tengerészek olyan helyeket hajóztak be, ahol semmilyen más hajónak nem volt keresnivalója. Így az általuk feljegyzett adatok tudományos szempontból aranyat érnek” – magyarázza Walker.

A hajónaplók tudományos elemzése egészen új, interdiszciplináris eszköz

a történelmi klímakutatók tárában. Míg az őskori éghajlat kutatói között teljesen elfogadott módszer a környezeti források, így például az évgyűrűk tanulmányozása, a hajónaplókhoz hasonló dokumentumok egyelőre még nem kerültek be a széleskörben elfogadott források közé.

De Ummenhofer bizakodva néz a jövőbe: „Azt hiszem, a klímakutatók közössége egyre nyitottabbá válik arra, hogy a szokásostól eltérő adatokkal dolgozzon.”

 

(Smithonian)