V.V. Ganeshananthan és Naomi Klein a Women's Prize díjaival
ki

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

Idén először nemcsak fikció, hanem tényirodalmi kategóriában is osztottak díjat.

Az íróként és társadalmi aktivistaként is ismert Naomi Klein a Női Irodalmi Díj (Women's Prize) idén először átadott, non-fiction műért járó díját kapta a Doppelganger (Hasonmás) című kötetéért, amelyben személyes tapasztalatait osztotta meg az online félretájékoztatás világáról. A szépirodalmi művek kategóriájában V. V. Ganeshananthan amerikai írónő Brotherless Night (Testvértelen éjszaka) című regényét díjazták, amely egy a Srí Lanka-i polgárháború által szétszakított család történetét mutatja be. A díjazottak 30-30 ezer font (több mint 14 millió forint) pénzjutalmat kaptak.

naomi klein
Doppelganger - A Trip Into the Mirror World
Penguin Books, 2024, 416 oldal
-

Bátorság és konfliktusok

A fikciót kitüntető Női Irodalmi Díj tényirodalmi párját tavaly alapították azzal a céllal, hogy az ismeretterjesztő művek női szerzőire jobban ráirányítsák a reflektorfényt. Suzannah Lipscomb történész, a kategória zsűrielnöke Klein könyvét „bátor, humánus és optimista felhívásnak nevezte, amely 

arra késztet, hogy ne a fekete-fehér vagy jobb- és baloldali szempontok vezéreljenek bennünket”.

Klein megköszönte, hogy „a díj nem akart konfliktuskerülő lenni”. Az író korábban arra szólította fel a könyvfesztiválokat, hogy ne fogadjanak el pénzt olyan cégektől, amelyek fosszilis tüzelőanyagokba vagy az izraeli védelmi ágazatba fektetnek be, és a kampánynak köszönhetően a brit díj lemondott a Baillie Gifford pénzügyi cég támogatásáról.

A szerzőnek magyar nyelven eddig a Sokkdoktrína, majd a Hogyan változtassunk meg mindent? című kötetei jelentek meg.

V. V. Ganeshananthan
Brotherless Night
Penguin Books, 2024, 348 oldal
-

Ganeshananthan közel húsz évig írta második regényét. Könyvét Monica Ali regényíró, a szépirodalmi zsűri elnöke méltatta: a Brotherless Nightot „briliáns, magával ragadó és mélyen megindító regénynek” nevezte, amely

szemtanúként számol be a Srí Lanka-i polgárháború személyes és drámai léptékű tragédiáiról.

A Women's Prize irodalmi díjat 1996-ban alapították, korábbi nyertesei között volt Zadie Smith, Tayari Jones és Barbara Kingsolver. A tényirodalmi kategóriát azért vezették be, hogy ellensúlyozzák vele a könyvkiadás világában tapasztalható nemi egyenlőtlenséget, ami abban nyilvánul meg, hogy a férfiak több tényirodalmi könyvet vesznek, mint a nők, és az ezekért járó díjakat is zömmel férfi szerzők kapják. (Hazánkban még a fikció területén is ez a helyzet.)

Adataik alapján ugyanis 2022-ben azoknak a nem fikciós könyveknek, amelyeket a brit lapokban bemutattak, csak 26,5 százalékát írták nők, és az ilyen művekért járó díjakat is főleg férfiak kapták. Mindkét kategóriában angol nyelven író, bármely országból származó nők pályázhatnak, akiknek a könyve az Egyesült Királyságban is megjelent.

(MTI, fotó: Women's Prize X)